Pratite nas

Politika

Beljak: Ne daj Bože za Hrvatsku da nam dođe ortodoksna desnica na vlast

Objavljeno

na

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je u srijedu kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više ne vlada svojim ‘žetončićima’ u Saboru jer su oni, smatra, više za premijera i čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića nego za Bandića.

“Iako tvrdi suprotno, Bandić baš ne vlada svojim ‘žetončićima’ u Saboru i mislim da su oni više za Plenkovića nego za Bandića“, izjavio je Beljak novinarima u Saboru.

Upitan je li Bandićevim ‘žetončićima’ važnije još nekoliko mjeseci zastupničkog mandata ili radna mjesta članova obitelji u Zagrebačkom holdingu, odgovorio je kako su prema njegovim informacijama oni to već riješili.

“Činjenica je da je Bandić na zalasku, a miševi će vrlo brzo naći novo skrovište. Bez brige, riječ je o miševima“, istaknuo je.

Dok sam predsjednik stranke HSS s HDZ-om neće imati posla

Na opasku novinara da bi premijer Plenković možda želio HSS za partnera nakon izbora odgovorio je kako sve dok je predsjednik njegova stranka s HDZ-om neće imati nikakva posla, iako mu je drago da se HSS spominje u bilo kojem kontekstu, što smatra očitim znakom da je stranka ipak bitna iako je guraju u nebitne.

Istaknuo je da više ne bi dao potpise HDZ-u za sastavljanje Vlade kako bi imali prvih sto dana mira.

“Malo me to skupo koštalo jer nije bilo baš shvaćeno, a kasnije smo, 2017. godine, dokazali da ti potpisi nisu značili nikakav ulazak u koaliciju, nego samo čin dobre volje i priznavanje izbornog pobjednika. Tu egzibiciju više ne bih napravio jer to jednostavno nije bilo shvaćeno“, naglasio je Beljak.

Volio bih da Plenković ostane na čelu HDZ-a jer je ipak znak razuma

Iako je prvo izjavio da mu je apsolutno svejedno tko će pobijediti na izborima u HDZ-u, nadovezao se kako bi ipak volio da Plenković ostane na čelu stranke, ne zato što ne voli njegova protukandidata Miru Kovača ili o njemu ima loše mišljenje, nego “zato što je Plenković ipak na neki način znak razuma”.

“Ne daj Bože za Hrvatsku da nam dođe ortodoksna desnica na vlast jer to za hrvatsko društvo ne bi bilo dobro“, poručio je.

Ocijenio je kako su napadi na njega, skupovi i prosvjedi kao i napadi unutar HSS-a orkestrirani iz HDZ-a, “bilo od Plenkovića ili nekog drugog”.

Bauk: Odnos Bandića i HDZ-a reflektira se na nacionalnu razinu

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk novinarima je izjavio da se odnos Bandića i HDZ-a u Zagrebu reflektira na nacionalnu razinu, ali oblik neće biti tako drastičan kao što je bilo na gradskoj razini.

“To je bila jedna vrsta trgovine i cjenkanja kojem svjedočimo već godinama, pa će tako biti i ovaj put. Mislim da je presudila ipak loša kvaliteta dokumenta, veliko nezadovoljstvo građana i što bi se dogodilo da je usvojen GUP. HDZ je ipak naučio nešto iz poraza Kolinde Grabar-Kitarović zbog njihove veze s Bandićem”, rekao je Bauk.

HDZ se zbog toga, smatra, odlučio izvući iz toga tako da GUP padne, a da se oni ne pokažu krivima zato što je pao jer su dali neke amandmane koje gradonačelnik nije prihvatio. “A gradonačelnik opet nije navikao da mu se njegovi suprotstavljaju u gradu pa se onda nije najbolje ni snašao“, zaključio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković zadovoljan ‘evolucijom’ Francuske u vezi proširenja EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u subotu u Muenchenu zadovoljstvo što je francuska pozicija o proširenju EU-a “evoluirala” i smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija na dobrom putu da otvore pregovore o pristupanju Uniji.

Pariz je prošle godine blokirao početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći da se prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

No, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu da će podržati otvaranje pregovora ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

U izjavi novinarima na istome skupu, Plenković je rekao da je “Francuska pozicija evoluirala”. “Ne očekujem od Francuske da bi nakon promijenjene metodologije mogla doći u poziciju da bude ona zemlja koja blokira otvaranje pregovora”, izjavio je.

“Slijede dodatni razgovori s preostale dvije zemlje (Danskom i Nizozemskom) koje su imale rezerve i mislim da idemo u dobrom smjeru”, dodao je premijer Hrvatske koja predsjeda EU-om u prvoj polovini 2020.

Plenković očekuje da će Unija dati ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije samita EU-zapadni Balkan 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

On se u Muenchenu sastao s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim i s Albinom Kurtijem, novim premijerom Kosova kojemu je obećao hrvatsku pomoć u institucionalnom približavanju EU-u, uključujući ukidanje viza za Kosovare.

Plenković je razgovarao i s glavnim tajnikom NATO-a koji je u subotu rekao da bi, ako talibani pokažu spremnost za pregovore, moglo doći do postupnog povlačenja vojnika NATO-a, uključujući i hrvatske.

Ondje je naš 11. kontingent (sa 110 vojnika) i priprema se 12. Ali ako se postigne napredak i dogovor, moglo bi doći do postupnog smanjenja broja pripadnika misije u Afganistanu, kazao je Plenković.

Obećao je u da će njegova vlada i dalje podržavati Inicijativu triju mora, nakon što je SAD u subotu najavio da će izdvojiti do milijardu dolara za ulaganja u privatni i javni sektor zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

“U tom prostoru moramo intenzivirati gospodarsku i osobito energetsku suradnju. Što se vlade tiče mi smo i dosad podržavali tu inicijativu i vlada će i dalje angažirano sudjelovati”, istaknuo je Plenković.

No, novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da američka najava o milijardu dolara za Inicijativu triju mora “nije ni za kavu”.

“Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu”, rekao je Milanović, ali i dodao da neće opstruirati inicijativu.

Projekt je osobito promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, a na samitu inicijative 2017. u Varšavi podržao ju je i američki predsjednik Donald Trump. (Hina)

 

Ivica Šola: EU postaje imperij na štetu čovjeka i država i država nacija

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milanović potvrdio: Lozaničić će mi biti savjetnik

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Izabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović potvrdio je u subotu u Pazinu da će Dragan  Lozančić biti njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu, a nije želio komentirajući odluku Kolinde Grabar Kitarović koja je prije pet godina smijenila Lozančića dodavši da je to imala pravo iako je obrazloženje neobično.

U izjavi novinarima u Pazinu, gdje je nazočio svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka IDS-a, Milanović je upitan o “slučaju Lozančić” podsjetio da se on dogodio  prije pet godina i da je “predsjednica Republike Hrvatske tada imala pravo zajedno s Vladom smijeniti i imenovati”.

“To je i napravila. No, moram priznati da je obrazloženje uistinu bilo neobično, to je za mene sve. Politika ide dalje, stranke se nadmeću i ja ne vidim ništa što bi zahtjevalo moje reagiranje. To je bilo prije pet godina, ostaje da se vidi hoće li nadležna tijela zaključiti ili će nekim radnjama doći do saznanja da je tu bilo nešto protuzakonito” , kazao je Milanović.

Izabrani hrvatski predsjednik potvrdio je da će Lozančić biti dio njegovog tima, odnosno savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu.

Na pitanje novinara hoće li na nekom od savjetničkih mjesta biti i netko iz Istre, Milanović je odgovorio da neće, i da se nije time rukovodio.

“Nisam se time rukovodio, jer kada bih ispunjavao sve te kriterije, trebalo bi mi puno savjetnika, a predsjedniku to ne pripada. Ovo malo što imam, i to je to”, naglasio je Milanović. Dodao je kako imena njegovih savjetnika koja su objavljena u medijima, su uglavnom točna a tek kada bude preuzeo dužnost predsjednika, objavit će njihova imena.

“Manje-više sve sam odlučio. Inauguracija će u utorak, 18. veljače, biti u Uredu predsjednika, ona će biti republikanska, ne ceremonijalna kao ranije. Sve je poznato, pozvano je četrdeset ljudi i nadam se da se nitko nije uvrijedio to što će inauguracija izgledati tako”, izjavio je Milanović.

Milanović o Vatikanskim ugovorima

Na pitanje novinara hoće li se po preuzimanju dužnosti predsjednika Republike sastati s vodstvom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) odgovorio je da će to učiniti vrlo rado.

“To su detalji i forme koje su vrlo bitne. To sam radio dok sam bio premijer, naročito u prvih godinu i pol dana. Kasnije se malo zakompliciralo, ni dan danas ne znam zašto jer sam jako pazio što radim i još više što govorim. No, interesantna osoba za vezu na visokoj razini bio je i tada Orsat Miljanić. Kontakti su zadržani i radujem se suradnji”,  kazao je Zoran Milanović.

Dodao je kako je za njega “priča oko Vatikanskih ugovora, završena priča”.

“Sve što sam govorio u kampanji, sve što sam govorio u debatama imate snimljeno i budem li se ponašao drukčije, podsjetite me. Zasad se ne ponašam drugačije”, dodao je izabrani predsjednik Milanović

Milanović nije htio, na traženje novinara, komentirati najnovija zbivanja unutar HDZ-a u kontekstu stranačkih izbora.

“Ta zbivanja malo pratim, ali ne želim ih komentirati”, kratko je odgovorio.

Govoreći o njegovoj dosadašnjoj suradnji s IDS-om, istaknuo je da “ukoliko ne bi imao dobro mišljenje o toj stranci, ne bi ni došao u Pazin”.

“To je jedna cijela filozofija i praksa regionalizma u okviru Hrvatske koja je donijela dobro Istri. Ovo je kraj koji je puno brže napredovao od ostalih hrvatskih županija, ne samo zato što nije bilo rata. Dobro je to vođena regija a IDS ima svoju veliku zaslugu”, zaključio je Milanović.

Izrazio je zadovoljstvo što je izgradnja nove pulske Opće bolnice skoro privedena kraju. Dodao je da je gradnja počela još u njegovom premijerskom mandatu i da se za gradnju bolnice “iznimno puno angažirao”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari