Pratite nas

Politika

Bernardić: Nisam primio novac, ne mogu ga niti vratiti

Objavljeno

na

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak da nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole već samo znanje te da i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo, jer nije dobio novac.

“Cijeli sam život primao stipendije, mnogi u Hrvatskoj su primali različite stipendije, ali laž je da sam primio novac. Nisam primio niti kunu, niti lipu. Primio sam jedino znanje i znam da mi nije olakotna okolnost to što sam stekao znanje, a ne novac”, rekao je Bernardić gostujući u Novom danu N1.

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, budući da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

S obzirom da je nedavno predstavio antikorupcijski savez, na upit zašto onda nije vratio novac, ponovio je da je to zato jer ga nikad nije niti dobio. “Kako mogu vratiti nešto što nisam dobio?”, upitao je.

“Kad bih i htio vratiti novac, ne znam kako bih to izveo, jer nisam dobio novac, nego znanje. Dobio sam stipendiju kroz koju sam se obrazovao”, naglasio je šef SDP-a.

Na to što predsjednički kandidat Zoran Milanović nije objavio detalje svog privatnog poslovanja nakon što je otišao iz politike, Bernardić je komentirao da se zalaže za transparentnost, ali da se u u poslovnom svijetu moraju poštovati ugovorne obveze i čak i klauzule o tajnosti.

“U trenutku kad Milanović postane dužnosnik i predsjednik Republike, on po sili zakona sve te stvari mora javno objaviti i sve transparentno staviti u imovinsku karticu”, dodao je.

Vezano za dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb na kongres Europske pučke stranke, a u svjetlu otkrivanja spomen-ploče u Novome Sadu generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je kao zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo u napadu na Vukovar, Bernardić je rekao da mu se ne sviđa kontekst u kojem dolazi.

“Dolazi dva dana nakon obilježavanja žrtve Vukovara i nakon što je u Srbiji otkrio spomen ploču. Mislim da to nije dobra poruka za normalizaciju, pogotovo kada dolazi od čovjeka koji je poznat po huškačkoj retorici za vrijeme rata. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će govor održati na HDZ-ovom skupu u organizaciji europskih pučana”, komentirao je.

Upitan hoće li SDP podržati prijedlog Zakona o blagdanima, Bernardić je rekao da neće podržati da se ukine Dan neovisnosti jer je 8. listopada 1991. Hrvatska odlukom Sabor raskrstila državnopravne odnose s bivšom Jugoslavijom i time postala neovisna država.

SDP je predložio i amandman da 30. svibnja koji se dosad obilježavao kao Dan Hrvatskog sabora, bude Dan Republike Hrvatske zato jer je tad višestranački Sabor donio bitne odluke i uspostavio temelje Republike Hrvatske te Bernardić smatra da Dan RH stoga ima puno veću simboliku, snagu i značaj nego Dan državnosti. (Hina)

 

HDZ traži Bernardićevu ostavku, ismijali antikorupcijsku koaliciju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Plenković o Miloševiću kao potpredsjedniku Vlade: ‘Mislim da može dati doprinos’

Objavljeno

na

Objavio

HDZ/Fb

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će buduća Vlada biti nešto manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.

“Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, dio članova ove Vlade će ostati, a dio će ići u Sabor. Dio novih će se priključiti”, izjavio je Plenković uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu.

Potvrdio je kako postoji mogućnost da se sektor zaštite okoliša i energetike priključi nekim drugim ministarstvima. Istaknuo je će se o tome još razgovarati, no i da pitanje klimatskih promjena neće biti zanemareno i postat će tema broj jedan u kontekstu gospodarskog oporavka.

“Ministara će biti manje, ali to ne znači da će državni službenici ostati bez posla. Ovo je jedna druga vrsta poruke o manjem broju ministarstava i manjem broju članova Vlade”, rekao je premijer Plenković.

Plenković je rekao i kako je očekivao da će SDSS predložiti Borisa Miloševića za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

“Taj prijedlog je usuglašen sa mnom i ja sam očekivao da će to biti Milošević. Poznamo se, pravnik je i mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali proteklog tjedna”, dodao je premijer.

Katičić novi glavni tajnik HDZ-a, Medved opet ministar branitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Katičić novi glavni tajnik HDZ-a, Medved opet ministar branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, umjesto Gordana Jandrokovića, koji prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Hrvatskog sabora.

– Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić – umjesto Gordan Jandroković koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu, naveo je HDZ na svom službenom Facebook-profilu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari