Pratite nas

BiH

Benjamin Tolić: Ususret metežu

Objavljeno

na

Metež u Ukrajini, metež u Turskoj, metež u Bosni i Hercegovini. Što se to u biti zbiva?  U kakvoj su svezi ti događaji s krvavim pupanjem liberalne demokracije u Libiji, Egiptu, Siriji? Ili s još krvavijim presađivanjem vrjednota liberalne demokracije u zemlje poput Afganistana i Iraka?

[dropcap]Č[/dropcap]vrste odgovore na ta pitanja daju nadobudni političari i dubokoumni politički analitičari. Kako nisam ni jedno ni drugo, ne ću u takav pothvat. To nikako ne znači da sam oprezniji ili plašljiviji od tih ljudi. Moj je razlog banalan. Ne vidim bît. Kao trošitelj javno dostupnih vijesti i izvješća vidim samo pojave. U Ukrajini vidim  – zasad – „hladni rat“, u kojemu se o dušu ukrajinskog naroda otimlju Europska unija i Ruska Federacija; u Turskoj liberalni otpor „mladoturaka“ autoritarnom „novoosmanskom“ predsjedniku vlade Recepu Tayyipu Erdoğanu; u Bosni i Hercegovini brutalne izljeve bijesa i gnjeva gladne muslimanske raje protiv državne, federacijske i županijske vlasti.

Pojave međutim često varaju. Protiv varke donekle pomaže iskustvo. Stoga sam više nego sumnjičav prema bruseljskomu i moskovskomu plesu oko ukrajinske duše. Nisam siguran ni da su liberali koji se opiru Erdoğanu samonikla turska pojava. Vjerojatnije je da su to glasnici vanjskog potkresavanja Erdoğanovih globalnih ambicija. A gungula u Federaciji Bosne i Hercegovine? Tu su, čini mi se, bît i pojava u flagrantnu međusobnom sukobu. Možda krivo prosuđujem, ali znatno mi je vjerodostojnija Erdoğanova imperijalna priča da mu je Alija Izetbegović „ostavio u amanet“ Bosnu i Hercegovinu nego „politički korektna“ vijest da gladna raja u Mostaru – usred Hercegovine – dok žari i pali, arlauče: „Ovo je Bosna!“

Sudionici u metežu, vidljivi i nevidljivi, obično imaju svoje – javne i tajne – razloge. Zbog toga je upravo dragocjen manifest Nova Bosna i Hercegovina prosvjedničke skupine „Udar i revolt“. Buntovnici u tom manifestu zahtijevaju, među ostalim, temeljito preuređenje Bosne i Hercegovine u jedinstvenu državu i dokidanje županija. To je, ne zna se zbog čijih interesa: hrvatskih ili srpskih,  malko prodrmalo zagrebačke ljute protivnike hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini. Nije ostao hladan ni Zoran Milanović. A i kako bi, kad je on čovjek „agnostik i ateist, podrijetlom obični katolik“?! On je čak skoknuo u Mostar. Tamo je pokušao obje obale Neretve utješiti „europskom perspektivom“ Bosne i Hercegovine. To je znatno više no što se od njega moglo očekivati.

Pomaknulo se nešto i u glavama političkih analitičara. Tako je – gle, gle! – najbolje plaćeni Morgenblattov novinar ovih dana otkrio jednu olinjalu bjelodanost. Muslimani, veli taj čovjek, hoće jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu; Srbi ne će nikakvu Bosnu i Hercegovinu; Hrvati, ako im je živjeti u Bosni i Hercegovini, hoće u njoj zaseban hrvatski entitet. Otkriće je, istina, trivijalno, ali nikako nije loše za početak. Ako „Bosansko proljeće“ preko noći ne usahne, taj bi čovjek uskoro mogao otkriti i bosansko-hercegovački paradoks.

Stvari su naime na dlaku isto stajale i god. 1992. Za međunarodnopravno valjan izlazak iz Jugoslavije bila je nužna većinska volja ukupnoga pučanstva Bosne i Hercegovine izražena na referendumu. Muslimana je u pučanstvu bilo 43 posto, Srba 31 posto, Hrvata 17 posto. Muslimani dakle nisu mogli Bosni i Hercegovini priskrbiti državnu samostalnost. Srbi nisu htjeli. I – zbio se paradoks. Kao u dječjoj priči Djed i repa: najslabiji element – ne miš, nego Hrvati – iščupao je Bosnu i Hercegovinu iz Jugoslavije! Ta istina vrlo je brzo pala u zaborav. Zašto? Zato što su je proizvođači „korisne povijesti“ (termin Tvrtka Jakovine) Mesić i Manolić prekrili svojim lažima o Tuđmanovoj i Miloševićevoj „diobi Bosne“.

Što li će iznjedriti „Bosansko proljeće“? Nitko to ne zna, svi samo strahuju. Osobito vlasti u Srbiji i Hrvatskoj. Može se naime svašta dogoditi. Može biti: tresla se brda, rodio se miš; može se bijes i gnjev preliti preko bosanskih granica u vasceli region; može se država preustrojiti u tri entiteta, a može se i – raspasti. Svaka mogućnost ima u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine dosta strastvenih ljubitelja i dosta  strastvenih mrzitelja, pristaša i protivnika. Kako, dakle, stvari sada stoje, i najmanje bi zlo bilo neko dobro.

 

Benjamin Tolić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bezočne laži bosanskog vezira

Objavljeno

na

Objavio

Točno prije 24 godine u Zenici se dogodio strašni masakr. Kako danas pišu „bosanski“ mediji: „od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.“ Na medijske navode, nadovezao se Bakir Izetbegović koji je uzimao ovaj primjer kao dokaz „udruženog agresora koji je vršio agresiju na BiH“, kako je primjerice govorio na obljetnici 25 godina ABiH 08.04.2017. u Travniku. Ono što su svi zanemarili i izbjegli navesti (osim rijetkih slučajeva kada se spomenulo u jednoj rečenici) jeste da je HVO na osnovu znanstvenih balističkih dokaza pravomoćno oslobođen optužbi za masakr u Zenici (dokazano je kako HVO nije imao uopće u posjedu topništvo kalibra granata koje su ubile nedužne civile, te je dokazano matematičkim izračunima da granate nisu uopće došle iz smjera položaja HVO-a).

Kada se masakr dogodio, iz štaba ABiH, nakon samo par sati, prije nego se i znao točan broj žrtava, u javnost je otišlo priopćenje s kojim se osudio HVO za masakr, i to sadržajem koji je imao za cilj raspiriti mržnju ne samo prema HVO-u, nego i Hrvatima koji su ostali u Zenici. Odmah je krenula službena reakcija iz redova HVO-a prema zapovjedništvu 3. K. ABiH. HVO je potvrdio kako sa njihovih položaja nije bilo nikakvih borbenih dejstava, priloživši službenu zabilješku s kojom obavještava zapovjednika 3. Korpusa ABiH Mehmeda Alagića kako se, radi informacija o premještaju snaga VRS-a, očekuju granatiranja iz pravca VRS-a. Mehmed Alagić odgovara kako je priopćenje koje je on poslao govorilo točno s kojih položaja su granate došle, te kako ne zna zašto je radio Zenica u javnost poslao informaciju o tome kako je HVO odgovoran za masakr. Da je Alagić govorio neistinu, govori samo priopćenje koje je on odobrio.

(Priopćenje 3. K ABiH s kojim se optužuje HVO za masakr (samo par sati nakon granatiranja))

Bakir Izetbegović zapeo u vremenu

Zašto spominjem ovaj događaj iz Domovinskog rata koji se zbio točno prije 24 godine? Iz razloga što se kampanja neistina i iskrivljavanja činjenica nastavlja i danas. Ne nastavlja je neka društveno irelevantna osoba, nego Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva i osoba br. 1 kod Bošnjaka. Ovih dana ne silazi sa ekrana i medijskih stupaca. Njegove neistine, prepotencija u davanju arbitrarnih političkih ocjena sa pozicije „prirodnog vlasnika Bosne“ jednostavno ostavljaju bez teksta. Toliko, da na njegove izjave, koje ovih dana sve učestalije ponavlja, ne reagira nitko. Na službenoj stranici vezira od Bosne stoji njegov govor iz Travnika prigodom spomenute obljetnice, gdje se sumirano mogu vidjeti teze koje provlači kroz sve medijske istupe. Idemo redom.

7. korpus je neprekidno bio u bitkama – od aprila 1994. pa do oslobađanja značajnih prostora na Vlašiću tog ljeta i oslobađanja ogromnog prostora i grad Kupresa, čime je već praktično primoran HVO da prekine svoje partnerstvo s VRS i pridruži se oslobodiocima BiH

Dakle, prema Bakiru Izetbegoviću, združene operacije Cincar, Zima ’94.Skok 1Skok 2Ljeto ’95.OlujaMaestral i Južni potez HV-a, HVO-a i jednog dijela ABiH (koja je, usput rečeno, bila naoružana, obučena i opremljena od strane HV-a), koje su dovele do oslobađanja oko 1000 četvornih kilometara prostora, među kojima je bio i Kupres, su operacije samo Armije BiH koja je svojim „herojstvom primorala HV i HVO na prekidanje partnerstva sa VRS“.

Nastavlja Bakir: „U ovih 25 godina, od prvih dana  rata duhom i moralom pripadnika Armije dominiralo je upravo jedinstvo, visok motiv za oslobađanjem domovine“.

U travnju 1992. na tiskovnoj konferenciji u Bijeljini Bakirov otac Alija izjavljuje kako „JNA nije okupatorska vojska. To nije stav SDA. Rata u BiH neće biti“. Ako prije 25 godina, Izetbegović senior izjavljuje kako JNA nije okupator, odakle 25 obljetnica i od koga se to oslobađalo, ako JNA nije bila okupator?

No, najbolje od Bakira tek dolazi:

„7. i 3. Korpus su bili prepoznatljivi po visokom stepenu ustrojstva i organizacije. Krajišnici su ostali ono što su bili i u prethodnim stoljećima – časni ratnici viteškog i gazijskog duha, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje.“

Bakir vjerojatno misli na ustrojstvo i organizaciju u Mehurićima, gdje je bio logor za obuku Mudžahedina. Pod disciplinom i odgovornošću, vjerojatno misli na ritualna ubojstva u Poljanicama, Orašcu, Travniku, i drugim mjestima, gdje je, po riječima Abu Ajama, jednog od zapovjednika postrojbe El Mujahid „braći vjera branila držanje zarobljenika, pa makar to bili žene i djeca“, zato su ih morali ubijati.

(Abu Hamza pojašnjava tko je i kada vodio Džihad)

O kakvom se viteštvu radi, pojasnio je 26.03.2017. Abu Hamza gostujući na televiziji N1: „ovo danas što radi ISIL, ovo nije nikakav Džihad. Mi smo u ratu vodili Džihad. Braća su došla pomoći braći“. O čemu konkretno Abu Hamza govori, pokazuje dokument „Upute muslimanskom borcu“ objavljenom početkom 1993. i dostavljenog „svim borcima ABiH“, a koji pored ostalog govori kako moraju biti hrabri jer „je mjesto, vrijeme i način smrti odavno napisan“, preporučljivo je slagati neprijatelju, ako starješina tako odluči, „dozvoljeno je spaliti usjeve, određene objekte kuću i sječu neprijateljskog palmovika“, te je ostavljeno slobodnoj procjeni je li korisnije „likvidirati ili zamijeniti ratnog zapovjednika“.


Ovim se očigledno vodio i od Izetbegovića glorificirani Mehmed Alagić „pasionirani vojnik i komandant, general, koji je inspirirao, motivirao, ali i neposredno usmjeravao sve svoje saradnike“ , kada je „pasionirano“ vodio svoje postrojbe u Križančevo selo i druga mjesta masovnih zločina nad nemuslimanskim stanovništvom.

Kontinuitet huškačke propagande

Zašto paralela između događaja u Zenici i današnjih izjava Bakira Izetbegovića? Paralela se mora povući kako bi se pokrenula rasprava o razlozima propagande laži koja ima svoj očigledan kontinuitet. Događaj iz Zenice, dokazuje kako se u ratu nije libilo iskorištavati ljudsku tragediju za ostvarenje političkih ciljeva. Osuđivanje HVO-a za granatiranje nedužnih civila imalo je za cilj stvoriti averziju i mržnju običnog puka prema HVO-u i Hrvatima općenito. Nitko u to vrijeme nije spominjao, a ni danas nećete čuti svjedočenja o tome kako je sanitetski stožer za sjevernu i srednju Dalmaciju iz Splita lijekovima opskrbljivao i Travnik, i Zenicu i druga mjesta, ne samo za vrijeme sukoba sa VRS, nego i u jeku najžešćih sukoba ABiH i HVOa. Cilj je očigledno postignut, jer je HVO okarakteriziran kao najveći zločinac iz Domovinskog rata.

No, ako je u okolnostima od prije više od dvadeset godina možda bila i shvatljiva ta huškačka propaganda poput ove iz Zenice (a ima i drugih slučajeva), koje je danas opravdanje da bošnjačka politička elita se služi istim sredstvima laži i obmana?  Ako želimo dobro jedni drugima i ako želimo istinsku budućnost ovoj zemlji, zar nisu iskrenost jednih prema drugima i istina dva temelja na kojima bi sve to morali graditi? Nije slučaj samo Bakira Izetbegovića, nego cjelokupne bošnjačke političke elite, što tzv. ljevice, tako i tzv. desnice, koja se služi ovim sredstvima obmana, kako bi eksluzivnim pravom na žrtvu, zapečatili ekskluzivno vlasništvo nad BiH na način da onemogućavaju bilo kakav vid reformi. No čovjek se pita zašto? Čemu? Koji je krajnji cilj?

Deklaracija sa Gazimestana

Odgovor možda stoji u još jedno, istupu Bakira Izetbegovića ovih dana: onom iz čestitke Erdoganu na rezultatima referenduma u Turskoj gdje kaže kako je „rezultat referenduma stabilizirajući korak koji će osnažiti Tursku, učiniti je snažnijom regionalnom silom, sa snažnim liderstvom“. Pozdravljati namješteni referendum koji od Erdogana pravi suvremenog sultana, u suvremenoj demokraciji 21. stoljeća, znači da imamo problem u poimanju i vrednovanju pozitivnih vrijednosti društva. Nekoga to može iznenaditi, ali nekoga tko malo detaljnije iščitava stvari ne toliko. Naime, u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, Alija Tursku naziva „plagijatom od države“, „koja je svojim usmjerenjem ka modernizmu i odustajanjem od vrijednosti s kojima je vladala svijetom postala trećerazredna zemlja“. Prema tome, shvatljivo je da Bakir Izetbegović povratak Turske u sultanatsko uređenje vidi kao pozitivnu stvar. Vjerojatno za sebe ima u planu funkciju bosanskog vezira u neootomanskoj Turskoj.

Ovo pokazuje jedan višedesetljetni kontinuitet društveno političke vizije, koja ne evoluira u skladu sa razvojem suvremenih humanističkih i demokratskih europskih vrijednosti, nego dapače, deevoluira u neka druga feudalna vremena kasti i ljudi prve i nižih klasa.

Znajući sve ovo, pitanje je može li se uopće govoriti o nekoj zajedničkoj budućnosti u BiH, znajući kako što vrijeme brže prolazi, to je i proces deeovlucije sve brži, sa sve većom i većom cijenom. Mora se što prije naći jasan odgovor, osobito s aspekta hrvatske politike, koja nam je alternativa svemu ovome?

Koji nam je plan B u trenutku kada postane kristalno jasno kako bošnjačka politička elita odbija bilo kakav vid reformi koji se ne uklapa u iznad spomenuto poimanje društva? Možda važnije pitanje: jesu li za hrvatsku politiku u BiH veći problem „hrvatska zvona“ i „vizionari izdaleka“, od Bakira Izetbegovića koji, kada se uzme retorika njegovih govora sa raznih obljetnica ovih dana, sve više podsjeća na Slobodana Miloševića sa Gazimestana.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari