Connect with us

Pregled

Bernardica Juretić: Konzervativno društvo nije zaostalo, nego živi temeljne vrijednosti

Objavljeno

-

Tehnička ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić, nazočila je konferenciji pod nazivom “Profesionalizacija udomiteljstva”.

Komentirajući Obiteljski zakon, ministrica Juretić kazala je da Vlada ne samo da ima pravo, nego i obvezu donijeti nacrt zakona. Napravili smo normativni plan aktivnosti, još onog trenutka dok je Vlada normalno funkcionirala, svako ministarstvo zna koje će zakone u kojem roku donositi.
Imamo obvezu i prema Ustavnom sudu, jer se radna skupina, na pitanje ustavnosti zakona, izjasnila da je zakon neprovediv i donesen je zaključak da je najbolje izraditi novi zakon. Radna skupina, tj. ministarstvo, izrađuje nacrt zakona, on će biti gotov, a vlada koja dođe imat će gotov zakon.
Ako se sljedeća Vlada odluči donijeti ovaj zakon, može, a ako ga žele mijenjati, radit će na tome, rekla je Juretić.

‘Što je konzervativno?’

“Pitanje je što je konzervativno. Ja bih voljela čuti što je to konzervativno, ako je obitelj konzervativna, ako želimo društvo bez obitelji, onda naravno da je konzervativan.

Radi se polemika oko prijedloga da se ide na savjetovanje prije braka, ali ja bih rekla da taj netko ne shvaća smisao. Ne vidim što bi drugo bilo konzervativno u tezama.

Ako mi ne želimo vrednovati obitelj, i dati vrijednost obitelji i da obitelj bude temelj našega društva, onda nam ne treba zakon, ne treba nam ništa, onda možemo imati anarhiju i da radi svatko što ga volja”, poručila je ministrica.

Komentiravši nasilje nad ženama, ministrica je rekla da je žalosno da u 21. stoljeću još uvijek imamo ubojstva među supružnicima.

“Unatoč, uvjetno rečeno, civiliziranom društvu, mnogi kažu i konzervativnom, ali da smo konzervativni, onda bi se poštivali i vjerujem da se supružnici ne bi ubijali, ali ako ćemo ići do kraja, ako je netko konzervativan ima strah Božji, pa se boji Boga i neće napraviti ništa loše.

U današnjoj, uvjetno rečeno, totalnoj demokraciji, liberalizaciji, sekularizaciji društva svjedočimo da se supružnici ubijaju, što znači da je itekako bitno posvješćivati ljudima i njihova prava i obveze, žene posvijestiti da nisu dužne trpjeti nasilje u obitelji”, kazala je ministrica, istaknuvši potrebu međuresornoga tima, koji bi pomogao suradnji među ministarstvima.

‘Konzervativno društvo nije zaostalo’

Objasnila je što je mislila kad je spomenula konzervativno društvo.

“Rekla sam ako idemo do krajnosti karikirati. Za mene nije konzervativno društvo zaostalo društvo. To je društvo koje živi utemeljene određene životne vrijednosti, koje ima zdrave prave stavove. Ako cijenim sebe ili vas kao osobu, neću vam napraviti ništa nažao.

Ako vrednujem čovjeka kao osobu, bez obzira na naciju, spol, spolnu orijentaciju, životnu orijentaciju., to je za mene čovjek, Božje stvorenje, Bog ga je stvorio na svoju sliku i ja ga poštujem i neću mu učiniti ništa nažao. To su za mene konzervativne vrijednosti.

Nisu konzervativne vrijednosti da žena mora sjediti za štednjakom ili imati rubac na glavi”, rekla je Juretić.

Na pitanje tko je kriv i tko bi trebao djelovati u slučaju nasilja nad ženama, ministrica je istaknula kolektivnu odgovornost.

“Teško je govoriti o krivnji, ali mislim da smo svi odgovorni. Ako imamo dobre zakone, onda ih dobro ne primjenjujemo ili možda nemamo dobro uređene zakone”, rekla je ministrica. Kazala je da nije sudjelovala u radnoj skupini, pa ne zna o detaljima zakona i svih njegovih teza, ali da vjeruje da je radna skupina toliko heterogena, mudra i sposobna donijeti nacrt novoga zakona.

“Vjerujem da će stručnjaci napraviti što je najbolje”, rekla je Juretić. “Ja želim vjerovati da će bilo koji ministar prije svega cijeniti struku i da će se prije svega gledati struka, kao što sam to i sama radila i da će skupina biti heterogrena”, kazala je.

Ministrica je, komentirajući udomiteljstvo djece, kazala da se u primorju situacija popravlja, a da je ono u kontinentalnom dijelu zemlje puno više razvijeno.

“Pokušavamo senzibilizirati sve one koji mogu dati topli dom djetetu, koje mora biti izmješteno iz obiteljskoga doma, da ga, umjesto u instituciju, smjestimo u nečiji dom”, rekla je ministrica, dodavši da udomitelji dobivaju malu naknadu za udomljavanje.

“To je premali novac. Ne kažem da će netko zbog novca udomiti dijete, ali ako ćete udomiti troje djece i posvetiti im se i dati im dobre uvjete, onda, na tragu majki odgajateljica, želimo dati veću naknadu ili da se profesionalizira udomiteljstvo, da udomitelji dobivaju plaću za obavljanje posla koji bi, da nije njih, obavljale državne institucije”, rekla je Juretić, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari