Pratite nas

Komentar

Beljakovo progresivno uništavanje HSS-a

Objavljeno

na

Krešo Beljak - HSS

Nakon što je Krešo Beljak od 2016. kada je postao predsjednik Hrvatske seljačke stranke raznim stranačkim igrama uspio iz stranke uspješno ukloniti niz neistomišljenika i pasivizirati većinu stranačkog članstva, među onima koji su još uvijek ustrajni kuha nezadovoljstvo. Iako su svjesni da u ovom trenutku nemaju snage za jasne i otvorene promjene na čelu stranke, pojedine organizacije su najavile otvoren bojkot nedolaskom na subotnju programsku, glavnu skupštinu gdje je glavna točka dnevnog reda usvajanje ideoloških polazišta i osnovnih smjernica za izradu novog programa HSS-a.

Dobrim poznavateljima prilika u HSS-u koji su u ove dvije godine shvatili da je Beljaku jedino stalo do sebe i da nema nikakvu ideologiju, zgroženi su ne samo njegovim autoritarnim vođenjem stranke nego i otvorenim najavama da će za potpredsjednicu stranke biti dovedena Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Vlade RH, ali k tome na značajniju funkciju i  Neva Tölle  iz Autonomne ženske kuće u Zagrebu. Kao i sve do sada, Beljak bi to izveo na ‘legalan’ način, manipulirajući Statutom i delegatima, posebice najavljenim izmjenama statutarnih odluka prema kojima će Beljak imati ovlasti učlanjivati ljude u stranku po svojoj volji i imenovati čelne ljude na lokalnoj razini.

U kojem smjeru HSS želi voditi najbolje pokazuju ideološke smjernice nazvane „Progresivni republikanizam – Nova republika“, umotani u uvod koji sugerira na Radićev republikanizam. Ukratko Beljak želi temeljito promijeniti politiku i dovesti do toga da se HSS temelji na republikanizmu i liberalizmu, dok bi demokršćansko naslijeđe otišlo u povijest. Međutim, članstvo ne vjeruje da je Beljaku to cilj, niti da će uspjeti u ovo vrijeme implementirati tu koncepciju odnosno pronaći ravnotežu između demokratskih, liberalnih i socijalnih elemenata političkog poretka.

Ljevičarenje ili malo blaži boljševizam

Pojedine teze iz novog programa na mnogim mjestima pobijaju jedna drugu i djelomično podsjećaju na politički aktivizam Živog zida kojemu je cilj rušiti, ali ne i ponuditi promišljena rješenja za izlazak Hrvatske iz krize. Jedina razlika je što živozidaši za svoje ideje s ruba pameti imaju znatno veću potporu nego HSS.

„Smjernicama se načelno nema što prigovoriti, međutim one su samo kulisa za težnje da se HSS konačno svrsta na krajnju ljevicu i provedu Beljakove otvoreno izrečene težnje da ‘HSS mora biti ljeviji od SDP-a’. Mi ne želimo biti podružnica Iblerovog trga s jeftinom verzijom Milanovića na čelu HSS-a“, govori jedan od visokopozicioniranih haesesovaca.

Dok ih je nekritični klerikarni konzervativizam Marijane Petir dovodio do ludila jer su kormilari HSS-a brod skretali lijevo-desno, toliko ih i zabrinjava ova programska kopija Josipovićeve ideje Druge republike koja je bila okosnica prošle izborne kampanje za predsjednika RH. Iako su tu ideju prije njega u hrvatsko biračko tijelo pokušali progurati pokojni Vlado Gotovac, potom Slavko Goldstein, a kasnije i Vesna Škare Ožbolt te Milan Kujundžić koji je u svojoj predizbornoj kampanji je gotovo istovjetni naziv programa promijenio u Nova Hrvatska.

Činjenica je da je Hrvatskoj potrebna kompletna rekonstrukcija vlasti, međutim ideja ‘druge republike’ je u osnovi promašena, kako u suštinskom, tako i u formalnopravnom okviru. Iako Beljak pokušava manipulacije prikriti naukom braće Radić, činjenica je da nije prvi koji je HSS uveo u koaliciju s komunistima, što se često zaboravlja. Započeo je 2000. Zlatko Tomčić, neskriveni antiradićevac koji je s Račanom i Budišom bio na čelu pokreta koji se tada nazivao „detuđmanizacija Hrvatske“. Tada je zapravo počelo skretanje u lijevo.

Mogu li se odnosi u HSS- promijeniti? Stari haesesovci tvrde da u ovom trenutku snage za promjene nema, a s nekima koji su se povukli nakon prve prepreke i izigravali žrtve ili s onima koji bi HSS bacili u krilo HDZ-a također se ne može graditi HSS.

Dok u HSS- glasnogovornica Ivana Tomić, s političkim iskustvom ravnim nuli, ‘postrojava’ članstvo i nameće svoje ideje koje Beljak pozorno sluša, dotle javnost uopće ne zna tko su ključni ljudi, potpredsjednici stranke i koji je to program. Jedini koji istupa u javnosti je Beljak. Njegovi komunikacijski nedorečeni i agresivni istupi stranci su kontraproduktivni i u osnovi izazivaju burne reakcije. Umjesto da objasni potrebu uzgoja marihuane za medicinske svrhe i koji su proizvodi dostupni i u našim ljekarnama, ispalo je da je jedino rješenje ‘napušiti se’. Urlanje o ‘povlasticama branitelja’ također je izazvalo neprimjerene reakcije, što i ne čudi jer  Beljak nikada nije objasnio koliko je vremena proveo u postrojbama HOS-a ili primjerice ima li reguliran braniteljski status, kao i, za ilustraciju, tko mu je bio zapovjednik.

Što Beljak želi postići ili…

Što je u pozadini njegovih igrarija s progresivnim republikanizmom?

Svjestan je da ‘progresivni republikanizam’ članstvo na terenu neće ni shvatiti ni prihvatiti niti mu je to cilj. Na bazi HSS-a stvara vlastito leno šireg ‘zagrebačkog prstena’ sa stranačkim podanicima koji će njemu i odabranima omogućiti prosperitet u svojoj izbornoj jedinici, i jedan ili najviše dva saborska mandata na slijedećim parlamentarnim izborima. Sve drugo ga ne zanima, posebice stoga što je svjestan da neće dobiti slijedeće izbore za gradonačelnika Samobora.

Projekt progresivnog republikanizma ga u ovom trenutku zanima isključivo kao polazište za ostvarenje vlastitih ciljeva. Da iza svega toga doista stoje određene skupine koje pažljivo navode Beljaka može se iščitati i iz toga što na pitanje tko je ta stranačka snaga, tko su stručnjaci i ‘ideolozi’, odgovara da je iza svega samo on. U pojedinim trenutcima podsjeća na Martinu Dalić koja je ustrajno tvrdila da je sama ‘pisala’ lex Agrokor.

Beljakovo faraonsko ponašanje znak je da nema sluha ni za svoje biračko tijelo ni za članstvo stranke, a tako bi HSS, kao povijesno najznačajnija hrvatska stranka mogao nestati s političke scene.

Novinari nisu pozvani

Na Programsku sjednicu HSS-a u subotu novinari nisu pozvani. Delegati se pitaju zašto je to tako. Da li stoga što na zatvorenim stranačkim skupovima govori jedno, a u javnosti nešto sasvim drugo?

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

DUJMOVIĆ: Bajaga je ili glup ili pokvaren!

Objavljeno

na

Objavio

Neki dan na tri stranice intervju Ivana Jakovčića u Večernjem, a da mu se nije postavilo jedno jedino pitanje koji bi mu svaki hrvatski građanin postavio “ kako gleda na činjenicu da je Bajaga koju noć prije Oluje pjevao Martićevcima u Kninu bodreći ih uoči Oluje u kojoj su nota bene sudjelovali i istarski Hrvati”? I po čemu je ta cinjenica irelevantna moralno i ljudski i danas i sutra? I kako u tom kontekstu sučeliti odluku da Bajaga u Arenu može, a Thompson ne može? Piše Tihomir Dujmović

Onda pak tekst u Jutarnjem gdje Bajagin menager detaljno raspreda gdje će sve Bajaga pjevati po Hrvatskoj ali opet, kao po nečijoj komandi, nema pitanja o sramnom Bajaginom koncertu u Kninu! Niti jednoj jedinog pitanja o meritumu! Kao da čitamo Borbu, komunistički Vjesnik ili beogradsku Politiku osamdesetih! Čisti agitprop! Branimo Bajagu pod svaku cijenu i prešutimo sve što ga kompromitira! No i brojni drugi mediji se prave blesavi!

Tko je bio u ovom ratu, tko je osjetio rat, tko je ikada doživio jednu granatu makar na sto metara od sebe, tko je ikada bio na prvoj crti bojišnice dok mu je žena u podrumu u samrtnom strahu privila dijete k sebi moleći se Bogu da grad ili selo ne padne znajući da će u tom slučaju biti zaklana, taj nikada neće zaboraviti da je topnike na drugoj strani koju noć prije Oluje pjesmom hrabrio i bodrio Momčilo Bajagic Bajaga!

On je sam u jednom intervjuu priznao da je pjevao i u Banja Luci i u Kninu 1994 godine dakle o toj činjenici nema dileme. Bajaga jedino tvrdi da je drzao humanitarni koncert za djecu bez roditelja, ali mi uvjjek u toj analizi protivničke strane cujemo da su tamo bili kuhari, bolnicari, eventualno strazari kad god nekoga iz tzv.. Krajjne pitate sto je radio u ratu. Svi su bili kuhari, kuriri, eventualno radio vezisti! Pa je onda i Bajaga pjevao humanitarno !!!Bajaga o tome na jednom mjestu kaze:” Zamislite, da li ima problema što sam u Banja Luci i Kninu pjevao humanitarno? Što bi onda bio pandan tome da se ljutim ako neki hrvatski bend svira za djecu Zrenjanina ili Niša! Pa za vrijeme rata su pjevali i hrvatski muzičari”.

‘Kreće armija srpska, i jednom zauvek, sve će da vas smrska’

Bajaga je ili glup ili pokvaren! Jer on je pjevao u okupiranom Kninu a njemu je to irelevantno! A to je srce problema!
Pjevali su i hrvatski glazbenici u ratu, veli Bajaga. Da, ali nije hrvatska vojska okupirala dio Srbije nego obratno! Nisu hrvatski glazbenici pjevali na okupiranom srbijanskom tlu! Ali je on pjevao u okupiranom Kninu. I njemu to ni onda ni danas nije problematično. Jeste li glupi gospodine ili ste pokvareni?

Bajaga bi htio biti američki liberal i demokrat i u isto vrijeme pjevati američkim vojnicima u Vijetnamu! Perverznije od toga je jedino činjenica da su se ovdje pojavila dva vijetnamca, Gibboni i Mile Kekin, koji brane agresorsko glazbalo!

Dujmović: Hrvati Istre, dok Vama u Areni pjeva Bajaga mom prijatelju Ivanu previjaju rane od tog “smrskanja”

Pjevati 1994 u Banja Luci i Kninu se nije moglo bez odobrenja Karađića i Martića, ali niti bez stanovitog Bajaginog političkog slaganja sa tim likovima! Vidite, Bajaga je na Martićev poziv pristao! Pristati pjevati u okupiranom Kninu, pristati pjevati u Karadžićevoj Banja Luci, to bez stanovitog razumijevanja tih politika nije moguće! A pjevati četnicima uoči Oluje, to ne može svatko I nije to ni napravio svatko! Ali, Bajaga jest!

Pjevati četnicima u Banja Luci i Kninu uoči Oluje znači poslati jasnu poruku: ja sam Vaš! Ja sam s Vama! Iz Beograda sam povukao da bih vam to dokazao! Kao što Mile Kekin pjeva Hrvatima “ ja nisam vaš! Moji su pobjedili 1945”!

Da ga je 1994 godine Gojko Šušak pozvao da svira za ne znam kakav humanitarni koncert Mile Kekin bi to odbio! Jer, je tadašnja hrvatska borba suprotna intimnim Kekinim uvjerenjima! “Ja nisam vas! Moji su pobijedili 1945”! Sve razumijemo: 1995 je nastala hrvatska, a 1945 jugoslavenska država! Ti dakle nisi za hrvatsku, Mili Kekinu fali jugoslavenska država.
Odnos dakle prema tom Bajaginom koncertu je odnos prema Domovinskom ratu. I stoga se Gibboni svojim držanjem prema Bajagi ušetao u minsko polje.

Gibonni je sjajan glazbenik, Gibboni je iznimno talentiran, no obzirom da se sada na Bajaginom koncertu u Puli pojavio sa superlativima o samom Bajagi, postavlja se pitanje zbog čega preko gore navedenih činjenica prelazi sa takvom lakoćom? Ako je ova tema borba za drustvenu moralnu normu, a jest,onda se moramo dogovoriti sto je moralno. Drzanje Olivera Dragojevic koji kao goli moralni ekstrakt kaze” nikad necu svirati u Beogradu” ili je moralna norma Tereza Kesovija koja je i nakon sto su joj cetnici srusili kucu i pred tv kamerama pokazivali sadrzaj njenog ormara kako bi je ponizili na svaki nacin, otisla u Beograd za bolji honorar i drzala koncert pod nazivom “ prijatelji stari gdje ste”?

Mi se moramo dogovoriti tko je tu moralan, a tko zasluzuje prijezir. Neka Gibonni obiđe hrvatske ratne vojne invalide, neka ih pogleda u oči i neka njima kaze da je covjek kojj je pjesmom stajao iza srpskog nišanđije sto je iduce jutro raznio ruku ili nogu hrvatskom branitelju “ jedan jako dobar covjek” kako je rekao za Bajagu u pulskoj areni!

Jer na dugom frontu pokušaja izjednačavanja krivnje za zadnji rat, na širokom frontu manipulacija na temu kako je to bio građanski rat nalazi se i nagazna mina pod nazivom Momčilo Bajagić Bajaga! Ako on ne treba snositi nikakvu moralnu odgovornost za svoj četnicki pjevački staž, onda je u određivanju moralnih kriterija vojnički receno, palo važno uporište i otvara se široko polje koje će popuniti vojska sličnih Martićevih i Karadžićevih pristalica! Jer, znate, nisu baš svi pjevali u Kninu! Niti su svi bili pozvani u Knin!

Nećemo dakle jednako tretirati nekog Balaševića i Bajagu! Nisu isto Tereza i Oliver! Ta ambicija da se sve gurne u isto blato, taj naglašeni moralni relativizam, ta koordinirana sutnja o Bajaginom koncertu u Kninu , to medijsko prešućivanje Oliverovog moralnog stava, sve je to jedna te ista melodija!

A ona se pjeva u isto vrijeme dok se Thompsonu zabranjuje pjevati.

“Bajaga je dobar čovjek”, imao je potrebu u sred pulske arene reći Gibboni, a je li Thompson dobar čovjek? Pogledajte tu solidarnost Gibonija i Mile Kekina prema nekome tko je pjevao četnicima uoči povijesne bitke i paralelni odijum prema bivšem branitelju koji se ne odriče pozdrava ZDS. Taj stav, taj gard, to uvjerenje da kad moraš birati izmedu ZDS i nekoga tko je nedvosmisleno bio na drugoj strani, ti podmetneš leđa za onoga tko je u ratu pjevao i Karadžiću i Martiću u korist, to je definicija hrvatskog jugoslavenstva i samo srce mentalnog gradanskog rata koji traje u ovoj zemlji. Nismo li taj film vec gledali?

Osim toga, činjenica da hrvatska glazbena scena cehovski ako nikako drugačije nije stala iza Thompsona a Gibboni i Hladno pivo tako srdačno i iskreno opraštaju Bajagi nešto neoprostivo, skandalozno je samo po sebi.

Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: Klasić na RTS-u – Kako odvratno ulizivanje ‘komšijama’

Objavljeno

na

Objavio

HRVOJE KLASIĆ UPRAVO NA RTS-u: Žali za Jugoslavijom, govori na tečnoj ekavici, relativizira se krivnja za rat, prikazuju traktorske kolone poslije ‘Oluje’, a “negativac” je čak i Zvonimir Boban – zbog napada na jugo-milicajca u Maksimiru!

Klasić je nastup u RTS-ovom specijalu povodom 60 godina televizije završio sa željom da jednog dana gleda Srbiju u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva!

Kako odvratno ulizivanje “komšijama”…

Sada čekamo Klasićev povratak iz Beograda i sličan nastup na Hrvatskoj televiziji, koja mu navodno, isplačuje čak i honorar, komentirao je Velimir Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari