Connect with us

Politika

Berislav Mlinarević: Kada ste zadnji put uzeli svoju propisanu dozu kulture?

Objavljeno

on

Kultura za sve!

Virtualna i proširena stvarnost, gaming, animacija, geolokacije, interpretacijske šetnje, ambijentalne predstave, kulturne rute, specijalizirani muzeji od kojih prirodoslovni ili tehnički, tematski parkovi na otvorenom, kulturni kampovi, senzoričke urbane instalacije, parkovi skulptura….sve to na jednom mjestu u Osijeku! Možete li zamisliti?

Koja je vjerojatnost da će se Osijeku dogoditi upravo to!!! Produkcija novih kulturnih sadržaja s izvorom inspiracije u postojećoj kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, ali i suvremenom kontinuirano dinamičnim umjetničkim pravcima.

Osijeku je promakla titula Europske prijestolnice kulture…ali, natječajna knjiga koju je pripremao tim stručnjaka u koju su pretočili znanje, ideje i vizije postoji, no pohranjena u ladicu osječke uprave. S krajem 2020. godine istekla je i Strategija kulturnog razvitka Grada Osijeka.

Zar je moguće da nam promiču dobre ideje, revolucionarne, svježe, pitke, drugačije?
Neki dan čitam kako jedan veleposlanik, prilikom gostovanja u emisiji o kulturi na televiziji jedne od najmnogoljudnije zemlje na svijetu, ponosno nabraja hrvatske atrakcije od Dubrovnika preko Trogira, sve do Šibenika i Zagreba. I tu priča staje. Ne spominje Gorjanske ljelje, bećarac ili umijeće izrade baranjskog veza? Hm…možda gospodin nikada nije gostovao u Osijek. Možda nikada nije čuo priče o Andizetima, rimskim carevima, turskim osvajačima ili austrijskim generalima. A kako bi i saznao kada mi o svemu šutimo. Ne govorimo, ne promoviramo niti koristimo!

A korist od interpretacije naše kulturne baština je mnogostruka!

1. Kultura, umjetnost i tradicija su zabavne, edukativne i dio su našeg kulturnog identiteta.

2. Kreativna industrija je jedna od brzo rastućih ekonomija u svijetu.

3. Kontinuirano se razvijaju novi poslovni modeli te kulturnjaci i umjetnici konkuriraju na svjetskom tržištu.

4. EU je tržište na kojemu se natječemo svi. Više nismo ograničeni isključivo na nacionalno trziste.

5. Digitalizacija nam omogućuje da lokalno predstavimo na globalnoj razini.

No, vratimo se na početak…na funkciju Grada i relevantnih institucija koje trebaju raditi na promociji kulturnog sadržaja što zbog samih građana i informiranja, a što zbog razvoja Osijeka u turističku destinaciju.

Je li se ikada do sada Osječko ljeto kulture oglašavalo na nacionalnoj razini i je li se znao program Adventa u Osijeku na vrijeme na način da se već u rujnu osječki program može uvrstiti u ponudu turističkih agencija koje se bave incomingom? Je li jumbo plakat o turističkoj ponudi ikada bio izvan granica naše županije ili u nacionalnim tiskovinama?

Prije nekoliko godina provedeno je istraživanje u kojem je utvrđeno da ključne kulturne manifestacije na području županije i šire ne ostvaruju povećan broj noćenja niti generiraju zamjetno povećanje ostvarenja prihoda. Što nam to govori? Da nadležne institucije ne upravljaju našom destinacijom na način da na nacionalnoj razini oglašavaju kulturnu ponudu s ciljem privlačenja gostiju koji će našem ugostitelju platiti noćenje, ručak ili neku drugu uslugu.

Mi prodamo kokice i langošice, ponovimo iste scenarije svake godine, izložimo i uskladištimo istu scenografiju te stoga nije niti čudo što gubimo djecu i mlade, kao glavne konzumente i stvaratelje kulturnog sadržaja a što je osnovno u razvoju publike.

Zemlja bez granica značajna je manifestacija za djecu i mlade. Sjećate li se početaka te manifestacije? Bilo je čudesno! Je li grad Osijek učinio sve što je mogao da osigura rast te manifestacije? Urbana kultura grada?! Potpuno je izbrisana s karte! Tradicijska kultura…na izdisaju! Jeste li znali da u gradu postoji nacionalni muzej koji je od strateške važnosti za grad Osijek, a ujedno je i najstarija kulturna ustanova…Muzej Slavonije. Preseljenjem u zgradu Donje oružarnica (svima poznate Vege) ovaj muzej mora iznova zasjati i postati jedan od glavnih razloga zašto posjetiti Osijek.
Priznajmo…svi želimo drugačije konzumirati kulturu, ne želimo više biti pasivni promatrači već želimo aktivno sudjelovati u stvaranju kulture našega grada.

Želimo ugostiti putnike koji su po preporuci prijatelja, rodbine ili specijaliziranih web portala doputovali u Osijek jer žele doživjeti naš grad poput svakog drugog europskog grada koji ima autentičnu priču, inovativan sadržaj i raznoliku ponudu, zaključio je Berislav Mlinarević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari