Connect with us

Kolumne

Benjamin Tolić: Rog pod svijeću

Published

on

Hrvati nisu sudjelovali u eventu (događaju). Oni su samo gledali i pitali se tko je tu luđi, onaj tuđin ili ovi našijenci. I nisu dopustili da ih Luksemburžanin napuhuje. Njihovo srce ispunjale su pobjede hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji…

Nakon neformalnog sastanka na vrhu predsjednik je Europskog vijeća Jean-Claude Juncker ovim riječima podsjetio hrvatsku javnost na mali eurohrvatski jubilej: „Sutra slavimo petu obljetnicu hrvatskoga pristupa Europskoj uniji.

Iskreno rečeno, ne mogu se ni sjetiti vremena kada Hrvatska nije bila članica Europske unije, jer se Hrvatska od prvoga dana svoga članstva ponaša kao zemlja utemeljiteljica Unije. Europska unija postala je kompletnija i želim čestitati Hrvatskoj, koja je velika nacija, tu obljetnicu. Ne bih želio da mi ta velika i ugledna nacija nedostaje.“

Upitan kakva je uloga Hrvatske u Europskoj uniji, Juncker je odgovorio: „Hrvatska ima pozitivnu ulogu. Hrvatska nije uvijek lak partner. Mi u Europi zapravo i nemamo lakih partnera. Kao što sam rekao, Hrvatska se ponaša kao zemlja utemeljiteljica, izražava svoj stav, ponekad snažno brani svoje interese u europskom duhu.“

Čestitka je u Hrvatskoj različito primljena.

Eurohrvatska vlast sa zahvalnošću je dočekala čestitku. Obljetnicu je proslavila visoko – koncertom za političku i kulturnu elitu u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Sirotinja sklona vlasti bila je izvan sebe. Pojedinci su levitirali u oduševljenju. Ćutjeli su se kao da ih je Juncker čestitkom nobilitirao. – Bože, kako nismo znali!? Pa mi smo velika nacija! Mi smo ugledna nacija! Naš pristup Europskoj uniji učinio je našu širu domovinu kompletnijom! Juncker se, reče, iskreno govoreći, ne može sjetiti vremena kada Hrvatska nije bila članica Europske unije! Hrvatska se u Europskoj uniji od prvoga dana ponaša kao da je njezina utemeljiteljica! A ponekad snažno brani i svoje interese – u europskom duhu! Wow (divno)!

Hrvati nisu sudjelovali u eventu (događaju). Oni su samo gledali i pitali se tko je tu luđi, onaj tuđin ili ovi našijenci. I nisu dopustili da ih Luksemburžanin napuhuje. Njihovo srce ispunjale su pobjede hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Naravno, nisu svi Hrvati tako entuzijastični. Neki su, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, tvrdili da je Europska unija imala koristi od Hrvatske, a da Hrvatska nije imala koristi od Europske unije. Drugi, poput Ivana Vilibora Sinčića, mrzovoljno odmahuju rukom i pitaju: „Zar ne vidite da Hrvatska pred našim očima nestaje?“ Da, Sinčić je u pravu. Vide to i umni Abendblattovi kolumnisti. Ali oni umuju kruhoborački. Pa se, poput Davora Ivankovića, pitaju: Što bi bilo s Hrvatskom da ju nisu Vladimir Šeks i Peđa Grbin svojim referendumom bez kvoruma uhvatili za perčin? Da ju ta dva državnička diva nisu iščupala iz živoga blata Zapadnog Balkana i zatim, uz blagoslov Katoličke crkve u Hrvata, bacila u med i mlijeko Europske unije? Da, što bi bilo?! Nije lako s eurohrvatskim strahom u kostima odgovoriti na to pitanje. A odgovor je, dragi moji kolumnisti, kao što i sami znate, jednostavan: Hrvatska ne bi danas nestajala pred našim očima.

Analitičniji Hrvati drukčije gledaju na Junckerovu čestitku. Jedni vrte glavom: Juncker laže! On veli da se ne sjeća vremena kada Hrvatska nije bila članica Europske unije! Mi se međutim sjećamo Luksemburžanina Jacquesa Poosa, ministra vanjskih poslova Velikoga Vojvodstva, koji nas je na početku Domovinskoga rata uvjeravao da Hrvatska ne može biti samostalna država jer je – premalena! Ovih nas dana Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, papa Bruseljske crkve, uvjerava da smo velika nacija! Prilaguje i da smo ugledna nacija, a našemu nacionalnom ugledu iskazuje svoju očinsku ljubav! Mi znamo da nismo ni mala ni velika nacija! To je besramna sprdnja s nama, besramna da ne može biti besramnija!

Dobro, vele drugi, na Junckerovu se čestitku može i tako gledati. Ali prije će biti da nije riječ o sprdnji, nego o obrednoj djelatnosti u Bruseljskoj crkvi koja se može uljudno nazvati prodavanjem roga pod svijeću, premda bi ju mnogo izražajnije označila vulgarna inačica toga izraza. Pri tomu treba imati na umu da Juncker čestitku nije zamislio kao encikliku, nego više kao javno milovanje ili, ako baš hoćete, kao političku potporu svomu predragom kardinalu kojega je pred očima cijeloga svijeta štipao za stražnjicu.

Benjamin Tolić/Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari