Connect with us

Vijesti

Beograd se protiv novim unijama na Balkanu

Objavljeno

-

Ozbiljna ekonomska kriza u Europi i nove političke realnosti u regiji sve više potiču ideju o novim integracijama država nastalih raspadom SFRJ. Dvadesetak godina od krvavog razlaza nekadašnje braće, sve češće se spominje formiranje Jugosfere ili “balkanskog Beneluksa” u čiji bi sastav ušle usitnjene i iscjepkane članice bivše Jugoslavije.

[dropcap]B[/dropcap]eogradske Novosti pišu kako ta ideja nije strana ni europskim centrima moći, ali ni nekim regionalnim liderima. Analitičari i istoričari podsjećaju kako se odmah po raspadu Jugoslavije razmišljalo o fomiranju Euroslavije u kojoj bi se okupile balkanske države. Nakon 2000. godine kada je došlo do obnove odnosa u regiji, počelo se spominjati formiranje formiranje Jugosfere. Iako u Briselu nerado govore o tome, svjesni su kako bi lakše i jeftinije izašli na kraj sa cijelim Balkanom ako bi bio ujedinjen.

Kome bi išla naruku obnova jugoslovenskog prostora, koji su ekonomski i politički razlozi za takav projekt? Tkoo bi od njega imao interes, što bi on značio za balkanske narode?

Povjesničari u Srbiji smatraju kako takvo ujedinjenje suštinski znači obespravljivanje Srbije.

– Ovdje se radi o političkom ukrupnjavanju regije, koja je prvo usitnjena kako bi srpska nacija bila podjeljena i obespravljena, a ovo “ujedinjavanje” treba poslužiti da bude obespravljena i srpska država, koliko god mala ona bila – kaže za “Novosti” srbijanski povjesničar Čedomir Antić.

On ocjenjuje kako zamisao da bivša Jugoslavija bude u izvjesnoj mjeri obnovljena predstavlja suštinski lošu namjeru pojedinih njemačkih i britanskih političara i intelektualaca prema narodima Balkana.

– Ako je Jugoslavija bila dobra, zašto onda EU i SAD nisu pomogle njenu demokratizaciju i modernizaciju? Zašto su pomogle i ozvaničile njeno uništenje – pita Antić. – Stvaranje neovisnih država na ovim prostorima podrazumjeva uspostavu elementarne ravnopravnosti. Slovenija i Hrvatska su priznate kao neovisne i unitarne, primljene u EU, pružena im je pomoć u obespravljivanju manjina, Makedonija i BiH su silom održane kao neovisne države, Srbiji je oteto Kosovo, nametnuta AP Vojvodina i sada još, umesto da stupi u EU kao neovisna država, treba biti u nekakvoj zajednici sa Zagrebom. Riječ je o cinizmu, licemerju, a možda i šovinizmu pojedinih europskih političara – kaže Antić.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari