Pratite nas

Politika

Bernardić: Nema koalicije s HNS-om, izdali su birače

Objavljeno

na

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao najavljenu rekonstrukciju Vlade.

“Rekonstrukcija Vlade jedina moguća u ovom trenutku su novi izbori. Hrvatska se suočava s jednim oblikom političke korupcije, Sabor je postao kaljuža. Ljudi to vide i ne mogu to više gledati. Ako postoji imalo odgovornosti kod Plenkovića prema građanima, neka vrate mandate i raspišu nove izbore. No, oni se grčevito drže svojih mjesta”, rekao je Bernardić.

Što se tiče mogućeg povratka Milanke Opačić u SDP, Bernardić je rekao da je to vidio u medijima. “Oni koji su izdali svoje birače, SDP nema što s njima”, rekao je.

Komentirao je i izjavu HNS-ova međimurskog župana Matije Posavca, koji je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 rekao da se HNS mora ispričati zbog onoga što je napravio prije dvije godine (ušao u Vladu, op. a.). “Što se tiče izjava Matije Posavca, on je rekao istinu. Da, HNS je izdao svoje birače i otrčao u Vladu zbog svojih osobnih interesa. Meni je pravo pitanje što je Matija Posavec tom izjavom htio poručiti. Zašto nije izašao iz HNS-a?”, rekao je Bernardić.

Šef SDP-a komentirao je i eventualnu ponovnu suradnju SDP-a s HNS-om. “Pretpostavka da bi SDP sjeo s HNS-om podrazumijeva da HNS mora promijeniti kompletno vodstvo i napustiti Vladu. To konkretno znači da koalicije sa strankom, koja je izdala svoje birače – nema!”, rekao je Bernardić.

Ipak, smatra da je koalicijski potencijal SDP-a u ovom trenutku najveći od svih. “Razgovaramo sa svim strankama s kojima dijelimo iste vrijednosti. Tu nema kompromisa”, rekao je Bernardić, pa komentirao suradnju s HSS-om, strankom koja je prije koalicije s SDP-om bila u koaliciji s HDZ-om.

“HSS je stranka koja je promijenila svoj put iz klijentelističke stranke, koja je bila servis Vladi, izabrala je samostalan put, ustala snažno u borbu protiv vladajuće koalicije i svih pojava koji je obilježavaju, a zajednički nazivnik im je korupcija. S HSS-om intenzivno razgovaramo. Surađivali smo u sklopu lokalnih izbora, a vjerujemo da će se suradnja potvrditi i kroz nadolazeće predsjedničke izbore”, rekao je Bernardić.

Što se tiče Amsterdamske koalicije, Bernardić je istaknuo da je ona bila okupljena oko jednog jedinog cilja, a to je osvajanje mandata na europskim izborima, u čemu su i uspjeli. “S HSU-om i HSS-om najdalje smo odmakli u procesu pregovora, prvo našem predsjedničkom kandidatu, izradi zajedničke platforme i kasnije možda i na parlamentarnim izborima. Vjerujem da ćemo razgovarati sa svim strankama iz Amsterdamske koalicije”, rekao je Bernardić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bandić o kandidaturi za Predsjednika RH: ‘Bit će ugodnih iznenađenja!’

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jutros je otvorio radove na istočnom kolniku Avenije Marina Držića koji će trajati do nedjelje, 25. kolovoza. Tom prilikom komentirao je i medijske napise da neće ići u predsjedničku utrku zbog narušenog zdravlja.

Na pitanje naše reporterke N1 o tome jesu li ti medijski napisi istiniti, Bandić je kazao: “Ja ne znam što su mediji objavili, ali ja znam što ću reći koncem 9. mjeseca. Mogu vam samo reći da će biti ugodnih iznenađenja”.

Bandić je kazao kako je odluka donesena, ali kako će to reći u 9. mjesecu.

Upitan o pritužbama građana oko Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, Bandić je kazao kako je to jamranje te kako čak vidi i instrumentaliziranje djece u promidžbenoj kampanji koju rade njegovi oponenti. “Ja im čestitam, ali me neće zaustaviti u razvoju grada”, rekao je Bandić.

Na upit novinarke što će se dogoditi ako ministar Štromar neće dati odobrenje za GUP, Bandić odgovara: “To pitajte Štromara, moja poruka Štromaru je neka on radi svoj posao, a ja da radim svoj posao. Partnerski odnos Vlade i Grada je neupitan. Plus toga, mi smo uzročno-posljedično vezani. Koliko ja znam, ruke stranke Bandić Milan Bandić 365 obavezuju gospodina Štromara kao i mene u gradu građani. I bilo bi dobro da budemo partneri, a manje komuniciramo putem medija i bit će nam svima bolje.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Jan Ivanjek – Srboauto razvija borbeno vozilo Kurjak

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u brojnim srbijanskim medijima mnogo prostora posvećeno konceptu oklopnog vozila Kurjak, koji je predstavljen ove godine na izložbi vojne industrije Partner 2019.

Tvrtka koja ga razvija, Srboauto, najavila je da bi prvi primjerci mogli biti proizvedeni već za 16 mjeseci. U jeku sveopćeg naoružavanja Srbije, kako modernim sustavima poput višenamjenskih helikoptera H145M i izvrsnim desantno–jurišnim Mi-35M, tako i zastarjelom tehnikom doniranom od Rusije ili proizvedenom u Srbiji, pitanje je što može ponuditi Kurjak.

Do sada viđene skice i makete prikazuje moderno vozilo, daleko ispred koncepcijski zastarjelog i operativno neadekvatnog Lazara. Razlog tome leži u činjenici što Srboauto razvija Kurjak zajedno s južnoafričkom tvrtkom ADG Mobility, koja je osnovana 2017. od dijela stručnjaka i vrha tvrtke LMT, koja pak proizvodi oklopna vozila kategorije MRAP.

Po svemu sudeći, Kurjak će biti izveden iz ADG-ovog borbenog oklopnog vozila Wahash koje je ove godine predstavljeno na IDEX-u, a sličnosti su zaista velike: ovjes, trup, smještaj motora i posade, poklopci za pješaštvo, karakteristično južnoafrički vjetrobran vozača i propeleri.

Najveća je razlika u pogonu, jer Wahash ima 8×8 dok bi Kurjak trebao biti u verziji 6×6. Forme bočnog trupa se razlikuju, pa Wahash ima izrazitu V formu, dok Kurjak ima ravne strane. Kurjak bi također trebao biti lakši s 25 tona, prema 32 tone starijeg brata. Pitanje je i kako su riješena vrata za pješaštvo, ali Wahash koristi klasična vrata i sklopive stepenice, što je nezgrapno rješenje prema hidrauličnoj rampi, iako ima svojih prednosti.

Maksimalna brzina na kopnu trebala bi iznositi 115 km/h, a u vodi 10. Moći će se ukrcati 8 vojnika uz tročlanu posadu, a glavno oružje biti će DUOS s 30mm topom. Očito je nemoguća tvrdnja iz Srboauta da će imati oklop tenka, no trebao bi imati zaštitu STANAG razine 4, što nema niti jedno vozilo VS osim tenka M-84, a pruža zaštitu od metaka kalibra 14,5mm. Već bi i to bio golemi skok u odnosu na Lazara, a eventualni kompleti dodatnog oklopa koji bi zaštitu digli na razinu 6 stavili bi Kurjak u istu kategoriju zaštite u kojoj je Patria AMV. Provede li se razvoj uspješno te započne serijska proizvodnja, Vojska Srbije mogla bi dobiti odlično borbeno vozilo koje u svakom smislu nadmašuje Lazara.

Planira se proizvodnja 3 vojne varijante, borbene, zapovjedne i izvidničke, te posebna verzija za policiju, iako je za to mnogo vjerojatnija žandarmerija. U tim bi se ulogama Kurjak trebao pokazati vrlo dobar, iako bi dimenzijama, pretpostavljenim na temelju Wahasha, ipak bio prevelik i preuočljiv za izviđanje.

Operativno i tehnološki bio bi znatan iskorak za VS, no pitanje je kako će se na proizvodni potencijal odraziti konkurencija Lazaru u kojeg je utopljeno mnogo vremena, novaca i propagande, iako ga Kurjak po svemu nadilazi.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari