Pratite nas

Hrvatska

Beroš: Ne opterećujemo se datumom ukidanja mjera

Objavljeno

na

isječak/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izvijestio da je porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje linearan, građane je pozvao da se ne opterećuju datumom ukidanjem mjera ograničavanja kretanja i rada te prihvate da život nije stao nego se promijenio.

“Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote. Ne opterećujemo se u ovom trenutku datumom njihova ukidanja, umjesto toga prihvatimo da život nije stao već se promijenio”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno jer zdravlje je iznad svega te ostanu doma.

Ministar je izvijestio i da je u Hrvatskoj 19.256 testiranih osoba od kojih je 1741 bilo pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 9,04 posto, što je nešto manje nego proteklih dana.

Broj izliječenih je  473 te je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob oboljelih je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci,  51,9 posto žene.

Beroš je istaknuo i da su međusobnim povjerenjem građana i stručnjaka postignuti značajni rezultati u suzbijanju epidemije, a Vladin projekt digitalnog asistenta Andrije stvoren je u namjeri da se suradnja podigne na višu razinu.

Osvrnuo se i na jučerašnjem sastanku ministara zdravstva EU koji su se složili da popuštanje postojećih mjera treba biti temeljeno na epidemiološkim situaciji i kapacitetima zdravstvenih sustava.

“U donošenju izlaznih strategija ključna  je koordinacija na europskoj razini kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje moguće infekcije iz jedne države članice u drugu”, istaknuo je.

Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti

Upozorio je i na slučajeve stigmatizacije oboljelih od koronavirusa, što može imati dalekosežne posljedice za cijelu zajednicu. “Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti”, rekao je ministar te pozvao sve koji sumnjaju na bolest da budu hrabriji od straha i da se obrate liječniku.

Beroš je objasnio i nedoumice oko  uzroka smrti oboljelih, odnosno jesu li umrli sa ili od koronavirusa.

U slučaju da osoba ima više kroničnih bolesti koje su, udružene s koronavirusom, dovele do smrtnog ishoda  tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Za osobe bez prethodnih kroničnih bolesti koje su se zarazile koronavirusom i preminule, kažemo da je uzrok smrti – koronavirus, pojasnio je ministar. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Izbore ostaviti iza nas i prionuti radu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze.

“Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada, najavio je Plenković.

U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj Vladi.

Od ostalih tema, spomenuo je susrete s predsjednicima najvećih sportskih saveza nakon mjera koje su donijeli za sport. U petak će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja biti događaji vezani za znanstveni pristup Covidu-19.

Plenković je spomenuo i sastanak s kardinalom Josipom Bozaniće na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima, osobito aktivnostima koje se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.

Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zajedno s HZZ-om nastavilo je s potporama za sektore kojima je potrebno dodatno izaći u susret, poput prometa, ugostiteljstva, turizma, hotelijerstvo te organizacije raznih događaja. (Hina)

Plenković: Suradnja u Saboru sa Škorom i Mostom tek kada promijene retoriku

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vili Beroš – Problem su žarišta koja se stalno pojavljuju

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj su od jučer 53 osobe zaražene koronavirusom. Jedna je osoba preminula, a ukupno je trenutačno zaraženih 934. U bolnici se liječi 91 pacijent, četiri osobe su na respiratoru, a u samoizolaciji ih je više od 4.500.

Broj novozaraženih se stabilizirao posljednjih dana. No problem su žarišta koja se stalno pojavljuju. Zadar, Đakovo, Zagreb, pa sada Kutina. Kako to obuzdati?

– U zadnjih oko dva tjedna imamo stalno neke nove izazove, prvo je to bio import iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih, rekao je gostujući u Dnevniku HRT-a ministar zdravstva Vili Beroš.

– Moramo shvatiti da takva okupljanja predstavljaju apsolutno veliki rizik za širenje virusa i da se moramo pridržavati tih mjera koje ukazuju na potreban razmak, na izbjegavanje kontakta, isto tako i na dezinfekciju i sve ono što je potrebno. Dakle, toga moramo svi biti svjesni, dodao je Beroš.

Također je kazao i da neće zabraniti takva okupljanja.

– To nam nije intencija. Intencija je eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja se odnose na ta okupljanja, kazao je Beroš.
Pod tim se misli, kazao je, na sva privatna okupljanja.

– Nema razlike između vjenčanja, proslave krizmi, mature ili nečeg drugog, ili nekakva događanja tipa sportskih natjecanja. Svako ono okupljanje gdje imamo više ljudi na kupu predstavlja određeni rizik, rekao je ministar Beroš.

– Sada razmatramo mogućnost mijenjanja, revidiranja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se upravo odnose na ova okupljanja. Isto se odnosi na recimo vođenje evidencije, na mjerenje temperature prije samog održavanja takvog skupa. Isto tako apsolutne potrebe dezinfekcije, ali i nadzora, pojasnio je Beroš.

Ako te mjere ne poluče rezultate, dodao je, onda će poduzimati neke druge potrebne mjere “kojima ćemo nastojati ograničiti širenje virusa”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari