Pratite nas

Razgovor

Berković i Troskot: Hrvatska kao Švicarska ili BiH?

Objavljeno

na

Inicijativa ‘Narod Odlučuje’ počela je prikupljati potpise za referendum kojim žele unijeti promjene u izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima.

O ovoj temi u Studiju 4 HRT-a govorili su Jelena Berković iz GONG-a i Zvonimir Troskot iz građanske inicijativa ‘Narod Odlučuje’.

“Kroz ovu se inicijativu osjeti frustracija građana prema političkoj eliti koja nema sluha za zahtjeve da se politički sustav poboljša. S druge strane sam sadržaj inicijative istovremeno nije u skladu s onim što zagovara GONG jer u pitanje dovodi temeljna načela, među kojima i načela Ustava.

Bilo bi dobro kad bi se na ovaj poticaj u javnosti puno više razgovaralo o političkim sustavima i tako se stvorio širi pirtisak na političke elite”, kazala je Jelena Berković. Ne slaže se da to bude putem referenduma jer smatra da se njime građane” navodi da biraju između crnog i bijelog”.

Zvonimir Troskot predstavio je dva referendumska pitanja. U prvom pitanju fokus je na općim odrednicama političkog sustava, (koji će nas kandidati zastupati u Hrvatskom saboru, optimalan izborni prag, elektronsko i dopunsko glasovanje…), a u drugom pitanju su se koncentrirali na, kako kaže Troskot “već duže vrijeme ukazivan problem da određeni predstavnici manjina u Hrvatskom saboru prilikom koalicija vrše određene koruptivne radnje i političku trgovinu glasovanjem”.

Stoga se zalažu da se izuzmu od glasovanja o proračunu i formiranju Vlade i žele to pitanje pitati građane. Troskot je dodao kako brojni ustavni stručnjaci kažu da to nije protivno Ustavu.

Zvonimir Troskot je u razgovoru naveo kako jedan saborski zastupnik godišnje košta milijun kuna, zato se zalažu za smanjenje njihovog ukupnog broja, u skladu s tim i zastupnika manjina. Jelena Berković je odgovorila kako prava nacionalnih manjina u Ustavu posebno istaknuta iz povijesnih razloga.

GONG je također otvoren za raspravu kako poboljšati predstavništvo nacionalnih manjina u Saboru, primjerice o pravednijoj reprezentativnosti, kazala je pozivajući na primjer bošnjačke manjine i protiv je “segregacije”. “Ustav ne služi da se u njemu definiraju tako detaljne stvari poput elektroničkog glasovanja. Takve nejasnoće imati u Ustavu je opasno”, kazala je.

Zvonimir Troskot je upozorio kako termin “segregacija” koristi i Milorad Pupovac. “Ne radi se o segregaciji. Stavimo to u EU kontekst. Luksemburg (36 posto manjina), Nizozemska (23% manjina), Austrija (15%manjina) i Estonija (preko 30 posto) nemaju nijednog predstavnika nacionalnih manjina u parlamentu.

“Ako te zemlje ne segregiraju svoje manjine onda ne vidimo zašto bi se to odnosilo na Hrvatsku?”, upitao je Troskot. Jelena Berković je odgovorila kako se upravo u tome vidi važnost povijesnog konteksta. “Da je Hrvatska bila dovoljno razvijena kad je Luksemburg ulazio u EU – možda danas o ovome ne bi raspravljali. Kad govorimo o pravima manjina puno smo bliži Srbiji nego Luksemburgu”, dodala je.

Razgovor u Studiju nastavljen je na temu korupcije i transparentnosti rada same inicijative. Troskot je najavio objavu financijskog izvješća. Gostovanje je zaključeno usporedbom sa Švicarskom u kojoj o gotovo svim pitanjima građani odlučuju na referendumu, a Berković je navela BiH kao zemlju u kojoj je zbog političkog sustava većina procesa u blokadi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Ronko: Davor Bernardić treba otići, ali se bojim da je već kasno

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo najveće političke krize ove Vlade. Preispituje se i politička odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Zbog afere “Hotmail” već je morala otići potpredsjednica Martina Dalić. Oporbi to nije dovoljno – zaziva nove izbore.

I baš dok SDP zahtijeva raspuštanje Sabora, gubi još jednog člana – zastupnika Zdravka Ronka, koji je gostovao u HRT-ovoj Temi dana.

Rekao je da je njegovo nezadovoljstvo od trenutka kada je otišao Zoran Milanović. Neki dan sam s njih razgovarao i rekao sam mu da je kriv što je ono napravio jer je iza toga nastao problem koji je sve veći u SDP-u, rekao je Ronko, dodavši kako u SDP-u vlada malodušnost i nema energije.

Istaknuo je da Davor Bernardić treba otići, ali da se boji da je već kasno. SDP već ide putem bez povratka, dodao je.

Na pitanje da iz SDP-a stiže vijest da je prije neki dan viđen u društvu Milijana Brkića, te da postoji i slika koja to dokazuje, Ronko je rekao da njega HDZ ne može kupiti. Žalosno je čime se ta moja stranka bavi. Upravo zbog takvih stvari sam i otišao. Dodao je da sa Brkićem nikada u životu nije bio bliže od 3 metra, osim 2014. na dan zahvalnosti u kninskoj crkvi kada ih je protokol stavio jednog pored drugog.

Naglasio je da ne postoji slika njega i Brkića. Nikada nisam s njim popio kavu, ali popit ću, zaključio je Ronko.

Milanka Opačić: Bilo bi bolje da SDP zbog sebe samog ne zaziva izbore

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ronko poručio Bernardiću: Nećeš, razbojniče! Ne dam da uništiš SDP

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dugogodišnji požeški SDP-ovac Zdravko Ronko napustio je SDP nakon 25 godina čime je ta stranka pala na samo 34 zastupnika.

“Destrukciju, razbijanje stranke, namjerno i zlonamjerno, uz zloporabu infrastrukture i instituta stranke, guranje isključivo osobnih interesa njega i njegove grupe i posebno ‘zločinački plan’ stvaranja velike koalicije”, rekao je Ronko u intervju Večernjem listu na pitanje što točno zamjera Bernardiću.

Ronko je kazao da je uvjeren da se ide prema velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a jer u slučaju novih izbora HDZ nema s kime vladati. “S GLAS-om i IDS-om ne može, s Mostom bi treći put to bila sprdačina. Ostaje jedino opcija sa SDP-om, a kojom bi se Bernardić opet uhljebio”, rekao je Ronko te dodao da Bernardića stranka ne interesira i da mu je “svejedno mu je hoće li imati 34 ili 20 zastupnika”.

“Bitni su samo osobni interesi i interesi njegove najuže grupe. Poručujem mu: Nećeš, razbojniče! Napravit ću koliko mogu da do toga ne dođe”, kazao je Ronko.

Rekao je da je za njega Bernardić “predsjednik stranke koji to nije zaslužio”. Ima li on svoje pobočnike, niti znam niti me briga. “Rušim” ga jer je nedostojan funkcije. Iako, budimo realni, nisam ja taj koji ga uopće može srušiti”, kazao je Ronko.

 

Još jedan stari SDP-ovac otišao iz stranke: Ako treba u Saboru ću podržati Plenkovića

 

Milijan Brkić: Nisam pio kavu s Ronkom

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati