Pratite nas

Politika

Beroš: Većina umire s virusom a ne od virusa

Objavljeno

na

Većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u Saboru.

„Većina ih umire s virusom a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

„Problem u domovima s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele” , kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitet kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

Za domu za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Najavio je također korigiranje mjere vezane za ribiče odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu.

Željku Jovanoviću (SDP) kojeg je zanimala isplata prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima Beroš je kazao kako je dao jasne upute zdravstvenim ustanovama o obračunu prekovremenih sati i naknadi za vrijeme samoizlolacije.

Ovisno o financijskim mogućnostima , dodao je, razmišlja se i o isplatama dodatnih naknada za one koji se neposredno bore s koronavirusom. ”Ako ugroza ne bude trajala predugo vjerujem da će biti mjesta i za razgovor o tome”, kazao je.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. „Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome”, poručio je.

Oporba je tijekom rasprave uglavnom kritizirala da se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom. „Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj”, kazao je. (Hina)

UŽIVO – Beroš obrazlaže zakon o COVID-19 i sanitarnim inspektorima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Veljko Kajtazi: Manjinama barem tri ministarstva

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika nacionalnih manjina očekuje barem tri ministarstva u novoj Vladi, rekao je u četvrtak Veljko Kajtazi, a kao manjincima “najzanimljivija” je izdvojio ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te ministarstvo regionalnog razvoja.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sastanka Kluba nacionalnih manjina s Andrejem Plenkovićem, Kajtazi je izjavio kako od Vlade očekuju barem tri ministarstva, te je kao prioritetne naveo ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave, te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sva tri su jako bitna za rješavanje pitanja nacionalnih manjina, a naročito pripadnicima romske zajednice, rekao je.

Na novinarsko pitanje hoće li manjinci biti spremni prihvatiti i rješenje “ministra bez portfelja”, Kajtazi je kazao kako je to po njegovom mišljenju sigurno neprihvatljivo.

“To ćemo razgovarati unutar kluba, ali sigurno nije. Mislim da su pojedine stranke tražile puno više, i dobivale puno više. Ovo je najmanje što može tražiti Klub nacionalnih manjina, ne jednu nego više, barem tri pozicije u vladi”, rekao je, odbivši komentirati pitanje jesu li to uvjeti bez kojih “nema podrške”.

Kajtazi je novinarima potvrdio svoju spremnost za ulazak u Vladu kao manjinski zastupnik, ali je napomenuo kako se u Klubu o tome tko će to konkretno biti još nisu dogovorili.

“Nismo još ništa razgovarali, ali budemo. Imajući u vidu da sam na ovim izborima dobio 80 posto glasova po izlaznosti, to samo po sebi dokazuje da imam jako veliku podršku, naročito od pripadnika romske zajednice, a i od ovih ostalih 11 manjina”, istaknuo je. (Hina)

Kajtazi: Drago mi je što većinu neće tvoriti deklarirani ustaše

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ministar Grlić Radman odgovorio na prozivke Vučića

Objavljeno

na

Objavio

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, komentirao je navode srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je u kontekstu komentara na prosvjede koji su se dogodili u Beogradu, spomenuo i Hrvatsku, te hrvatske medije.

Radman je rekao da mu nije jasno zašto se Vučić u tom obraćanju javnosti uopće osvrnuo na Hrvatsku, jer Hrvatska nema veze s prosvjedima u Srbiji.

Spomenuo je da je Hrvatska u post izbornom vremenu, kad se bavi najviše sama sobom, sastavljanjem nove Vlade i novog saziva Sabora, te da vodi računa o interesima hrvatskih građana, a ne o problemima u Srbiji.

Podsjetio je i na to da je Srbija potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu, kad su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji te da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.

Dodao je i da će Hrvatska reagirati na Vučićeve prozivke.

Naša reakcija će biti adekvatna kakva je i uvijek bila, u skladu s interesima hrvatskih građana, rekao je Grlić Radman.

Davor Ivo Stier odgovorio na Vučićeve prozivke

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari