Connect with us

Politika

Beljak: Još su veći zločinci oni koji su krali na obnovi od onih koji su u ratu rušili

Published

on

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak kazao je kao gost u studiju N1 da je apsolutno za istragu i, ako je moguće, progon zbog mogućeg kriminala tijekom obnove kuća stradalih u Domovinskom ratu, a sad i u potresu.

Predsjednik HSS-a i gradonačelnika grada Samobora Krešimir Beljak smatra da je uredu ako dođe do progona zbog mogućeg kriminala tijekom obnove kuća stradalih u Domovinskom ratu, a sad i u potresu. Za televiziju N1 objasnio je da svjedočimo nizu katastrofa i da će to potrajati još neko vrijeme. Ipak ne smatra da će kriza nakon potresa tako brzo okončati.

“Nedostaje reda, nedostaje organizacije, ono što smo imali tamo negdje do Domovinskog rata. Da tada nismo bili tako dobro organizirani, da nije postojao tako dobro organiziran sustav, nikad se ne bismo obranili u Domovinskom ratu. Neke stvari koje su se uspješno razvijale za one države, kojima smo se smijali, kojima sam se i ja smijao, pokazale su se da nisu tako bezvezne, gdje se djecu od malih nogu učilo kako postupati u izvanrednim situacijama”, objašnjava.

Po Beljaku najgore je što se ne zna kad će se sve snage moći skoncentrirati na obnovu. Po njegovim informacijama, kako kaže, jučerašnji potres sve je vratio na nulu i ponovno je došlo do oštećenja. Osvrnuo se i pitanje je li predsjednik Vlade Andrej Plenković dovoljno brzo proglasio stanje katastrofe na tim područjima.

“Ne, naravno da nije. Trebalo je odmah proglasiti elementarnu nepogodu, čim je udario onaj prvi potres, onaj koji je prethodio ovome najtežem. Dan prije je trebalo proglasiti izvanredne okolnosti. U normalnim se državama u takvim okolnostima zna tko smije, a tko ne ići na teren. Mnogo ljudi želi pomoći, ali ne može svatko ići pomoći, ne može svatko ići na krov.”

Nedavno je uspostavljen i krizni stožer s Tomom Medvedom na čelu. Beljak smatra da će Medved posao napraviti puno kvalitetnije nego što bi neki drugi ljudi.

“On ima velikog iskustva u zapovijedanju, ima autoritet, vjerujem da će biti bolje. Ali isto tako, nije Medved sam. Tu treba biti puno drugih operativaca koji će pomagati… Bojim se da jedan čovjek sam ne može napraviti veću pozitivnu razliku” naglašava. Ipak smatra da se mora uvesti pravna kontrola da se ne dogodi, kako kaže, kriminalna obnova kao što je bilo prije 25 godina.

“Još su veći zločinci oni koji su krali na obnovi nego oni koji su rušili kuće”, dodaje. Predsjednik HSS-a ujedno će podržati inicijativu zeleno-lijevog bloka na čelu s Tomislavom Tomaševićem u Saboru. Radi se o inicijativi da se predloži osnivanje komisije koja bi istraživala navodne sumnjive elemente kriminala u poslijeratnoj obnovi:

“Apsolutno, čuo sam se jučer s gospodinom Tomaševićem i klub zastupnika HSS-a i HSU-a podržat će tu inicijativu. Bilo bi jako dobro da se barem zna, ako ne bude moguć zakonski proces zbog nekakve zastare, da se zna tko je sudjelovao, tko je potpisivao, tko su bili nadzorni inženjeri, tako da javnost zna tko je napravio pljačku nad državnom imovinom. I to nad onima koji su najosjetljiviji, koji su stradali u ratu, pa su sad, eto, i zbog tog kriminalnog načina obnove dobrim dijelom stradali i u potresu, a možda to ne bi bilo tako da su kuće obnovljene kvalitetnije.” Pokazatelj da država ne funkcionira kako treba je, kako naglašava, upravo stanje na robnim zalihama.

“Robne rezerve trebale su biti aktivirane još u ožujku kad je nastupila covid kriza, kad su prijetile određene redukcije u opskrbi. Nadam se da će 2020. biti dobra škola za budućnost”, zaključuje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari