Connect with us

Kronika

Bešlić ne može dati suglasnost za obnovu “Partizanskog groblja”

Published

on

Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli gdje nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Povodom sastanka Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru koji je održan u subotu u Agenciji “Stari grad” Mostar i izbora predsjednika tog odbora, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je pismo Agenciji u kojem je, između ostalog, obrazložio da ne može izdati pismenu suglasnost na taj prethodno obavljen izbor.

Kako je u subotu ranije priopćeno iz te agencije za predsjednika Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru izabran je Sergio Šotrić. Gradonačelnik Bešlić u svome pismu, između ostalog, podsjeća da je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika na 24. sjednici održanoj od 19. do 23. siječnja 2006. donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH, piše  bljesak.info.

Dodaje da se Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli kompleksa površine 79.248 m2 i u posjedu je Skupštine općine Mostar, dok je uvidom u zemljišnoknjižne knjige zemljišta kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Odlukom gradonačelnika Grada Mostara br. 02-02-185713 od 31. siječnja 2003. formiran je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u sastavu: akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović. Predsjednik Odbora je bio Radmilo Braca Andrić, sve do trenutka njegove smrti, odnosno do 30. kolovoza 2017. ”Inicijativu za sastanak Odbora za obnovu s navedenim dnevnim direktor Agencije, sa naprijed navedenom nadležnošću, trebao je uputiti Gradu Mostaru – gradonačelniku inicijativu sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će organizirati Grad Mostar, ili delegirati obvezu Agenciji, kako bi se upražnjeno mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri”, naveo je Bešlić.

Istaknuo je da Grad Mostar kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru i glavni financijer obnove zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta u izradi Glavnog projekta sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen-groblja i Glavnog projekta rasvjete, ne može nikome izdati kopiju projektne dokumentacije za navedene projekte, pa ni Udruziu antifašista i boraca NOR-a Mostar.

”Grad Mostar kao vlasnik navedenih projekata je jedini nadležan da u suradnji s ostalim nadležnim federalnim instancama vlasti koje daju dozvole za obnovu nacionalnih spomenika, Agencijom “Stari grad” Mostar i nadležnim Odjelom za urbanizam, naravno uz podršku i inicijativu zakonito izabranog Odbora za obnovu kompleksa, radi određene zahvate, intervencije i radova na tom”, naveo je, između ostalog, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pismu direktoru Agencije “Stari grad” Mostar Miralemu Fajiću.

facebook komentari

Advertisement
Comments

Kronika

Komemoracija general-bojniku Ivanu Štimcu

Published

on

By

Foto: OSRH / N. Krnić

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u petak, 23. veljače 2018. održana je komemoracija preminulom general-bojniku Ivanu Štimcu.

Komemoraciji su uz obitelj preminulog generala, nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, umirovljeni general Antun Tus te brojni djelatnici i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Posljednji pozdrav general-bojniku Ivanu Štimcu uputio je general Šundov, koji je istaknuo kako je general Štimac uvijek realno procjenjivao situacije i težio pronalaženju najboljih rješenja te je unatoč izuzetnim vojnim znanjima stalno radio na njihovoj dogradnji, što je zahtijevao i od svojih podređenih.

„Generala Štimca pamtit ćemo kao skromna i jednostavna čovjeka, velikog profesionalca i izvrsnog poznavatelja poslova obrane“, istaknuo je general Šundov u svom obraćanju naglasivši da je general Štimac zahvaljujući svom bogatom iskustvu i znanju kojim je raspolagao smatran izuzetnim vojnim planerom te će kao takav ostati trajni uzor budućim naraštajima hrvatskih vojnih stručnjaka.

„General Štimac uživao je nepodijeljen ugled i poštovanje svih s kojima je dolazio u kontakt te je svoja znanja rado prenosio na podređene, koje je stalno poticao na daljnje usavršavanje i razvoj“, zaključio je general Šundov.

Posljednji ispraćaj general-bojnika Ivana Štimca održat će se na Krematoriju u Zagrebu u subotu, 24. veljače 2018. u 10.00 sati, a misa zadušnica služit će se istoga dana u crkvi Svete obitelji (Držićeva 31) s početkom u 18.00 sati.

General-bojnik Ivan Štimac rođen je 28. srpnja 1934. u selu Letovanić kod Siska. Od 26. rujna 1991. kao dragovoljac je na dužnosti časnika Glavnog stožera HV-a, a nakon toga je obnašao dužnost načelnika Uprave za obrambene pripreme zemlje Ministarstva obrane Republike Hrvatske do odlaska u mirovinu.

U čin general-bojnika preveden je 26. studenoga 1991.

General-bojnik Ivan Štimac je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1991. godine. U mirovinu je otišao 10. siječnja 1993. u činu general-bojnika.

Posljednji ispraćaj general-bojnika Ivana Štimca održan je na Krematoriju u Zagrebu u subotu, 24. veljače 2018. u 10.00 sati.

(crnemambe.hr)

“Ispraćen je u tišini uz rodbinu i najbliže prijatelje i da nije bilo vojne počasti ne bi se ni znalo da je bio hrvatski general. Emocije su me prevladale, suze su klizile jer taj sprovod u skromnosti slika je života naših generala, naše ostavljenosti i nametnute krivnje zbog slobodne Hrvatske….” komentirala je naša suradnica Slavica Vučko

Kamenjar.com

facebook komentari

Continue Reading

Kronika

Preminuo Jasmin Jaganjac, zapovjednik obrane Mostara

Published

on

By

General Jasmin Jaganjac preminuo je u petak od posljedica infarkta u svojoj 60. godini, potvrdila je za medije njegova obitelj.

On je početkom rata bio zapovjednik HVO-a, kada je sudjelovao u obrani Mostara, a bio je i savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Također, bio je član Nadzornog odbora ‘Fabrike duhana Sarajevo’, kao i direktor Federalnog fonda za pomoć stradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Detalji o mjestu i vremenu sahrane bit će naknadno poznati.

facebook komentari

Continue Reading