Pratite nas

Komentar

Bernardica Juretić o blagoslovu: Ako smo država s 90 posto katolika, zašto ne?

Objavljeno

na

Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u ponedjeljak ujutro obavila je s dosadašnjom ministricom Milankom Opačić primopredaju, na kojoj novinari nisu nazočili jer nova ministrica nije ni znala da čekaju ispred ministarstva.

 [ad id=”68099″]

Nakon primopredaje Milanka Opačić izbjegla je novinare i izašla na sporedni ulaz. Primopredaja je protekla dobro, ministrica Opačić mi je predala Izvješće o radu ministarstva od 2011. do 2016., porazgovarale smo i pitala sam je ima li stvari koje su započete i koje treba nastaviti, rekla je ministrica Juretić novinarima koje je pozvala u svoj kabinet. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić.Projekte koji su u tijeku treba nastaviti, a one koji su u pripremi analizirati i vidjeti treba li ih dorađivati. Gospođa Opačić stavila se na raspolaganje za sve informacije, rekla je Juretić.

Ocijenila je da joj neće trebati vremena da se uhodava jer se i dosada bavila socijalnom skrbi, a uz to, tu su i djelatnici ministarstva koji poznaju problematiku i kuću. Računam na sve ljude u kući i na terenu, jer ministarstvo nije samo ministar, nego svi djelatnici na čiju suradnju računam, poručila je i dodala da nastavlja uhodani mehanizam. Prvo ću upoznati sve suradnike, a onda nas čeka rad na izradi proračuna, dodala je. 

Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati odluke o 200 kuna mjesečno vaučera za energiju onima koji su najsiromašniji, rekla je da se o tome nije razgovaralo te da se nada da će gospodarstvo krenuti u dobrom smjeru te da će onda biti manje potrebe i za takvim mjerama. Ima dosta otvorenih pitanja s kojima se trebamo uhvatiti u koštac , primjerice od siromaštva, udomiteljstva djece, pomoći osobama s invaliditetom.  

Žalosno je bilo gledati da su neka djeca glada, da škole nemaju novca da im osiguraju obrok. Sustav tu treba uskočiti. Velike su potrebe i osoba s invaliditetom i drugih u kategoriji socijalne skrbi, no, ponovila je kako se nada se da će se razvojem gospodarstva i te potrebe smanjivati.   Također je odgovorila da ministarstvo pokriva široko područje, a da o tome hoće li se neki djelovi izdvajati ili ne, ne odlučuje ministar. 

Na novinarski komentar da su u djelatnosti ministarstva i aktivnosti vezane za mlade, i hoće li više pozornosti usmjeriti na njih, Juretić je odgovorila da postoje projekti i da se s problematikom mladih bavi više ministarstva.
I premijer Tihomir Orešković je u svom programu naznačio da je bitno zadržati mlade i omogućiti im posao. To je zajednički posao svih ministarstava. Kad krenemo svi zajedno raditi nadam se da ćemo rješenja naći jer čarobni štabić za te probleme ne postoji, navela je. Vezano za lošu demografsku sliku Hrvatske Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike da se utvrdi što i kako to usmjeriti te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su tisuću eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Što se proračuna tiče, prvo ćemo napraviti analizu prošlogodišnjeg i nakon toga krenuti u izradu novog za ovu godinu. Nadam se da neće biti lošiji nego je bio, navela je.  Novinari su je pitali i kakva je poruka poslana blagoslivljanjem ureda Ministarstva branitelja koji je u istoj zgradi, na što je pozvana i sudjelovala.

Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći zašto ne, i to može biti samo pozitivna poruka, naglasila je. Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa. 

Na porukama je napisano: “Dobro došla časna zbogom nečasna”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Damir Krstičević: Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat

Objavljeno

na

Objavio

Za mene nije legitimno da mi se donosi i uručuje maketa. To nije sportski, tako se ne radi sa vojnikom, ja sam ratnik i bivši vojnik, ja to ne bih nikad napravio. Ne bih nikad donio SDP-u maketu MiG-a 21.

Ja sam ratni general i sada sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, učinio sam sve. Dvije godine smo vrlo intenzivno vodili projekt i sve smo učinili da Hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje. I sad, nakon toga svega dođe ti netko da se izruguje.

Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat. Vidjeli ste i u našoj operaciji Oluja, da bi pobijedili u Oluji trebalo je napraviti prethodno jako puno operacija Hrvatske vojske. To je stav i karakter hrvatskog vojnika.

 

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Brzina sazivanja izvanredne sjednice umjesto čekanja redovne da bi se poništio neuspjeli natječaj nabave Baraka svjedoči da najave o ustrajanju u kupovini lovaca za naše zrakoplovstvo nisu samo načelne izjave, već da je Vlada predana pozitivnom riješenju ovog kritičnog pitanja nacionalne sigurnosti i obrane.

Kako je cijeli slučaj postao goruća tema, taj se momentum treba iskoristiti. Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost, te su duboko razočarani propašću nabave Baraka.

Još uvijek postoji i politički konsenzus, unatoč smiješnim igricama Bernardića, koji u ožukju prošle godine traži ostavke zbog nabave Baraka, a ovih dana traži ostavke jer nabava nije uspjela.

Današnje besramno izrugivanje, od za obranu krajnje potkapacitiranog zastupnika, maketama aviona ministru Krstičeviću prenisko je za komentiranje.

Za sad još ne znamo u kojem obliku će biti proces nabave, no Krstičević je već izrazio osobnu želju da to budu novi F-16, dakle Block 70/72 u povoljnom aranžmanu, premda je premijer upozorio da još nema nikakvih odluka.

Novi avioni nabavljali bi se u dvije serije po manje primjeraka. To je izvedivo, no minimum za njihovu iskoristivost je 8 aviona prve serije i ispod toga se nikako ne bi smjelo ići.

Druga ključna stvar je da se neopozivo obveže, kroz ugovor ili zakon, na nabavu druge serije od 4 aviona. Jer dugoročno je 12 aviona minimum. A druga serija bi mogla uključivati i više aviona, primjerice 6, jer će dolaziti na izgrađeni sustav i cijena samih aviona će biti osjetno manja nego za prvu seriju.

Mora se onemogućiti da eventualnom promjenom vlasti ili sastava iste netko ne odluči odustati od druge serije, što bi bila katastrofa HRZ-a jer bi tako ostali osuđeni na simbolično zrakoplovstvo, što je za svoje vladavine SDP nametao kao jedino riješenje.

A sam novi F-16 je fantastičan lovac, te ga možemo smjestiti u 4,5. generaciju. Jedini je s prošlog natječaja ubojitiji od Baraka, nudi 12,000 sati naleta, a raspolaže avionikom, senzorima i tehnologijom razvijenim za F-35, od čega je najbitniji novi AESA radar APG-83.

Kabina je digitalna s 3 LCD prikaznika, a informacijska umreženost omogućuje potpuno uvezivanje s drugim platformama. Može ponijeti gotovo svo američko oružje, od raketa zrak-zrak, preko običnih i navođenih bombi serija Paveway i JDAM, do proturadarskih raketa HARM i protuoklopnih Maverick.

Također je za razliku od Baraka kompatibilan s konformalnim spremnicima za gorivo, koji ne zauzimaju podvjesnu točku za oružje a daju dodatnih 3,400 litara goriva. Kada nije prošlo s jeftinim i rabljenim, vrijeme je da se plati najbolje i tako na 50 godina riješi HRZ.

 

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

 

 

 

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari