Connect with us

Politika

Beljakovi oponenti najavili Glavnu izbornu skupštinu HSS-a za 16. siječnja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednici i predstavnici županijskih organizacija HSS-a, koji ne podržavaju aktualnog predsjednika stranke Krešu Beljaka, u subotu su kod spomenika Stjepanu Radiću u Zagrebu za 16. siječnja 2021. najavili održavanje Glavne izborne skupštine HSS-a.

Na Skupštini će se birati novo vodstvo i sva tijela stranke, a kandidaturu za novog predsjednika, odnosno predsjednicu HSS-a, dosad su najavili Mateo Ivanac i Ana-Marija Petin, istaknuli su na konferenciji za novinare.

Ivanac kaže da će se skupština održati transparentno, svi verificirani delegati će se potpisati pri pristupanju glasanju, poštivat će se tajnost glasanja kako je Statutom i zajamčeno. Do sada je od općinskih, gradskih i županijskih organizacija verificirano 800 delegata na terenu.

“To pokazuje koliko članstvo hoće pokazati Beljaku da je njegovo vodstvo stranke apsolutno neprihvatljivo u HSS-u”, kaže Ivanac. Ističe i kako žele pokazati da u HSS nitko tko misli raditi protiv njegovih vrijednosti ne može dugo opstati te da HSS i dalje ima svoju snagu na terenu.

HSS-ovci su se kod spomenika Stjepanu Radiću okupili u povodu 116. godišnjice stranke koja je u utorak, kako bi poručili da ništa ne postoji 116 godina bez temeljnih vrijednosti, a HSS-ove su demokratičnost, pravica i čestitost. Sve to do sada u Beljakovu radu nije postojalo, njegov je rad, kažu, do sada potpuno suprotan programu HSS-a.

S obzirom da Beljak do sada nije dobio rješenje za svoju, kako kaže Ivanac, “netransparentnu, nestatutarnu Skupštinu, a kako 14. siječnja 2021. ističe mandat svim tijelima stranke, najveće županijske organizacije u HSS-u su sazvale tijela stranke i dogovorili da se 16. siječnja održi prava Glavna izborna skupština na zakonit, demokratski i transparentan način”.

Na pitanje mogu li oni po Statutu HSS-a sazvati Glavnu izbornu skupštinu ili to može učiniti samo predsjednik Beljak, Ivanac kaže kako su, s obzirom da je Beljak svojim postupcima derogirao sva tijela stranke, osim Glavnog odbora, oni sazvali Glavni odbor koji je, kao najveće tijelo stranke između dviju skupština, odlučio da se ta Glavna izborna skupština mora održati jer 14. siječnja 2021. kad isteknu mandati svih tijela stranke, stranka ne smije ostati bez vodstva. S novim vodstvom planiraju izaći na lokalne izbore.

Beljak de facto prestao biti član stranke.

Član Glavnog odbora i međunarodni tajnik HSS-a Darko Till je rekao da je Glavni odbor HSS-a 25. rujna imenovao Odbor za pripremu nove Glavne izborne skupštine i odredio da se ona održi 16. siječnja iduće godine. Glavni je odbor tada odlučio i da su postupci Kreše Beljaka nespojivi s uvjetima članstva u HSS-u koji Statut propisuje i time je Beljak de facto za Glavni odbor prestao biti član stranke.

Till kaže da će se održavanjem Glavne izborne skupštine završiti “šestomjesečni postupak nakon što je po završetku prošlih parlamentarnih izbora navrat-nanos, nestaturarno i nezakonito sazvana Glavna izborna skupština koju je i prije održavanja, Glavni odbor stranke, većinom, odbio verificirati”. Kaže da je potom postupak za upravni nadzor nad predsjednikom stranke pokrenula većina županijskih organizacija i 209 članova odbora tih organizacija. “Nakon što je ponovno nakon skupštine 25. rujna još jednom odbijena verifikacija krivotvorenog zapisnika sa prethodne sjednice, većina je odlučila da se 16. siječnja 2021. održi nova Glavna izborna skupština”, rekao je Till.

Na pitanje što je s Beljakom koji tvrdi da je i dalje predsjednik HSS-a, Till kaže da je u tijeku postupak pred Ministarstvom uprave i kaznena prijava. Opetuje da Beljak nije dobio rješenje za svoju Glavnu izbornu skupštinu.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije bio dostupan Hini za komentar tih tvrdnji izrečenih na današnjoj konferenciji za novinare. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari