Connect with us

Politika

Bernardić o izlasku Varge iz SDP-a: Cijenim ljude koji ne napuštaju SDP kada situacija postane teška

Objavljeno

-

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući u subotu u Osijeku istupanje iz SDP-a saborskog zastupnika te stranke i bivšeg ministra Siniše Varge, izjavio je kako cijeni ljude koji ne odustaju, koji se bore i koji ne napuštaju SDP kada situacija postane teška.

Siniša Varga u petak je istupio iz SDP-a zbog, kako je naveo u pismu Gradskoj organizaciji stranke, uvrštenja Mirele Holy na SDP-ovu listu za europske izbore te fijaska stranke na izborima u Ličko-senjskoj županiji.

Ocjenjuje kako je to težak udarac od kojeg se SDP neće skoro oporaviti. Varga, koji je naveo da će biti nezavisni zastupnik, deveti je saborski zastupnik koji je izašao iz stranke, pa sada SDP od početnih 38 ima 29 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Nakon predstavljanja liste i kandidata SDP-a na predstojećim izborima za Europski parlament u Osijeku, Bernardića su novinari pitali – smatra li odlazak bivšeg ministra zdravstva i saborskog zastupnika Varge iz stranke gubitkom za SDP te smatra li sebe odgovornim za njegov odlazak, budući da je Varga u obrazloženju, kao razlog, uz ostalo, naveo stavljanje Mirele Holy na listu SDP-a za Europski parlament.

Bernardić je ustvrdio kako je “sasvim sigurno da gospodin Varga svoje profesionalne uspjehe, pogotovo u politici, može zahvaliti SDP-u, i da bi minimum korektnosti u hrvatskoj politici bio da svoj mandat vrati stranci, koja mu je to omogućila”

“SDP je velika stranke, ljudi dolaze i odlaze, sutra ćemo donijeti odluku, zaključak o pridruživanju stranke Ive Josipovića, pridružila nam se Mirela Holy, mislim da smo pokrenuli proces okupljanja i to je dobro”, dodao je.

Upitan je li odlučeno o redoslijedu kandidata na SDP-ovoj listi i nositelju liste, Bernardić je rekao da će se odluka o tome donijeti na sjednici Glavnog odbora stranke, kada će se “potvrditi i konačnost liste”. Dodao je da će “prva sjednica Glavnog odbora biti sutra, a biti će ih još”.

Potvrdio je da je cilj SDP-a na europskim izborima osvojiti tri mandata u Europskom parlamentu, odnosno jedan više nego sada, a na upit hoće li manje od toga biti neuspjeh stranke, odgovorio je kako je “neumoljivi optimist” i siguran je u dobar rezultat na europskim izborima.

Upitan za komentar lošeg rezultata SDP-a na nedavnim izborima u Iloku, Bernardić je kazao da su za izbore u Iloku, kao i za one u Ogulinu, “odgovorni i zaslužni oni koji vode SDP u tim gradovima i općinama”.

“Cilj nam je da SDP u Slavoniji mora biti jači, i pokazati da ova zemlja ima jasnu alternativu. U zadnje dvije godine HDZ-ove Vlade preko 130 tisuća ljudi, najviše iz Slavonije je napustilo našu zemlju, zbog malih plaća, nezaposlensti, korupcije i kriminala. Naš je zadatak da ponudimo jasnu alternativu Slavoniji te nadu ljudima koji teško žive”, rekao je.
Na upit novinara je li ove godine moguća zajednička komemoracija za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, Bernardić je je kazao kako bi volio da se dogodi “jedna kolona”, da je “zajednička komemoracija nužnost”, no, ustvrdio je kako je Vlada propustila priliku jer je, kako kaže, kroz Povjerenstvo za suočavanje prošlošću “de facto legalizirala povremenu upotrebu ustaškog pozdrava  ‘Za dom spremni’ “.

Moje je pitanje ‘kako pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pogotovo naroda koji su najviše stradali u 2. svjetskom ratu od strane ustaša, poput Roma i Židova, mogu ići zajedno, ruku pod ruku, u društvu jednog Culeja, Đakića, Brkića i Glavaša; jednostavno ne mogu’, izjavio je Bernardić.

Borzan o istupanju Varge iz SDP-a: Teško mi je biti objektivna, Vargu smatram ne samo stranačkim kolegom, nego i prijateljem
Komentirajući Vargin odlazak iz SDP-a, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kazala je da joj je teško biti objektivna, jer Vargu smatra ne samo stranačkim kolegom, nego i  prijateljem.

“Zbog toga mi je iznimno žao, jer smatram da se radi o čovjeku koji je vrlo produktivan, koji se kao ministar (zdravstva)  pokazao vrlo kvalitetnim, koji je u oporbi napisao više zakona, možda čak i najviše u Klubu SDP-a, ali na žalost danas više nije s nama. On je svoje razloge vrlo jasno definirao, i ja na to nemam daljnjih komentara”, ocijenila je Borzan.

Upitana je li Bernardić pogriješio kada je na kandidaciju listu SDP-a uvrstio Mirelu Holy, rekla je kako smatra da se na neki način pokušava ući ‘u bazen birača’, koji stranci nije dostupan, ili koji ne bi glasovali za SDP, ako na listi ne bude Mirela Holy.

“Iskreno se nadam da će ona dokazati da je to sve skupa imalo smisla”, dodala je Borzan.

(Hina)

 

Bivši ministar Varga napustio SDP, kap koja je prelila čašu – Mirela Holy

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas