Connect with us

Razgovor

Beljak: Mirotvorne i civilizirane stranke su u oporbi

Published

on

Je li HSS okrenula leđa demokršćanstvu i prihvatila politiku koja će se temeljiti na progresivnom liberalizmu?

Je li to drastičan razlaz s HSS-om kakav je bio pod vodstvom Branka Hrgar i Marijane Petir?
O novom HSS-ovom zaokretu u Studiju 4 govorio je predsjednik stranke Krešo Beljak.

“Dosadašnji smijer išao je ravno u dno. Ne radi se o zaokretu, nego o povratku temeljima HSS-a. Radić je imao 3 načela: liberalno, socijalno i demokratsko”, kazao je Krešo Beljak.

Istaknuo je kako je HSS jedina originalna hrvatska politička ideja, a sve je ostalo uvezeno. Dodao je kako nikad nisu bila konzervativna stranka, ali da su je to neki takvom pokušali prikazati.

U prilog toj tezi pozvao je sve da pročitaju statut stranke. “Mi u HSS-u smatramo kako Crkva ima svoje mjesto u drušvu, ali ne tako da se biskupi bave politikom –  kao i što vjeronauk treba biti izborni predmet, a ne da ga se na mala vrata pokušava staviti u red obaveznih.

“Premijera birati na izborima, a predsjednika u Saboru”

Govoreći o novom programu Beljak je kazao kako u HSS-u smatraju ovu državu i politički sustav “dotrajalim” te da nam treba ‘Nova Republika’.

“Malo što ne treba mijenjati, od izbornog zakona, zakona o političkim strankama… Premijera treba birati izravno kako bi dobio politički legitimitet i sastavio svoj tim, ministara treba biti dvostruko manje, a predsjednika treba birati dvotrećinskom većinom i tajnim glasovanjem u Saboru”, rekao je Beljak.

Naglasio je kako HSS nije samo poljoprivredna stranka, ali smatraju da jako selo znači i jaku Hrvatsku. Potvrdio je da je HSS od 2003 do danas izgubio 90 posto birača.

“U oporbi su mirotvorne i civilizirane stranke”

“Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor je osnovala politika, ono je legalno sredstvo borbe oporbe i ono mora nastaviti s radom”, smatra Beljak.

Komentirajući navode da bi proces za Agrokor mogao trajati i dvadeset godina kazao je “To je ono kad govorimo o povjerenju hrvatskog društva u instituciju. Bakice kad beru gljive u šumi, budu kažnjene po hitnom postupku”.

Govoreći o radu oporbe u Saboru kazao je kako je upitno bi li mogli raditi bolje “jer su svi u oporbi mirotvorne stranke i nitko se ne misli baviti stvarima koje nisu uskladu sa zakonom i izlaze iz okvira civiilzirane političke borbe”.

Kazao je kako HDZ, dok je bio u opoziciji “organizirao šator, provjede i plinske boce”. “Neke stvari, primjerice obraz – nemaju cijenu”, rekao je.

facebook komentari

Advertisement
Comments

Razgovor

(VIDEO) Don Boris Jozić o ljubavi i braku

Published

on

Često čujemo kritike poput: “Što će meni pop govorit o ljubavi i o braku!? Ko da on išta o tome zna!?”

E sad! Čovjek koji svakodnevno sluša (ljubavne) jade ljudi, kojem se ljudi intimnije povjeravaju nego većini drugih, koji je u neprestanoj komunikaciji s oženjenima, zaručenima, onima u vezi i “bezveze”, koji, na kraju krajeva, crpi mudrost o čovjeku iz izvora starog nekoliko tisuća godina sigurno ima što za reći o ovome.
Dame i gospođo, don Boris Jozić!

Božanstvena komedija

facebook komentari

Continue Reading

Razgovor

Robert Kurbaša: Ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša

Published

on

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Robert Kurbaša rado obilazi marijanska svetišta, a međugorsko posebno voli. Obilazeći ih tako primijetio je kako krunice nisu dovoljno ugodne oku pa se skupa sa splitskim umjetnikom Feđom Aaronom Bučićem odlučio napraviti Gospinu i Isusovu krunicu.

Krunice su napravljene od međugorskog kamena, ukrašene su cirkonima, himalajskim safirom, maslinovim drvetom, a tu je i kamen s Brda ukazanja.

”Zanimaju me i druge duhovnosti i prema njima sam otvoren, no ja prakticiram kršćanstvo i to je moj put. Nastojim redovito ići u crkvu i osjećam se kao prosječan i revan vjernik”, kazao je splitski glumac te dodao da je vjera za njega jedini izlaz.

Robert Kurbaša bez problema iskazuje svoj svjetonazor pa ga je to znalo i ”stajati”, što nije nimalo ugodno.

”Tražio sam angažman u zagrebačkom HNK, ali naišao sam na zatvorena vrata. Ne zamjeram tim ljudima. Oni imaju svoj svjetonazor iako je to po meni jedna vrst isključivosti. Ne želim se razračunavati preko novina”, govori glumac iza kojeg stoji prilično radnog staža, a radio je i kao slobodni umjetnik, prenosi Gloria.

‘Veliki sam borac i borit ću se do kraja za svoje pravo na rad. Imam predivnu obitelj koja me u tome podupire i daje mi snagu da izdržim. Već devet godina sam slobodnjak, što nije lako ni jednostavno, ali stalno nešto radim’, rekao je Kurbaša koji trenutno priprema predstavu ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ u kojoj je glavni glumac.

Pred Kurbašom je kandidatura za ravnatelja dramskog kazališta Gavella, no članovi ansambla Gavelle potpisali su peticiju protiv njegove kandidature.

”Nikada se nije dogodilo da kolege prijete otkazima u slučaju imenovanja. Na meni su pokazali nerazumljiv otpor i to me pogađa kao čovjeka i kao profesionalca”, govori Kurbaša koji je ukratko pokušao objasniti što se događa u njegovom svijetu u kojem radi.

”Danas, u resoru scenskih umjetnika, ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša. To je veliki problem”, otvoreno je kazao Robert Kurbaša čijim programom kolege u Gavelli nisu zadovoljni.

facebook komentari

Continue Reading