Connect with us

Beograd za bezuvjetno povlačenje međusobnih tužbi za genocid

Objavljeno

-

Beograd je za bezuvjetno povlačenje međusobnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske, ali bez zahtjeva Zagreba za dodatnim ustupcima, piše beogradski “Blic” od utorka pozivajući se na neslužbene izvore u srbijanskoj vladi.

[dropcap]P[/dropcap]odsjećajući na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da tužbe prestaju imati smisla ako se problemi mogu rješavati razgovorom, list ocjenjuje da postoji dobra volja obje strane za povlačenje tužbi.

“Srbija je za bezuvjetno povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ali da se to ne uvjetuje nikakvim drugim, dodatnim ustupcima”, rekli su izvori “Blica”.

Hini je u srbijanskoj vladi neslužbeno rečeno da će “tužbe biti jedna od tema” sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić tijekom njezina posjeta Beogradu koncem ovog tjedna te da ne treba prejudicirati ishod dogovora.

Odgovarajući na pitanje o međusobnim tužbama za genocid između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), predsjednik Josipović kazao je u utorak u intervjuu za agenciju France Presse kako treba razmotriti mogućnost za njihovo povlačenje.

Treba vidjeti postoje li još uvijek razlozi koji su opravdali tu tužbu“, rekao je Josipović u intervjuu založivši se za jačanje odnosa sa Srbijom i izrazivši nadu da će se na pragmatičan način prevladati posljedice Domovinskog rata.

On se također zauzeo za europsku integraciju svih zemalja jugoistočne Europe obećavši potporu Zagreba u tom procesu.

FENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas