Pratite nas

Politika

Beljak ne samo da ne daje ostavku, nego će se 30. srpnja opet kandidirati za predsjednika?

Objavljeno

na

Ne samo da ne daje ostavku, nego će se 30. srpnja opet kandidirati za predsjednika. I vrlo vjerojatno pobijediti – govore tako HSS-ovci o prvom od “seljaka” Kreši Beljaku. Još se od izborne noći nagađa koliko će dugo ostati na čelu stranke i bi li trebao preuzeti odgovornost za dva osvojena mandata na izborima. O njoj je govorio već sam Beljak, kazavši da je upravo on “najveći krivac za ovaj neuspjeh”, ali za razliku od Davora Bernardića koji je krivnju djelomice iskupio ostavkom, predsjednik HSS-a na taj se potez nikako ne odlučuje, piše Večernji List.

Štoviše, pohvalio se na službenim stranicama stranke da je upravo on, od 46 gradonačelnika koji su se borili za poziciju u parlamentu, drugi po broju glasova jer povjerenje mu je dalo otprilike četrdeset posto glasača njegova Samobora. U svakom slučaju, Skupština HSS-a je iza ugla, a pravog protukandidata, govore nam u stranci, Beljak i nema. Kad je o preuzimanju pozicije predsjednika stranke riječ, spominjao se dugogodišnji HSS-ovac i bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, koji nam je jučer rekao da “nije bez ambicija, ali neće u bitku koja je izgubljena”.

– Ovo sve skupa je smiješno. Da smo u normalnoj situaciji u kojoj se nešto može promijeniti, možda bih se i kandidirao za predsjednika. Ali sve će ići u istom smjeru jer Beljak kontrolira devedeset posto delegata. Odnosno, ako ćemo precizno, do Skupštine su dva tjedna, a mi nemamo nikakvih saznanja o tome tko su delegati – objašnjava nam Božidar Pankretić, koji dodaje da on nije ni za kakva rastjerivanja. Kako kaže, sve se može riješiti, samo treba krenuti.

– I njemu sam rekao (Beljaku, op.a.) da ga neće nitko izbaciti kroz prozor. Ali daj da bude transparentno – kaže Pankretić koji ostaje pri stavu da se iz HSS-a neće nikad iščlaniti jer njegova je to stranka. Tako djelomice razmišlja i Marijana Petir, koja je na nedavnim izborima u Sabor ušla na listi HDZ-a. Stanje u bivšoj stranci i dalje pomno prati.

– Umjesto da je Krešo Beljak podnio ostavku nakon katastrofalnog rezultata na izborima, bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika na Skupštini 30. srpnja. Svojim će izbornim inženjeringom u nedemokratskom ozračju ustoličiti sebe kao apsolutističkog vladara i uništiti HSS do kraja – govori Marijana Petir, pokazujući nam prijedlog Predsjedništva za izmjenu Statuta stranke koje bi se trebalo također usvojiti na predstojećoj Skupštini stranke. Promijenitibi se, tako, trebao članak četiri, u kojem bi, po novom, trebalo stajati da “u vrijeme rata, epidemije, pandemije, elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih stanja štetnih za ljudsko zdravlje i živote, Predsjedništvo HSS-a može donositi sve odluke u nadležnosti Glavne skupštine i Glavnog odbora HSS-a”.

– Ta izmjena Statuta koje predlaže Predsjedništvo, to jest Beljak, odredba je koje se ni vladar Sjeverne Koreje ne bi posramio. Mi tražimo da Beljak podnese ostavku odmah i da se imenuje v.d. koji neće biti iz njegova tabora, nego osoba koja će organizirati legalnu Skupštinu i koja će nas, koji smo protustatutarno izbačeni, vratiti u stranku – rekla je za Večernji List Marijana Petir, a pitali su je i ima li ona ambicije da bude nova predsjednica HSS-a.

– Mene je Beljak izbacio iz stranke na neregularan način i ja se ne mogu kandidirati dok me netko ne vrati u članstvo stranke. Zato tražimo da v.d. bude netko tko ne podržava Beljakovu politiku, tko će pripremiti Skupštinu kako treba, nas vratiti u članstvo i omogućiti svima koji žele da se mogu kandidirati – kaže M. Petir pa dodaje kako je HSS izgubio više od polovine glasova u odnosu na prošle izbore, a da nije bio dio Restart koalicije, nigdje ne bi prošao ni prag.

Što se njegove sudbine na čelu stranke tiče, kaže da će o tome odlučiti Skupština. Ostavku dati neće, a hoće li se opet kandidirati za predsjednika HSS-a, kaže da još ne zna.

– Odlučit ću o tome kad vidim tko će biti kandidati – kaže Beljak, pa dodaje da je novom predsjedniku spreman pomoći, a iz HSS-a to sigurno neće učiniti. Da u stranci ima struje koja je protiv njega, zna, govori Beljak.

– Jasno mi je da bi oni da ja odem pa da oni petljaju. Ali izbori će biti legitimni, svaki kandidat može imati dva-tri promatrača i stranka će odlučiti – rekao je jučer Krešo Beljak, piše Večernji List.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari