Connect with us

Izbori 2024

Benčić (Možemo): Ustavni sud ne treba eutanazirati

Objavljeno

-

Hina

Ustavni sud je bitna institucija za zaštitu ustavnih prava građana i ne treba ga eutanazirati, no u njega se ne bi trebali birati isluženi političari, kazala je u petak koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić.

„Ne možemo se boriti protiv propasti institucija koje su uništene zarobljavanjem od HDZ-a na način da te iste institucije uništavamo, nego ih trebamo jačati”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila prioritete stranke Možemo! za hrvatsko pravosuđe.

Pitanje Ustavnog suda i biranja ustavnih sudaca biti će jedna od točaka na stolu u pregovorima o većini, dodala je Benčić na novinarski upit o podršci Zoranu Milanoviću kao mandataru, a koji o Ustavnom sudu ima drugačije mišljenje.

Benčić je još jednom pozvala Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo da najkasnije u utorak kažu je li kampanja prošla regularno i ulazimo li u regularne izbore.

Za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav u Možemo! navode da treba osigurati uvjete za neovisno djelovanje državnog odvjetništva i sudova, povećati učinkovitost, unaprijediti sustav upravljanja, te poboljšati materijalna prava i uvjete rada sudaca.

Za vraćanje povjerenja, dodali su, ključno je i pozvati na odgovornost ljude iz sustava koji pristaju na utjecaj politike. Predlažu, uz ostalo, osnivanje stegovnog suda unutar Državnog sudbenog vijeća (DSV) koji bi u slučaju sigurnosne zapreke odlučivao može li sudac ostati u sustavu.

Nove poruke Josipe ex Rimac jasno pokazuju kako funkcionira pravosuđe pod HDZ-om, kazala je zastupnica Urša Raukar Gamulin dodavši da je za neovisno pravosuđe neophodno prvo „skinuti” HDZ s vlasti.

Hrvatska ima 43 suca na 100 tisuća stanovnika i po tome je predvodnica u EU, no po učinkovitosti pravosuđa je na samom začelju, istaknula je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas