Pratite nas

Komentar

Bernardica Juretić o blagoslovu: Ako smo država s 90 posto katolika, zašto ne?

Objavljeno

na

Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u ponedjeljak ujutro obavila je s dosadašnjom ministricom Milankom Opačić primopredaju, na kojoj novinari nisu nazočili jer nova ministrica nije ni znala da čekaju ispred ministarstva.

 [ad id=”68099″]

Nakon primopredaje Milanka Opačić izbjegla je novinare i izašla na sporedni ulaz. Primopredaja je protekla dobro, ministrica Opačić mi je predala Izvješće o radu ministarstva od 2011. do 2016., porazgovarale smo i pitala sam je ima li stvari koje su započete i koje treba nastaviti, rekla je ministrica Juretić novinarima koje je pozvala u svoj kabinet. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić.Projekte koji su u tijeku treba nastaviti, a one koji su u pripremi analizirati i vidjeti treba li ih dorađivati. Gospođa Opačić stavila se na raspolaganje za sve informacije, rekla je Juretić.

Ocijenila je da joj neće trebati vremena da se uhodava jer se i dosada bavila socijalnom skrbi, a uz to, tu su i djelatnici ministarstva koji poznaju problematiku i kuću. Računam na sve ljude u kući i na terenu, jer ministarstvo nije samo ministar, nego svi djelatnici na čiju suradnju računam, poručila je i dodala da nastavlja uhodani mehanizam. Prvo ću upoznati sve suradnike, a onda nas čeka rad na izradi proračuna, dodala je. 

Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati odluke o 200 kuna mjesečno vaučera za energiju onima koji su najsiromašniji, rekla je da se o tome nije razgovaralo te da se nada da će gospodarstvo krenuti u dobrom smjeru te da će onda biti manje potrebe i za takvim mjerama. Ima dosta otvorenih pitanja s kojima se trebamo uhvatiti u koštac , primjerice od siromaštva, udomiteljstva djece, pomoći osobama s invaliditetom.  

Žalosno je bilo gledati da su neka djeca glada, da škole nemaju novca da im osiguraju obrok. Sustav tu treba uskočiti. Velike su potrebe i osoba s invaliditetom i drugih u kategoriji socijalne skrbi, no, ponovila je kako se nada se da će se razvojem gospodarstva i te potrebe smanjivati.   Također je odgovorila da ministarstvo pokriva široko područje, a da o tome hoće li se neki djelovi izdvajati ili ne, ne odlučuje ministar. 

Na novinarski komentar da su u djelatnosti ministarstva i aktivnosti vezane za mlade, i hoće li više pozornosti usmjeriti na njih, Juretić je odgovorila da postoje projekti i da se s problematikom mladih bavi više ministarstva.
I premijer Tihomir Orešković je u svom programu naznačio da je bitno zadržati mlade i omogućiti im posao. To je zajednički posao svih ministarstava. Kad krenemo svi zajedno raditi nadam se da ćemo rješenja naći jer čarobni štabić za te probleme ne postoji, navela je. Vezano za lošu demografsku sliku Hrvatske Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike da se utvrdi što i kako to usmjeriti te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su tisuću eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Što se proračuna tiče, prvo ćemo napraviti analizu prošlogodišnjeg i nakon toga krenuti u izradu novog za ovu godinu. Nadam se da neće biti lošiji nego je bio, navela je.  Novinari su je pitali i kakva je poruka poslana blagoslivljanjem ureda Ministarstva branitelja koji je u istoj zgradi, na što je pozvana i sudjelovala.

Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći zašto ne, i to može biti samo pozitivna poruka, naglasila je. Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa. 

Na porukama je napisano: “Dobro došla časna zbogom nečasna”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hoće li ‘avet s Durmitora’ dobiti zasluženu kaznu?

Objavljeno

na

Objavio

Za svoju pjesmu “Siđimo u gradove da bijemo gadove”, Radovan Karadžić je 1994. godine dobio nagradu “Risto Ratković” koja se u okviru “Ratkovićevih večeri poezije” dodjeljuje u Bijelom Polju (Crna Gora) od 1973. godine.

Tako su Radovanovi zemljaci (jer on je porijeklom Crnogorac) počastili svoga idola tom “međunarodnom književnom nagradom” i to simbolično i “prigodno”, baš za pjesmu koja veliča razaranje i uništavanje gradova, što dovoljno govori i o “Aveti s Durmitora” i o njegovim sljedbenicima i obožavateljima.

Podsjetimo, događalo se to u vrijeme dok su diljem Bosne i Hercegovine tekli potoci krvi, a Sarajevo prolazilo svoje najteže dane u povijesti. U ovom je gradu za vrijeme opsade koja je trajala puna 44 mjeseca, ubijeno ili umrlo od posljedica rata oko 14.000 osoba (od čega 5.604 civila među kojima je bilo 643 djeteta), dok je ranjeno oko 56.000. Među smrtno stradalim civilima 70% je muslimana – Bošnjaka, 20% Srba, 8% Hrvata, te 2% građana drugih nacionalnosti.

Dakle, srpski je agresor koji je okružio grad i skoro pune 4 godine ga razarao s okolnih brda, u njemu tijekom opsade ubio i 1.133 Srba. I to nešto govori o naravi i stupnju okrutnosti i bešćutnosti s kojom se nastupalo u cilju stvaranja “srpske države” na tlu Bosne i Hercegovine.

No, Sarajevo je samo jedan od masovnih zločina za koje je odgovoran krvnik kojemu se upravo danas treba izreći pravomoćna presuda pred “Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove” u Den Haagu.

Optužnica protiv njega podignuta je od strane Tužiteljstva ICTY-a 1995. godine, od 1996. do 2008. godine bio je u bijegu, a uhićen je u Srbiji 21. prosinca 2008. godine, nakon što se dulje vrijeme skrivao iza identiteta “dr. Dabića” i čak javno nastupao, što tajne službe Srbije navodno “nisu znale”. Suđenje je započelo 31. lipnja 2008., a 24. ožujka 2016. godine u prvostupanjskom postupku osuđen je na 40 godina zatvora.

Sa svojim suradnicima (Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Momčilo Krajišnikom, Ratkom Mladićem i drugima), poremećeni psihijatar, predsjednik i utemeljitelj SDS-a, prvi predsjednik genocidne tvorevine “republike srpske” i “vrhovni zapovjednik” njezine paravojske (“VRS”) Radovan Karadžić, sve je učinio kako bi po nalozima Beograda odradio Bosnu i Hercegovinu etnički očistio od muslimana-Bošnjaka, Hrvata i drugih nacija i tako je pretvorio u dio buduće “Velike Srbije”. Tim projektom genocida i etničkog čišćenja, uz nezapamćene masakre i masovne zločine što su ih provodili njegova paravojska, četnici i “dobrovoljci”, on je sebe uvrstio u red najvećih zločinaca XX stoljeća.

Od ukupno 104.732 žrtve koliko ih je tijekom rata u BiH (1992-’95.) bilo (prema podacima Demografskog odjela Ured tužitelja MKSJ u Den Haagu iz 2010. godine), oko 80% su uzrokovali Srbi koji su do jeseni 1994. godine osvojili preko 70% BiH, od čega su velike dijelove etnički očistili, uz masovne zločine (počevši od Ravnog i Sarajeva preko Kupresa, Posavine, Višegrada, Srebrenice i mnogih drugih mjesta). S etnički očišćenih prostora protjerali su blizu 2 milijuna muslimana-Bošnjak i Hrvata.

Za zla što ih je počinio Radovan Karadžić, prave kazne nema.

No, nadajmo se da će žrtve i njihovi potomci ipak dobiti kakvu-takvu zadovoljštinu.

Bilo bi to jako važno i zbog budućnosti ljudi koji će nastaviti živjeti na prostorima BiH, koje god nacije i vjere bili.

“Republike Srpska” je zločinačka tvorevina nastala genocidom i okupana krvlju nevinih – i tu istinu ne smijemo zaboraviti.

To moraju znati i svi oni koji danas slave ovog zločinca nad zločincima, nastavljaju njegovu ideologiju i zagovaraju nove ratove.

Zločin je pitanje svih pitanja – a odnos prema zločinima i zločincima pokazatelj zrelosti jednog naroda, njegovog civilizacijskog dosega i spremnosti suočavanja s prošlošću. Bez toga – bez elementarne pravde i istine, mira i normalnog života u BiH i njezinom susjedstvu nema.

Ako je kod sudaca koji odlučuju o krivnji “Aveti s Durmitora” ili “Krvniku s Pala” ostalo još barem malo časti i osjećaja za pravdu, izricanje najteže kazne ne bi smjelo biti upitno.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudova danas će izreći pravomoćnu presudu Karadžiću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari