Connect with us

BiH

Benigan plakat Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e izazvao lavinu komentara mržnje i prijetnji

Objavljeno

-

”Plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) koji je generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH. Potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao je mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru”, priopćeno je s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Navode kako navode da je nevjerojatno ”kako šovinistički pogled zamuti perspektivu” i olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini. Prijetnje prijavljene MUP-u ”Još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet diskreditira kod partnera iz IPSA-e kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima. Među tim komentarima su i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a”, navodi se u priopćenju, prenosi Bljesak.info.

Hajka koja je pokrenuta, navode, je izravan udar na autonomiju Sveučilišta.

”Ona predstavlja i udar na slobodu izražavanja što su osnovne europske vrijednosti. Jasno je da mnogi spomenuti medijski i politički djelatnici žive upravo od stalnoga potpirivanja međunacionalne i međuvjerske nesnošljivosti, pa i eksplicitne mržnje. O njihovim nacionalističkim motivima dovoljno govori činjenica da se niti jednom rečenicom nisu oglasili prilikom izostavljanja katedrale Srca Isusova u Sarajevu u vizualnom prikazu adventa u glavnome gradu”, navodi Filozofski fakultet u priopćenju.

‘Mjesto dijaloga’ Filozofski fakultet, kao i Sveučilište u Mostaru su, dodaju, mjesta dijaloga i razvijanja vrijednosti multikulturalizma. Ističu da tomu svjedoče njihovi nastavnici, studenti, bivši studenti, te partnerske institucije.

”Na Filozofskom fakultetu se i izvodi kolegij Interkulturalno razumijevanje. U sklopu navedene ljetne škole, uz potporu grada Mostara, svim sudionicima osiguran je i MostarPass u sklopu kojega će studenti iz cijeloga svijeta moći obići znamenitosti Grada Mostara, koje između ostaloga uključuju i džamije”, dodaju. Po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine ljetna škola u organizaciji IPSA-e (International Political Science Association) održat će se u Mostaru, što dodaju, Filozofski fakultet SUM-a stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom.

”Sam događaj predstavlja izuzetan uspjeh Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jer će u naredne tri godine svakoga ljeta svoje kompetencije usavršavati i stjecati studenti iz cijeloga svijeta”, dodaju u priopćenju.

Promotivni plakat Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru vijest je u brojnim bosanskohercegovačkim medijima. No, ne zbog samog događaja koji obilježava ovaj plakat, nego zbog onoga što se vidi, odnosno, ne vidi na njemu. U dijelu medija i na društvenim mrežama uslijedile su salve komentara, kritika i mržnje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari