Connect with us

Politika

Beljak: Uzvikivanje ZDS postalo normalno jer ne reagiraju ni policija ni institucije

Objavljeno

-

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u četvrtak da uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” šalje lošu sliku Hrvatske u svijet, ali je očito postalo normalno jer ne reagira ni policija niti državne institucije.

“To je očito postalo normalno u Hrvatskoj, ne reagira ni policija ni državne institucije. Ne razmišljamo kakav će to odjek imati u svijetu. Istina je da ti ljudi kada odu u Austriju budu ozbiljno kažnjeni, činjenica je da mi pokušavamo skrojiti paralelnu povijest na europskoj razini, koja se nije dogodila, i od toga Hrvatska ima samo štete”, rekao je Beljak novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Beljak je na Mirogoju u povodu 91. godišnjice smrti Stjepana Radića s delegacijom HSS-a, položio vijenac i zapalio svijeće na Radićevu grobu. Jedan od najvećih hrvatskih političara te utemeljitelj i osnivač HSS-a Stjepan Radić preminuo je 8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranjavanja u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Beljak je rekao da je HSS potpisao Mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Predsjednica se sad nalazi u šah-mat poziciji

Klub zastupnika Mosta uputio i službeni poziv predsjednici Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora, što po Ustavu može učiniti. “To je tražilo 35 zastupnika, predsjednica se sada nalazi u šah-mat situaciji. Ili će poštovati Ustav i sazvati sjednicu, ili ćemo imati vrhovnicu koja ne poštuje hrvatski Ustav, što bi bila samo jedna od hrvatskih specifičnosti”, komentirao je Beljak.

Kazao je i da ne zna što je predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović svojom kritikom rekonstrukcije Vlade htjela reći kada je izrazila nezadovoljstvo što njome nije zahvaćeno Ministarstvo zdravstva.

“Uz dužno poštovanje, Kolindu Grabar- Kitarović ne mogu shvatiti ozbiljno. Ne znam što je time htjela reći”, kazao je Beljak.

Predsjednik HSS-a nije želio komentirati govor predsjednice Republike u Kninu. “Mislim da govor predsjednice govori o njoj, pa nema potrebe za komentarom nekoga tko ima drugog favorita”, rekao je Beljak.

Josipovićev komentar pretjeran i suvišan

Smatra da je komentar bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića o tome da postoje indicije da je predsjednica prije govora konzumirala alkohol “pretjeran i suvišan”.

Vezano za porez na duhan i alkohol, čije bi povećanje udruga Lipa željela spriječiti, Beljak je kratko rekao kako nije upoznat s detaljima peticije, no da je bilo kakva reforma dobro došla. “Ovo što sada imamo nije reforma, kada se ne uzima novac iz državnog proračuna nego iz lokalnih proračuna. Građani će ovom reformom izgubiti”, smatra predsjednik HSS-a.

Poručio je i da ponašanje Hrvatske prema migrantima i čuvanje granice s Bosnom i Hercegovinom mora biti sasvim u skladu s civilizacijskim normama.

“Mislim da Hrvatska ne treba biti europski policajac, ne trebamo voditi tuđe ratove, hrvatska policija bi trebala postupati u skladu s civilizacijskim normama. Mislim da to Hrvatskoj daje loše svjetlo u međunarodnom okviru. Neka bi se zemlja s bliskog istoka mogla poželjeti osvetiti Hrvatskoj, a mi živimo od turizma”, kaže Beljak.

(Hina)

 

Branitelji odgovorili ‘pučkoj progoniteljici’: Pokušava li to ona dovesti do zabrane proslave Oluje

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari