Pratite nas

Komentar

Beljakovo progresivno uništavanje HSS-a

Objavljeno

na

Krešo Beljak - HSS

Nakon što je Krešo Beljak od 2016. kada je postao predsjednik Hrvatske seljačke stranke raznim stranačkim igrama uspio iz stranke uspješno ukloniti niz neistomišljenika i pasivizirati većinu stranačkog članstva, među onima koji su još uvijek ustrajni kuha nezadovoljstvo. Iako su svjesni da u ovom trenutku nemaju snage za jasne i otvorene promjene na čelu stranke, pojedine organizacije su najavile otvoren bojkot nedolaskom na subotnju programsku, glavnu skupštinu gdje je glavna točka dnevnog reda usvajanje ideoloških polazišta i osnovnih smjernica za izradu novog programa HSS-a.

Dobrim poznavateljima prilika u HSS-u koji su u ove dvije godine shvatili da je Beljaku jedino stalo do sebe i da nema nikakvu ideologiju, zgroženi su ne samo njegovim autoritarnim vođenjem stranke nego i otvorenim najavama da će za potpredsjednicu stranke biti dovedena Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Vlade RH, ali k tome na značajniju funkciju i  Neva Tölle  iz Autonomne ženske kuće u Zagrebu. Kao i sve do sada, Beljak bi to izveo na ‘legalan’ način, manipulirajući Statutom i delegatima, posebice najavljenim izmjenama statutarnih odluka prema kojima će Beljak imati ovlasti učlanjivati ljude u stranku po svojoj volji i imenovati čelne ljude na lokalnoj razini.

U kojem smjeru HSS želi voditi najbolje pokazuju ideološke smjernice nazvane „Progresivni republikanizam – Nova republika“, umotani u uvod koji sugerira na Radićev republikanizam. Ukratko Beljak želi temeljito promijeniti politiku i dovesti do toga da se HSS temelji na republikanizmu i liberalizmu, dok bi demokršćansko naslijeđe otišlo u povijest. Međutim, članstvo ne vjeruje da je Beljaku to cilj, niti da će uspjeti u ovo vrijeme implementirati tu koncepciju odnosno pronaći ravnotežu između demokratskih, liberalnih i socijalnih elemenata političkog poretka.

Ljevičarenje ili malo blaži boljševizam

Pojedine teze iz novog programa na mnogim mjestima pobijaju jedna drugu i djelomično podsjećaju na politički aktivizam Živog zida kojemu je cilj rušiti, ali ne i ponuditi promišljena rješenja za izlazak Hrvatske iz krize. Jedina razlika je što živozidaši za svoje ideje s ruba pameti imaju znatno veću potporu nego HSS.

„Smjernicama se načelno nema što prigovoriti, međutim one su samo kulisa za težnje da se HSS konačno svrsta na krajnju ljevicu i provedu Beljakove otvoreno izrečene težnje da ‘HSS mora biti ljeviji od SDP-a’. Mi ne želimo biti podružnica Iblerovog trga s jeftinom verzijom Milanovića na čelu HSS-a“, govori jedan od visokopozicioniranih haesesovaca.

Dok ih je nekritični klerikarni konzervativizam Marijane Petir dovodio do ludila jer su kormilari HSS-a brod skretali lijevo-desno, toliko ih i zabrinjava ova programska kopija Josipovićeve ideje Druge republike koja je bila okosnica prošle izborne kampanje za predsjednika RH. Iako su tu ideju prije njega u hrvatsko biračko tijelo pokušali progurati pokojni Vlado Gotovac, potom Slavko Goldstein, a kasnije i Vesna Škare Ožbolt te Milan Kujundžić koji je u svojoj predizbornoj kampanji je gotovo istovjetni naziv programa promijenio u Nova Hrvatska.

Činjenica je da je Hrvatskoj potrebna kompletna rekonstrukcija vlasti, međutim ideja ‘druge republike’ je u osnovi promašena, kako u suštinskom, tako i u formalnopravnom okviru. Iako Beljak pokušava manipulacije prikriti naukom braće Radić, činjenica je da nije prvi koji je HSS uveo u koaliciju s komunistima, što se često zaboravlja. Započeo je 2000. Zlatko Tomčić, neskriveni antiradićevac koji je s Račanom i Budišom bio na čelu pokreta koji se tada nazivao „detuđmanizacija Hrvatske“. Tada je zapravo počelo skretanje u lijevo.

Mogu li se odnosi u HSS- promijeniti? Stari haesesovci tvrde da u ovom trenutku snage za promjene nema, a s nekima koji su se povukli nakon prve prepreke i izigravali žrtve ili s onima koji bi HSS bacili u krilo HDZ-a također se ne može graditi HSS.

Dok u HSS- glasnogovornica Ivana Tomić, s političkim iskustvom ravnim nuli, ‘postrojava’ članstvo i nameće svoje ideje koje Beljak pozorno sluša, dotle javnost uopće ne zna tko su ključni ljudi, potpredsjednici stranke i koji je to program. Jedini koji istupa u javnosti je Beljak. Njegovi komunikacijski nedorečeni i agresivni istupi stranci su kontraproduktivni i u osnovi izazivaju burne reakcije. Umjesto da objasni potrebu uzgoja marihuane za medicinske svrhe i koji su proizvodi dostupni i u našim ljekarnama, ispalo je da je jedino rješenje ‘napušiti se’. Urlanje o ‘povlasticama branitelja’ također je izazvalo neprimjerene reakcije, što i ne čudi jer  Beljak nikada nije objasnio koliko je vremena proveo u postrojbama HOS-a ili primjerice ima li reguliran braniteljski status, kao i, za ilustraciju, tko mu je bio zapovjednik.

Što Beljak želi postići ili…

Što je u pozadini njegovih igrarija s progresivnim republikanizmom?

Svjestan je da ‘progresivni republikanizam’ članstvo na terenu neće ni shvatiti ni prihvatiti niti mu je to cilj. Na bazi HSS-a stvara vlastito leno šireg ‘zagrebačkog prstena’ sa stranačkim podanicima koji će njemu i odabranima omogućiti prosperitet u svojoj izbornoj jedinici, i jedan ili najviše dva saborska mandata na slijedećim parlamentarnim izborima. Sve drugo ga ne zanima, posebice stoga što je svjestan da neće dobiti slijedeće izbore za gradonačelnika Samobora.

Projekt progresivnog republikanizma ga u ovom trenutku zanima isključivo kao polazište za ostvarenje vlastitih ciljeva. Da iza svega toga doista stoje određene skupine koje pažljivo navode Beljaka može se iščitati i iz toga što na pitanje tko je ta stranačka snaga, tko su stručnjaci i ‘ideolozi’, odgovara da je iza svega samo on. U pojedinim trenutcima podsjeća na Martinu Dalić koja je ustrajno tvrdila da je sama ‘pisala’ lex Agrokor.

Beljakovo faraonsko ponašanje znak je da nema sluha ni za svoje biračko tijelo ni za članstvo stranke, a tako bi HSS, kao povijesno najznačajnija hrvatska stranka mogao nestati s političke scene.

Novinari nisu pozvani

Na Programsku sjednicu HSS-a u subotu novinari nisu pozvani. Delegati se pitaju zašto je to tako. Da li stoga što na zatvorenim stranačkim skupovima govori jedno, a u javnosti nešto sasvim drugo?

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Plenković: Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao kupovinu izraelskih aviona koje američka vlada trenutno blokira zbog niza neriješenih pitanja. Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom slučaju neće popuštati i pristati na višu cijenu aviona.

Na sastanku sa županima kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

“Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer. Što se tiče promjena troškova aviona, premijer tvrdi kako ih neće biti.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, rekao je premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Inzko ponovno ponižava Hrvate, treba ga potjerati iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da bi se prava koja Hrvati kao konstitutivan narod u BiH konzumiraju trebala uvrstiti u jedan katalog. To bi Hrvate trebalo uvjeriti da stvari nisu tako crne i da prihvate svoje političko obespravljenje.

Većina medija i političara u Hrvatskoj nije našla shodnim reagirati na ovu skandaloznu izjavu predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji bi ustavom zajamčena prava cijelog jednog naroda i političke funkcije koje iz njih proizlaze popisivao u nekakve “kataloge“. Ovakve izjave podsjećaju na crna razdoblja europske povijesti. Europska komisija ima novu genijalnu ideju za rješavanje migracijskih izazova. I ova je privremena. Od država članica traži da ponude dodatne kapacitete za smještaj novih migranata.

Čini se da briselska birokracija ništa nije naučila iz slučaja Marakeške deklaracije od koje se izuzeo cijeli niz članica EU-a. Komisijine planove još je Einstein definirao kao ludost – ponavljanjem istih postupaka želi doći do drukčijeg rezultata.

Mate Mijić / Večernji list

 

Valentine Inzko – hajde pokušaj katalogizirati nečija prava u svojoj Austriji!

 

 

 

Inzko ne razumije Ustav BiH, niti Daytonski sporazum

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari