Pratite nas

Politika

Bernardić: Jedva čekam sučeljavanje s Plenkovićem

Objavljeno

na

Prvi intervju nakon raspisivanja izbora šef oporbe i kandidat Restart koalicije za premijera dao je za N1.

“Očito je to Plenkovićeva i HDZ-ova taktika u očaju i panici od gubitka izbora da napadaju SDP i mene osobno kada su rekli da je glas za Škoru glas za SDP.

“To je pokušaj Plenkovića da vrati dio desnih birača koje mu je oteo Domovinski pokret. Jasno je da je glas za Škoru je glas za Domovinski pokret, a glas za Plenkovića je glas za Imovinski pokret i korupciju koju smo mogli gledati u četiri godine.

Ono što je jasno da je u svojim izjavama neodlučan, kontradiktoran, pa tako čujemo da će se ukinuti zabrana rada nedjeljom, a on je osobno za zabranu rada nedjeljom, opet se ne može odlučiti”, rekao je i dodao da zbog njegove neodlučnosti nije se u Hrvatskoj napravila nijedna reforma.

“Da su htjeli u četiri godine donijeti zabranu rada nedjeljom to bi donijeli, ovako je to očajnički pokušaj da se dodvore Crkvi i vrate dio desnih birača.

Kada je riječ o izbornim listama kaže da će prijedloge predati u zakonskom roku i najavio najjače liste s najboljim ljudima.

Vlada zapamćena za sva vremena

Na pitanje ima li šanse za suspendirane i kako će u kampanji sudjelovati europarlamentarci kaže da je svatko tko je spreman raditi u interesu građana ove zemlje dobrodošao ja na listi. Za one koji su do sada vrijedno radili u Saboru ne vidi zašto se ne bi našli na listama, a oko europarlamentaraca postoji mišljenje da najjači ljudi trebaju pomoći stranci, ali odluka je na njima.

“Razgovarat ćemo u narednim tjednima i sigurno ćete sve znati na vrijeme”, rekao je.

Oko kampanje kaže da će SDP koristiti sve načine komunikacije poštujući sve epidemiološke preporuke i upute, pokušati doći do što više srca i glava potencijalnih birača. Svi dijele stav da je Hrvatskoj potreban novi početak jer ne može funkcionirati kao u protekle četiri godine političke korupcije.”

Kao prvi i simbolični korak kada formira Vladu Bernardić najavljuje smanjenje ministarstava za pola, a zatim kreće u novi teritorijalni preustroj, tu je i Zakon o obnovi grada Zagreba, mjere za očuvanje radnih mjesta, potpora poduzetnicima…, a za svoju buduću Vladu rekao da će biti zapamćena za sva vremena.

Najavio je i da će biti odlučni prema ZDS-u jer takvom znakovlju nije mjesto u javnom prostoru.

Na pitanje je li mu žao vezano za izjavu oko predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kaže: “U zemlji u kojoj predsjednik Sabora zastupnike naziva smećem, šibicarima, imate predsjednika Vlade koji se želi fizički obračunati sa zastupnicima ne znam tko je taj koji ima moralni metar da prosudi što je prihvatljivo u javnom prostoru, kada ste u politici morate biti spremni na udarce, kao što ih primam ja, to trebaju i drugi, inače se ne bavite tim poslom. Trenutkom najave tužbe se cijela priča preselila iz javnog u pravni prostor i više na to nemam nikakav komentar.”

Oko sučeljavanja s Andrejem Plenkovićem kaže da jedva čeka da dođu sučeljavanja i sučele argumente jer Plenković nema nijedan na svojoj strani.

Za Zorana Milanovića i njegovu ulogu kaže da Plenković ima komplekse od Milanovića i predsjednik Republike se, smatra, ponaša jako neutralno i ne prekoračuje ustavne ovlasti. Bernardić misli i da Milanovićeva izjava oko izlaska na izbore ne može negativno utjecati jer je, kaže, građanima jasno da je kruna demokratskog standarda izlazak na izbore.

Bernardić je istaknuo da je SDP uvijek preuzimao odgovornost za Hrvatsku, a za sebe kaže da namjerava biti odlučan, beskompromisan u borbi protiv korupcije i za interese građana.

Bernardić: Predsjednikova izjava simbolična gesta neutralnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Obersnel: Potop SDP-a i koalicijskih partnera

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Rijeke i član SDP-a Veljko Obersnel izjavio je u ponedjeljak da je izborni rezultat potop te stranke koja je u krizi koju treba riješiti ‘restartom’, a ustvrdio je i da je poruka birača jasna – kompletno predsjedništvo mora snositi posljedice.

“Teško je ovo što se desilo Restartu nazvati uspjehom, to je potop SDP-a i koalicijskih partnera, neki su naivno mislili da se predsjednički i parlamentarni izbori mogu izjednačavati, i na tome gajili optimizam. SDP je u krizi, treba mu “restart”, a to je s ovim vodstvom nemoguće. Na to sam upozoravao dvije godine, bio sam u pravu”, rekao je Obersnel za N1.

Ostavku sada već bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića pozdravlja kao moralni čin, ali naglašava kako problem nije samo u Bernardiću, već i u ljudima koji su stvarali ovakav izborni program.

“Osobno mislim da je poruka birača jasna, kompletno predsjedništvo mora snositi posljedice”, ustvrdio je Obersnel.

SDP je odnio pobjedu u VIII. izbornoj jedinici gdje je na listi Obersnel koji je osvojio 4.877 preferencijalnih glasova.

“Zahvaljujem svima koji su glasali za mene kao preferencijalnog kandidata, očito nije bilo dovoljno. Očito je da me birači osme izborne jedinice ne vide u Saboru. U Rijeci sam dobio preko 20 posto preferencijalnih glasova, no u ostatku izborne jedinice nisam dobio dovoljno. Mislio sam da mogu doprinijeti u Saboru, već sam najavio da je to moj zadnji gradonačelnički mandat”, zaključio je Obersnel. (Hina)

Krešo Beljak: Jutro nije pametnije, razočaranje je beskrajno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: 76 potpisa je garantirano

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

„Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano”, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

„Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada”, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u Saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su “stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana”. Smatra i da nemaju vremena čekati “jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje”.

„Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana”, poručio je.

Na potanje kada bi mogla biti nova vlada formirana pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, “a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo”.

Premijer Andrej Plenkoviću dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je u ponedjeljak na twitteru glasnogovornik Vlade.

“Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a, koju će predvoditi Andrej Plenković”, stoji u tweetu glasnogovornika Vlade Marka Milića.(Hina)

Andrej Plenković: Ovakav rezultat nas obvezuje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari

    Invalid API Key