Connect with us

Hrvatska

Beroš: Aktivirat ćemo Arenu kao tercijarni centar

Objavljeno

-

isječak/HRT

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od COVID-a, piše HRT.

Voditelj nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja, stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produljiti.
Konferenciju za novinare možete pogledati ovdje:

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Božinović je rekao kako se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

– Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima, najavio je Božinović.

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak radnicima s povišenom temperaturom i respiratornim smetnjama te se preporučuje da se smanji fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama. Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Napomenuo je da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih. Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni, a poanta je da svi prihvate mjere.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je, bude li potrebe, mobilizaciju zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom. U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od 1000 kreveta.

– Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje, ocijenio je Beroš. Kazao je da je jučer na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65, 58 bolesnika je na respiratoru. Umrlo je osam osoba, ukupno 437.

– Svakodnevno pratimo situaciju u KB-u Dubrava, gdje je sada glavni oslonac za prijam bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete, rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u zadnja dva tjedna bilježi porast broja zaraženih, a danas je evidentiran novi rekord s 2421 novim slučajem. Dodao je da je u Hrvatskoj trenutačno incidencija COVID-a na 100.000 stanovnika 389,9, po čemu je RH u sredini ljestvice europskih zemalja, dok je RO broj sada 1,99, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni. “Želim sve one koji ne vjeruju upozoriti da je bolest u ovom razdoblju puno ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje”, naglasila je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari