Connect with us

Politika

‘Beljak je remetilački faktor djelovanja HSS-a i plodna utroba stranačkog razdora’

Objavljeno

-

Beljak treba odstupiti i imenovati povjerenika iz redova HSS-a, koji ima dužnost i obavezu da u roku od 180 dana napravi ujediniteljsku skupštinu svih HSS-ovih stranaka i frakcija unutar HSS-a.

Nastala situacija prije lokalnih izbora i nakon ostvarenih najlošijih rezultata u bogatoj povjesti od 117 godina, velikim dijelom zbog razjedinjenosti i sukobljavanja unutar radićevskih opcija potaknula nas je u kom smjeru tražiti rješenje kao izlazak iz loše situacije “u i oko HSS-a”. Stranka je duboko podijeljena zbog nejasnog političkog programa i političkog zaokreta iz desnog centra do pozicije gotovo krajnje ljevice, u koju nas je svjesnona štetu HSS-a, a u korist sebe i ponekih pojedinaca. Iz svega navedenog dade se zaključiti da sadašnje vodstvo na čelu pravne sljednice časne povijesne Hrvatske Seljačke Stranke, izgubilo je kontinuitet legitimnog predstavljanja HSS-a jer niti slijedi niti se zalaže za ostvarenje načela i sveukupnih vrijednosti Nauka Braće Radić: čovječnosti, slobode, poštenja i pravica.

Nego suprotno remetilački je faktor djelovanja Stranke i plodna utroba stranačkog razdora.
Na dvadesetak radnih sastanaka bivših i sadašnjih članova HSS-a došlo je do svima nama znanog zaključka krivac za ovako loše stanje u HSS-u je uzurpator HSS-a Krešo Beljak.

Rezultati nakon lokalnih izbora su svima vidljivi i jasni osim Beljaku koji za neuspjeh na lokalnim izborima optužuje vanjske i unutarnje neprijatelje izvješće koje je poslao delegatima za programsku skupštinu koja je sazvana za danas 22.12.2021. nije izvješće nego ponajprije uradak kojim se izbjegava, čak i pred svojim istomišljenicima, reći istinu. Dakako iznalaženje za krivca je u unutarnjim i vanjskim neprijateljima, pa i kovid je kriv.

Dakle, delegati prihvatite izvješće, ne talasajte jer i onako znamo da nismo ostali ni u tragovima, statističke pogreške. Pokušaj širenja optimizma u budučnosti pokazuje dodatno stanje slabosti, pa iz tog razloga djelovanje svih koji u K. Beljaku vide problem neuspjeha Stranke, moraju rješavanju toga pitanja pristupiti krajnje razborito i strpljivo.

Razjedinjavanje unutar Hrvatske Seljačke Stranke događa se manjim ili većim intenzitetom u posljednjem desetljeću, narušavanjem međusobnih elementarnih odnosa povjerenja u vodstvu Stranke u vrijeme posljednja tri predsjednička mandata, a posebno današnjeg Kreše Beljaka.

Važno je u ovoj prilici istaći i suočiti s činjenicom, članove HSS-a da u vrijeme vođenja Stranke sve trojice predsjednika nastaje permanentni trend pada izbornih rezultata, koji na ovim posljednjim izborima poprimaju obilježje “slobodnog pada” izvan kontrole.

Ovakovo stanje u potpunosti uozbiljava situaciju u i oko HSS-a koja nameće među članstvom Stranke, pristašama i u najširoj dobronamjernoj društvenoj javnosti “crne prognoze” o budućnosti HSS-a od kojih je najčešća ona “HSS je na putu da nestane sa političke scene”.
Prisjetimo se riječi S.Radića „Pravo se nemože dobitini plačem ni molitvom, nego borbom“

Beljakova politika je doživjela krah, jer umjesto da stvarne uspješne članove HSS-a potakne na stranačku aktivnost kako unutar Stranke tako i u biračkom tijelu, događa se upravo suprotno, stvara nezadovoljstvo koje se vidljivo manifestira učestalim odlascima iz HSS-a, u posljednjih 5 godina vladavine Kreše Beljaka, a da bi pred ove lokalne izbore ta pojava eskalirala u specifičnom obliku tako da je respektabilan broj uglednih dugogodišnjih članova HSS-a izašao na izbore izvan Stranke koristeći mogućnosti koje su im bile na raspolaganju kroz stranke i kao nezavisneliste.

Ti članovi HSS-a koji su svoje nezadovoljstvo iskazali na ovaj način prema metodama vođenja stranke od strane Beljaka, a djelomično i samog vodstva, ostvarili su zapažene izborne rezultate te samim time nedvojbeno utjecali na krajnje loš rezultat “matičnog” HSS-a.

Jedini i pravi cilj za bolje sutra je ostavka Kreše Beljaka, imenovanje povjerenika iz redova HSS-a, te da se u roku od 180 dana održe unutar stranački izbori.

Kako su se u razdoblju raskola u HSS-u od dolaska Kreše Beljaka na mjesto uzurpatora HSS-a utemeljene i registrirane još šest stranaka + 3 od prije od bivših HSS-ovaca (Nezavisna lista Stjepan Kožić, Mreža nezavisnih lista,Zelena lista, Demokratski HSS, Hrvatska radićevska stranka, HSS S. Radić i još četri stranke koje su osnovane prije dolaska Beljak, te velik broj od preko 30-tak nezavisnih lista koje su predvodili bivši HSS-ovci, kao i drugi koji su pristupili drugim strankama /HDS/ i njih nekoliko koji su prešli u HDZ.

Ovi događaji i sam čin ujediniteljske skupštine kao i prijenos legitimiteta svih nabrojanih opcija uz stranke koje su osnovane prije, a to su HSS- braće Radića, , HDSS i A HSS je moguć ako Krešo Beljak da ostavku na mjesto uzurpatora HSS-a.

Naprijed rečenim i poznatim što se dogodilo i događa u HSS-u i oko HSS-a postavlja pred nas odgovor da je za rješenje krize u stranci jedino moguće i suvislo pristupanje procesu, pod paradigmom pristupljanja inicijativi za ujedinjavanje svih radićevskih grupacija, bilo da su registrirane kao Stranke ili Personificirane nezavisne liste. Ovaj proces ujedinjenja podrazumijeva ukljućivanje i aktiviranje svih pasiviziranih i novoučlanjenih pojedinaca.
Pod paradigmom ujedinjenja podrazumijeva se i pristupanje tom procesu matične stranke HSS-a pod tim izvornim imenom ali bez Kreše Beljaka, a on danas na rođendan ima priliku da potpiše ostavku koju mu mi šaljemo.
Ovom prilikom na današnji dan rođendan HSS-a, simbolički nastavljamo inicijativu za ujedinjenje svih radićevskih frakcija pod sintagmom “Vjera u Boga i seljačka sloga”.

Ujedinimo se u zajedničkoj misiji na 117.rođendan i sačuvajmo HSS!

“Vjera u Boga i seljačka sloga”
Za incijativu
Zvonko Pongrac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari