Pratite nas

Benjamin Tolić: Znak vremena

Objavljeno

na

Još nisam načistu što je to, ili mi se priviđa ili se nešto doista događa?!

sanaderPrije deset godina, kada je HDZ prvi put nakon Tuđmanove smrti pobijedio na saborskim izborima, Ivo je Sanader uveo Srpsku demokratsku stranku (SDS) Vojislava Stanimirovića u hrvatsku državnu vlast. Malo zatim, na domjenku Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća (SNV), Sanader je formulom Hristos se rodi! čestitao pravoslavni Božić svojim novostečenim političkim prijateljima. Bili su to prejasni znakovi vremena.

Tko nije htio vidjeti te znakove, tomu je oči otvarao Vladimir Šeks. U vodstvu i u biću HDZ-a, govorio je negdašnji samoproglašeni „Tuđmanov jastreb“, dogodio se „kopernikanski obrat“. Trabunjao je Šeks o „dobrim aranžmanima“ što ih je „tiha diplomacija“ HDZ-ove vlasti sklopila s glavnom tužiteljicom Haaškoga sudišta, razmetao se svojom ulogom u „kopernikanskom obratu“, tvrdio da bi on sada, god. 2004., i Tuđmanu, da je živ, savjetovao da ide u Haag.Tim bolesnim maštarijama stvarnosnu je dimenziju malo zatim dala Sanaderova ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Ona je, kao predstavnica Vlade, priredila svečanu večeru u čast glavne tužiteljice Haaškoga sudišta Carle del Ponte.

Protuhrvatska hrvatska javnost vrlo je brzo shvatila epohalnost tih događaja. I bila je neviđeno egzaltirana. Tako te je Jelena Lovrić javno očitovala političku ljubav Ivi Sanaderu i obećala mu glasovati za njegovu stranku na sljedećim izborima, a viteški je EPH-ov novinar  Davor od „Visokih Izvora“ bio tako oduševljen Sanaderovom proeuropskom politikom da je u Morgenblattu počeo objavljivati izmišljene razgovore s „dragim Ivom“.

Što su tada slavili ljuti neprijatelji Franje Tuđmana i njegova HDZ-a? Kako, što?! Pa jasno, slavili su „kopernikanski obrat“ – nakon izbora! Nisu se toliko radovali ni pobjedi Ivice Račana i njegova SDP-a prije četiri godine.Taj im je obrat bio dokazom da je sotonska izreka Populus vult decipi (narod hoće biti varan) duboko istinita. Kako li su tek uživali kada je Vlada zatim bespogovorno prihvatila čudovišne optužnice Carle del Ponte protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka! Naočigled te razuzdane kroatofobije hrvatski su domoljubi uglavnom šutjeli ili potiho rogoborili. Samo je predsjednik jedne političke stranke na tiskovnoj konferenciji osudio taj postupak kao – veleizdaju. Osuda se međutim nije čula, iako je izrečena u nazočnosti dvadesetak novinara.

Čemu, pitate se, sada ta priča? Možda je pripovjedač zaboravio što je htio, pa zastranio u daleku prošlost? Ma, ne! Nisam ni zaboravio ni zastranio. Samo gonetam što se ovo sada zbiva. Je li to privid ili je doista opet na vidiku obrat? Tabuirana se naime riječ ovih dana iznenada probila u javnost. A sada – gle čuda! – trešti i s Pantovčaka. Bi li i to mogao biti nekakav znak vremena?

A počelo je neobično, prije nekoliko mjeseci. Sudac Ivan Turudić, sudeći Ivi Sanaderu u predmetima „Hypo“ i  „INA–MOL“, u usmenom je obrazloženju presude njegova kaznena djela ogorčeno nazvao – veleizdajom. Riječ je kapnula u zdenac šutnje. Nitko nije prosvjedovao. Nitko nije kriknuo da Sanader nije optužen zbog veleizdaje, nego zbog ratnog profiterstva i primanja mita. Nitko nije  upozorio ni na članak 340. Kaznenoga zakona Republike Hrvatske koji veleizdaju definira kao ugrozu teritorijalne cjelovitosti ili ustavnoga ustrojstva države „uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način“.

Zašto su se Hrvati tako ponijeli? Sudac Turudić, kao i drugi Hrvati, izdaju doživljuje dublje nego hrvatski zakonodavci. Izdaja je njima: prelazak na tuđu stranu; predaja u neprijateljske ruke; odavanje tajne; kršenje obećanja; vjerolomstvo. A čovjek može izdati prijatelja, bračnoga druga, tvrtku, narod, domovinu, državu, pa i sebe sama.

Svaka je izdaja u vrijednosno koherentnu društvu gnusan čin, a izdajica odvratan i prezren čovjek. Izdaja domovine, naroda i države u takvu je društvu osobito gnusna. Hrvatski je jezik naziva – veleizdajom (velikom izdajom), a drugi europski jezici per antiphrasin „visokom izdajom“: njem. – Hochverrat, franc. –  haute trahison, engl. – high betrayel. U vrijednosno divergentnu društvu veleizdaja se, kao što smo vidjeli na primjeru „kopernikanskoga obrata“, katkada časti kao djelo političke krjeposti.

Odatle je, valjda,  jasno zašto Sanader nije optužen zbog veleizdaje; zašto je zakonodavac nenasilne oblike veleizdaje izbacio iz njezine kaznenopravne definicije; zašto je veleizdaja gurnuta u područje ćudoređa; zašto se pravednik Ivo Josipović, iako je kaznenopravni stručnjak, u predizbornoj kampanji neobvezno zgraža nad Sanaderovom veleizdajom, a ne podnosi kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca, kojega je sam javno optužio da „reketari“ hrvatske vlade i bavi se „etnobiznisom“; odatle je napokon jasno i zašto Zvonimir Šeparović osniva – Hrvatski etički sud. Ako je ovo zadnje znak vremena, dobar je to znak.

Benjamin Tolić, HR Svijet

facebook komentari

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari