Connect with us

Razgovor

Bernardica Juretić: Ja sam Hrvatica i katolkinja – jasno je kojoj bi se struji priklonila

Objavljeno

on

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić gostovala je u Dnevniku Nove TV.

O sukobu interesa
[ad id=”93788″]

“Zajednica Susret ima ugovor s ministarstvom, tada je to bilo rada i socijalne skrbi i kasnije zdravstva i socijalne skrbi, sada ministarstvo socijalne politike i mladih od 2000. godine, znači 16 godina. Mojim dolaskom na čelo ministarstva, do tada sam bila ravnateljica doma za ovisnike Susret, gdje sam dala ostavku, imenovana je nova v.d. ravnateljica, i službe ministarstva koje se bave ugovaranjem su mi predložili… Naime, ja sama nisam ni znala da bi trebalo mijenjati ugovor, ali je logično, budući da sam ja ministrica a i potpisnica na tadašnjem ugovoru udruge za ovisnike Susret koji je bio potpisan s prethodnom ministricom, onda je bilo logično da se izmjeni ugovor, odnosno da potpisnik s druge strane bude ravnateljica koja je tada imenovana, a budući da sam igrom slučaja ja bila ministrica s ove strane, onda sam ja morala potpisati taj ugovor tako da ja ne vidim nikakav sukob interesa.”

O Facebook statusu

“Zašto sam napisala status, ja imam privatno Facebook stranicu na kojoj sam vrlo rijetko, ali kako je postalo popularno tih dana strahovito se zanimati za moj potencijalni sukob interesa, što ja osobno smatram da se ne radi o sukobu interesa, nego se radi o Bernardici Juretić koja vjerojatno nekome smeta i na mjestu ministrice ili se netko boji da bi možda bila ministrica i u sljedećem sazivu Vlade, pa onda treba automatski diskreditirati kredibilitet. Bila su mi, oprostite na izrazu, glupa pitanja o zajednici Susret, jer zajednica Susret postoji 26 godina i ako se ne zna ništa o zajednici Susret, onda bez uvrede, mislim stvarno da mi Hrvati jako malo pamtimo. Onda sam se obratila, čisto sam stavila status na Face, onako, jedno moje privatno razmišljanje. To što se tiče samog otkaza, naime, to je kazneno djelo iznošenje dokumenata. Nisam ja nikome zaprijetila – dobit ćeš otkaz, ali se sve sazna, u laži su kratke noge, što bi se reklo. Činjenica je da ne samo iz mog ministarstva, nego i svih drugih izlazi hrpa dokumenata van. Mislim da se to ne bi smjelo raditi na taj način. Ali, svatko tko radi treba snositi odgovornost. Ukoliko bude nekakvih… meni ne pada na pamet sada nekoga kazneno goniti, ali ako bi bilo razloga i za to, netko drugi će se time baviti.”

O 1000 eura po djetetu

“Ministarstvo socijalne politike i mladih je napravilo sve pripreme, odnosno izradilo i zakon koji nažalost sada ne može biti usvojen. Mi ćemo ići sa uredbom, nakon što se raspusti Sabor. Hoće li to biti od 1.rujna, od 15.kolovoza, ne vjerujem da će moći biti od 1. kolovoza, ali u svakom slučaju u najbližem danu kad se donese uredba će se ići s isplatom. Osigurano je za sada 100 milijuna kuna, od početka kako se išlo s tom mjerom.”

O drugim mjerama

“Ja sam slikovito rekla kako treba ljudima dati neke olakšice, naprimjer ako netko ima troje ili više djece ne može stati u auto s pet sjedala, da mu se da nekakva mogućnost, naprimjer. To je bio tipičan primjer, kao što može biti primjer da vam se subvencionira kredit, da se mladim parovima daju stanovi na privremeno besplatno korištenje i slično. Može biti jako puno mjera i vjerujem da će, budući da je HDZ imao svoj program i prije, kojeg će sad sigurno unaprjeđivati, vjerujem da će biti dobre mjere za demografsku politiku.”

Lijevo, desno ili centar

“Za sebe najprije kažem da sam Hrvatica, katolkinja, onda je i jasno kojoj bi se struji i priklonila.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR