Pratite nas

Pregled

Bernardica Juretić: Konzervativno društvo nije zaostalo, nego živi temeljne vrijednosti

Objavljeno

na

Tehnička ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić, nazočila je konferenciji pod nazivom “Profesionalizacija udomiteljstva”.

Komentirajući Obiteljski zakon, ministrica Juretić kazala je da Vlada ne samo da ima pravo, nego i obvezu donijeti nacrt zakona. Napravili smo normativni plan aktivnosti, još onog trenutka dok je Vlada normalno funkcionirala, svako ministarstvo zna koje će zakone u kojem roku donositi.
Imamo obvezu i prema Ustavnom sudu, jer se radna skupina, na pitanje ustavnosti zakona, izjasnila da je zakon neprovediv i donesen je zaključak da je najbolje izraditi novi zakon. Radna skupina, tj. ministarstvo, izrađuje nacrt zakona, on će biti gotov, a vlada koja dođe imat će gotov zakon.
Ako se sljedeća Vlada odluči donijeti ovaj zakon, može, a ako ga žele mijenjati, radit će na tome, rekla je Juretić.

‘Što je konzervativno?’

“Pitanje je što je konzervativno. Ja bih voljela čuti što je to konzervativno, ako je obitelj konzervativna, ako želimo društvo bez obitelji, onda naravno da je konzervativan.

Radi se polemika oko prijedloga da se ide na savjetovanje prije braka, ali ja bih rekla da taj netko ne shvaća smisao. Ne vidim što bi drugo bilo konzervativno u tezama.

Ako mi ne želimo vrednovati obitelj, i dati vrijednost obitelji i da obitelj bude temelj našega društva, onda nam ne treba zakon, ne treba nam ništa, onda možemo imati anarhiju i da radi svatko što ga volja”, poručila je ministrica.

Komentiravši nasilje nad ženama, ministrica je rekla da je žalosno da u 21. stoljeću još uvijek imamo ubojstva među supružnicima.

“Unatoč, uvjetno rečeno, civiliziranom društvu, mnogi kažu i konzervativnom, ali da smo konzervativni, onda bi se poštivali i vjerujem da se supružnici ne bi ubijali, ali ako ćemo ići do kraja, ako je netko konzervativan ima strah Božji, pa se boji Boga i neće napraviti ništa loše.

U današnjoj, uvjetno rečeno, totalnoj demokraciji, liberalizaciji, sekularizaciji društva svjedočimo da se supružnici ubijaju, što znači da je itekako bitno posvješćivati ljudima i njihova prava i obveze, žene posvijestiti da nisu dužne trpjeti nasilje u obitelji”, kazala je ministrica, istaknuvši potrebu međuresornoga tima, koji bi pomogao suradnji među ministarstvima.

‘Konzervativno društvo nije zaostalo’

Objasnila je što je mislila kad je spomenula konzervativno društvo.

“Rekla sam ako idemo do krajnosti karikirati. Za mene nije konzervativno društvo zaostalo društvo. To je društvo koje živi utemeljene određene životne vrijednosti, koje ima zdrave prave stavove. Ako cijenim sebe ili vas kao osobu, neću vam napraviti ništa nažao.

Ako vrednujem čovjeka kao osobu, bez obzira na naciju, spol, spolnu orijentaciju, životnu orijentaciju., to je za mene čovjek, Božje stvorenje, Bog ga je stvorio na svoju sliku i ja ga poštujem i neću mu učiniti ništa nažao. To su za mene konzervativne vrijednosti.

Nisu konzervativne vrijednosti da žena mora sjediti za štednjakom ili imati rubac na glavi”, rekla je Juretić.

Na pitanje tko je kriv i tko bi trebao djelovati u slučaju nasilja nad ženama, ministrica je istaknula kolektivnu odgovornost.

“Teško je govoriti o krivnji, ali mislim da smo svi odgovorni. Ako imamo dobre zakone, onda ih dobro ne primjenjujemo ili možda nemamo dobro uređene zakone”, rekla je ministrica. Kazala je da nije sudjelovala u radnoj skupini, pa ne zna o detaljima zakona i svih njegovih teza, ali da vjeruje da je radna skupina toliko heterogena, mudra i sposobna donijeti nacrt novoga zakona.

“Vjerujem da će stručnjaci napraviti što je najbolje”, rekla je Juretić. “Ja želim vjerovati da će bilo koji ministar prije svega cijeniti struku i da će se prije svega gledati struka, kao što sam to i sama radila i da će skupina biti heterogrena”, kazala je.

Ministrica je, komentirajući udomiteljstvo djece, kazala da se u primorju situacija popravlja, a da je ono u kontinentalnom dijelu zemlje puno više razvijeno.

“Pokušavamo senzibilizirati sve one koji mogu dati topli dom djetetu, koje mora biti izmješteno iz obiteljskoga doma, da ga, umjesto u instituciju, smjestimo u nečiji dom”, rekla je ministrica, dodavši da udomitelji dobivaju malu naknadu za udomljavanje.

“To je premali novac. Ne kažem da će netko zbog novca udomiti dijete, ali ako ćete udomiti troje djece i posvetiti im se i dati im dobre uvjete, onda, na tragu majki odgajateljica, želimo dati veću naknadu ili da se profesionalizira udomiteljstvo, da udomitelji dobivaju plaću za obavljanje posla koji bi, da nije njih, obavljale državne institucije”, rekla je Juretić, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Thompson: Čitav hrvatski narod u BiH puno mi znači i nekako sam vezan uz njega

Objavljeno

na

Objavio

Na Thompsonov koncert u Širokom Brijegu, u grad s oko 30.000 stanovnika slilo se skoro dva puta više ljudi

Ovaj koncert u Širokom Brijegu uspoređujem s koncertom na splitskoj Rivi na Dan pobjede s obzirom na golemi posjet, ukupno ozračje i zajedništvo koje se silno osjećalo.

No, ovaj koncert u Širokom na blagdan Velike Gospe ima i svoju posebnu duhovnu dimenziju. Sve je odisalo onako prisno, toplo, prijateljski.

U Širokom i Hercegovini imam doista puno prijatelja i poznanika. Široki i Hercegovina te čitav hrvatski narod u BiH puno mi znače i nekako sam vezan uz njih. Posebno me veseli to da su uz pozornicu bili mladi od 12 do 18 godina i da klinci od pet godina znaju moje pjesme kazao nam je Marko Perković Thompson nakon veličanstvenog koncerta na blagdan Velike Gospe i Dana Grada Širokog Brijega održanog u samom gradskom središtu.

“Početak” za početak

Široki Brijeg nije bio dovoljno širok da bi se na njegovim ulicama mogli komotno smjestiti deseci tisuća ljudi, ne samo iz Hercegovine, i biti koliko-toliko blizu impozantnoj pozornici na kojoj je Thompson nastupio.

No, najveći dio njih našao je komadić mjesta odakle se jedva moglo dalje. U večernjim satima kolone automobila slijevale su se prema gradu, a u samo središte moglo se samo pješice.

Širokobriješka Uprava policije dobro je procijenila da valja uvesti novi režim regulacije prometa i zbog toga što se istu večer na stadionu Pecara igrala kvalifikacijska utakmica za Europsku ligu između Zrinjskog i Malmöa. Široki Brijeg, koji ima oko 30.000 stanovnika, na blagdan svoje nebeske zaštitnice i Dan Grada imao je gotovo dva puta više ljudi!

Thompson je koncert započeo pjesmom “Početak”, a nastavio pjesmama “Bog i Hrvati”, “Dolazak Hrvata”, “Neka nitko ne dira moj mali dio svemira”, “Pukni, puško”, “Bosna”, “E, moj narode”, “Vjetre s Dinare”, “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”, “Geni kameni“, “Iza devet sela”, “Moj Ivane”, “Prijatelji”, “Sine moj”, “Lijepa li si” i drugim hitovima, praćen desecima tisuća razdraganih fanova s rukama u zraku iz Hercegovine, Dalmacije, Bosne,Like, dijaspore… Čitave dionice pjesama razdragana publika pjevala je bez Thompsonove podrške, a netko je iz publike viknuo: Široki je otkrio tajnu dvaju svjetova!

Bilo je tu zastava sa svih strana, vidjeli smo i zastavu iz Plitvica. Thompson je zapjevao i “Hercegovinu u srcu”, svojim nastupom “zapalio” je Široki Brijeg. Tu i tamo bljesnula bi i poneka baklja iz arsenala navijačkih skupina.

No, sve je prošlo u redu i bez izgreda. Brojni su na koncert došli s djecom, nevjerojatno je to kako klinci od pet i manje godina znaju pjevati gotovo sve Thompsonove hitove pa smo uvjereni kako će ovaj glazbenik oko kojega se lome i politička koplja dugo, dugo trajati i biti sve popularniji jer na mladima i Thompsonova pjesma ostaje.

OVAKVU ERUPCIJU ODUŠEVLJENJA JOŠ NISAM DOŽIVIO, KAZAO NAM JE JEDAN IMOĆANIN

Bio sam na puno Thompsonovih koncerata, ali ovakvu erupciju oduševljenja, veselje i razdraganost publike još nisam doživio. Ma, Široki je Široki kazao je Thompsonov fan iz Imotskog. Konobari iz obližnjih kafića jedva su se nekako probijali do žednih posjetitelja.

Do 15-ak metara do pozornice nekako se probijem, a ovi blizu pozornice neka čekaju kraj koncerta reče konobar s hrpom piva u ruci. Svi su znali da će ovo biti koncert za pamćenje, koncert nad koncertima, ali mnogi su unatoč tome jednostavno ostali “paf”.

Rođen sam u Širokom i znam ga “u dušu”, ali ni u najluđim snovima nisam mogao sanjati da ću u svom gradu ovakvo nešto doživjeti, kazao nam je Anđelko Kvesić koji živi i radi u Zagrebu.

Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je Thompsonov koncert.

Na koncertu smo sreli puno poznanika iz čitavog svijeta, od Hollywooda u Americi do Melbournea u Australiji. Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu kod Širokog Brijega, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je ovaj koncert. Sa mnom je tu i Neil Johnson, filmski producent iz Hollywooda.

Koristit ćemo kadrove sa širokobriješkog koncerta za Thompsonove nove glazbene spotove. Više sam nego zadovoljan snimljenim materijalom. Oduševljen sam, bio je zadovoljan urađenim poslom australski redatelj i producent koji se priprema za snimanje igranog filma o slikaru Charlesu Billichu. I doista. Snimke napravljene dronom uistinu su spektakularne. Dodao nam je da je već gotov televizijski spot za Thompsonov novi singl.

Gradonačelnik svima zahvalio

Nakon koncerta slavlje se nastavilo na terasama hotela Park i brojnim gradskim kafićima do dugo u noć. Komunalci su imali pune ruke posla kako bi središnji dio grada doveli u red. Gradske službe su me izvijestile da je sve funkcioniralo u najboljem redu.

Komunalci su nakon demontiranja pozornice očistili grad, redovit režim prometa uspostavljen je u ranim jutarnjim satima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali doprinos da ovaj zahtjevan koncert protekne na veličanstven način, rekao nam je vidno zadovoljan širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Frano Vukoja/Vecernji list BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari