Connect with us

Politika

Bernardić za incident sa talijanskim fašistima optužio hrvatsku Vladu

Published

on

SDP je u petak izvijestio kako je u hitnu saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o izboru predsjednika RH po kojemu bi i na tim izborima u biračkim odborima sudjelovali predstavnici stranaka vladajućih i oporbe, a birači bi se potpisivali prilikom preuzimanja biračkih listića.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, to je drugi u nizu zakona iz SDP-ova antikorupcijskog paketa kojim bi se spriječila korupcija na izborima, odnosno, krađa glasova. „Korupcija je rak-rana koja izjeda naše društvo i upravo bi izbori trebali biti početak borbe protiv korupcije, a zatvaranje oči pred korupcijom još je jedan od razloga zbog kojeg ljudi napuštaju našu zemlju“, kazao je.

„Ako se dogodi korupcija u obliku krađe na izborima, to dodatno demotivira građane koji postaju još više razočarani stanjem u zemlji. Uz to, cilj je ovog zakona i jačanje demokracije“, dodao je.

Zakonom omogućiti bolju kontrolu izbornog procesa

„Kako bismo spriječili krađu glasova na izborima, predlažemo zakon kojim ćemo omogućiti bolju kontrolu izbornog procesa. Dvije su ključne izmjene – želimo da se birački odbori biraju na europarlamentarnim i parlamentarnim izborima, odnosno, da imaju predstavnike  parlamentarne većine i manjine“, pojasnio je.

Napomenuo je da je dosadašnja praksa pokazala ispravnost tog prijedloga na europskim, parlamentarnim i lokalnim izborima dok se uz predsjedničke često vežu sumnje u ispravnost izbora. Najavio je i prijedlog identifikacije birača po kojemu bi birač, kada preuzme glasački listić, potpisao da ga je preuzeo.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk očekuje da se o njihovu prijedlogu što prije raspravi i da će dobiti potporu jer odgovara svim strankama. SDP-ovci bi, kaže, bili iznenađeni da se neke stranke koje imaju neke ambicije na predsjedničkim izborima, poput HDZ-a, usprotive toj promjeni zakona. Stoga, ističe, očekujemo jednoglasnu potporu jer kontrola izbora unaprjeđuje izborni proces.

Podsjetio je na drastičan slučaj krivotvorenja nekoliko tisuća glasova na predsjedničkim izborima 2005. godine na biračkom mjestu u inozemstvu. Za iduće izbore, napominje, nemamo saznanja jer kazneno djelo nitko nije prijavio. U svakom slučaju, mogućnost krivotvorenja u višestranačkim biračkim odborima se značajno smanjuje.

Što se tiče potpore Mosta nezavisnom predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, Bernardić je kazao da je SDP-u svejedno tko će biti protukandidat Zoranu Milanoviću u drugom krugu jer je uvjeren u njegovu pobjedu. „Funkciji predsjednika trebamo vratiti ono što je izgubila u zadnjih pet godina, a to je povjerenje u tu instituciju, ugled i dostojanstvo koje može vratiti naš kandidat Milanović“, poručio je.

Bernardić je kazao i da Milorada Pupovca više neće komentirati. „Tu ćemo sapunicu prepustiti vladajućima, a mi se bavimo borbom protiv korupcije i podizanjem životnog standarda, odnosno, plaća i mirovina građana“, istaknuo je.

Incident s fašistima odraz klime koju je u društvu napravila aktualna Vlada

Jučerašnji incident s fašistima u Rijeci Bernardić je popratio komentarom da je to odraz klime u društvu koju je ostvarila aktualna Vlada tolerirajući nasilje i stvarajući podršku atmosferi mržnje i netolerancije. „Zato je iznimno važno da se fašizam ukloni iz javnog prostora, a svi fašistički simboli, uključujući i ‘za dom spremni’ zabrane. Jer upravo su fašisti ustaše omogućili svojim kolegama fašistima Talijanima da pobiju desetke tisuća Hrvata i otmu dio Hrvatskog teritorija. Mi se protiv toga borimo, protiv nasilnika, silovatelja i ubojica – zabranom fašističkih simbola“, poručio je.

„Činjenica je da je Tajani, donedavni predsjednik EP-a, Plenkovićev prijatelj iz redova EPP-a koji je izražavao teritorijalne pretenzije na Istru i Dalmaciju, a činjenica je i da se dopuštanjem povremene upotrebe pozdrava ‘za dom spremni’ i toleriranjem klime nasilja i mržnje takvo stanje u Hrvatskoj potiče“, zaključio je Bernardić. (Hina)

20 fašista pokušalo doći u Rijeku s tri aviona

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari