Bespilotni nastavak srpsko-albanskih tenzija

15

Bespilotna letjelica sa zastavom “velike Albanije” na stadionu u Beogradu. Ta provokacija zbog koje je nastala i tučnjava među igračima i utakmica prekinuta predstavlja novu fazu u nadmetanju nacionalista s obje strane.

Prekinuta nogometna utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu nije predstavljala samo sigurnosni propust nego je dovela i do diplomatskog skandala. Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, uhićen u VIP-loži Partizanovog stadiona pod „osnovanom sumnjom“ da je rukovodio incidentom s bespilotnom letjelicom i zastavom “velike Albanije”, kako su prenijeli portali beogradskih medija. Kasnije je javljeno da je on ipak pušten nakon samo „informativnog razgovora“ s policijom.

Stefan Mitrović sa zastavom velike AlbanijeNogometaš Stefan Mitrović dohvatio je zastavu, ali su mu ju oteli albanski reprezentativci

Nesportska letjelica

Visoko-tehnološki napad bespilotnom letjelicom i zastavom je novina na sportskim stadionima, i kako za DW kaže vojno-politički analitičar Aleksandar Radić, „očito je da kod Albanaca postoji nova generacija, koja za političke ciljeve može koristiti svoje informatičko znanje, koje se vidjelo u brojnim hakerskim napadima na web-stranice od značenja za prestiž Srba i Srbije. Sada se ide korak dalje i koriste se kvadkopteri za provokatorske akcije. To je nešto potpuno novo, presedan koji može privući pažnju i drugima da u situaciji kada to najmanje očekujete izazovu incident“, tvrdi Radić.

Međutim, ovaj stručnjak dodaje da se incident dogodio usred Beograda te da su srpske službe sigurnosti morale spriječiti takav razvoj događaja. „Izgleda nevjerojatno da se jedna tako velika skalamerija (nezgrapna naprava, op. ur.) našla na licu mjesta. Očito je da nešto ne funkcionira, jer su učestali incidenti vrlo različite prirode gotovo svakih nekoliko dana, a sada imamo i novo kompromitiranje sigurnosnih službi. Ako bismo željeli da se našalimo, mogli bismo reći da su par dežurnih Migova 29, koji se pripremaju za vojnu paradu, propustili da izvrše svoj zadatak“, kaže Radić. Dodaje da nitko nije mogao zamisliti scenarij da se objekt u zračnom prostoru može naći iznad stadiona s masom ljudi u centru grada.

Tučnjava igrača i naivjačaLetjele su i hoklice …

Upravo stoga su brojni komentari na društvenim mrežama u Srbiji upozorili da se ova provokacija, ma koliko izgledala bezazleno i sofisticirano, ne smije olako promatrati, jer se moglo dogoditi da se umjesto zastave na letjelici nađe i nešto mnogo opasnije.

Diplomatsko pogoršanje

Osim što će sada morati biti utvrđeno tko je odgovoran za sigurnosne propuste, čitav politički naboj oko meča Srbija-Albanija dodatno je pojačan vijestima o uhićenju brata albanskog premijera na stadionu, koji je uz to još i američki državljanin. I sve to sedam dana pred najavljeni posjet albanskog premijera Beogradu, prvi takav poslije 70 godina.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić ocjenjuje za DW da je sve što se dogodilo jedna tugaljiva situacija, ali s mnogo ozbiljnijim diplomatskim i političkim reperkusijama. „Tim gore što se dogodila u trenutku kada je najavljen posjet albanskog premijera Beogradu. Sada se mora ozbiljno istraživati tko je organizirao provokaciju. Jasno je da će sada uslijediti međusobne optužbe, što samo znači da će se nastaviti tenzije. Zato ne mislim da je to ikakav doprinos normalizaciji, a ovom prilikom bi se trebalo podsjetiti da je srpski premijer nedavno identificirao Albaniju kao maltene jedinu zemlju koja nije pružila pomoć oko poplava. Sve to ukazuje da je napetost velika i da ni na koji način ne obećava da će se odnosi u regiji na relaciji Beograd-Tirana popraviti. A znamo koliko su odnosi Beograda i Tirane važni za odnose Beograda i Prištine“, kaže Jakšić.

Tučnjava na travnjaku… ali je napadač svladan.

Aleksandar Radić smatra da srpsko-albansko pitanje na Balkanu još nije ni blizu rješenja, a da je srpska strana pod mnogo većim teretom. „Albanci su veoma uspješno afirmirali svoje ambicije, a srpska strana je ta koja uvijek mora pratiti albanske poteze i praviti kompromise kako bi mogla ispuniti političke uvjete koji dolaze iz inozemstva.

Zato bez obzira što je ovo incident koji su očito prouzrokovali Albanci, na kraju se plašim da će ipak teret dokazivanja dosljednosti u pronalaženju političkog rješenja biti ponovo na srpskoj državi. Zbog toga će sada biti potrebno dosta mudrosti i dinamične komunikacije sa zapadnim zemljama da se oni uvjere kako jedna ovakva provokacija može dosta da utječe na stvarne događaje“, kaže Radić.

>>Prekid utakmice Srbija – Albanija i tuča albanskih i srpskih igrača oko albanske zastave…

facebook komentari

 • 1diablo

  :))

 • wolf

  Samo da cujem da neko rekne da nisu nebeski narod.
  Ta vidis i slikovite poruke im s neba dolaze:))))

 • peppermintt

  nisu ni svjesni kako im je ovo promocija njima u korist :)))

 • peppermintt

  ovo je za povijest :))

 • peppermintt

  evo sad na HRT 4 -bez komentara pustili ovaj snimak i savršeno se čuje kako cili stadion skandira-ubij Hrvata nek šiptar nema brata
  toliko na ravnanje onima kojima je ža Srba

 • HRSmoock

  Ma to su ovi “Alkatraz” grobari…Mi zvezdaši uopće nismo takvi…Čak imamo razumjevanja za gay populaciju. I ove nevladine. Mi pjevamo… “Ljubi Hrvata, al’ sa distance, a Hrvaticama slatkim daj sve šanse…”
  A Šiptari? Ma, ko im je…mater .))

 • peppermintt

  ne čuh ja tu dosad al kad ti veliš..nejma spora 😛
  neka šipaca nemoj tako triba jadnom narodu pomoć, pružit im priliku za napredak i razvoj 🙂

 • HRSmoock

  Za tebe čuvam posjeban dres. Zvezdin naravno :)) Kakvi šipci…Najiskrenije žalim one ljude među njima koji su normalni i žele normalno da žive. Kao čitav svijet. Ko god želi od njih, može da dobije azil ovdje. Prema ostalima podići zid i postaviti minska polja. To se odnosi i na popriličan broj Montenegrina, inače teške stoke. Svi oni su produkt Titinog idiotizma. Hoće blagodeti zapada, ali da žive u svom poremećenom plemenskom sistemu. Predložio bih da ih sve iselimo u Libiju, ali mi je žao nesrećnih Libijaca, ništa nam nisu skrivili i imaju svoje probleme. Dati im deset dana i onda dozvoliti žandarmeriji da puca na njih, ako ih zateknu na ulici. Bez upozorenja. Iz moralnih i estetskih razlika. Ali šta ja tebi pričam, dovoljno je da pogledaš preko rijeke…I tamo ih ima…Poprilično.

 • peppermintt

  eto tako ti ja govorim za Srbe ža mi vas nekolicine di živite, inače radi ostalih dignit zid poveliki ..:D
  a vidi imam rodicu oni žive u Njemačkoj i vele udaje se za Albanca, ajme ono rodbina šušubušu , super je dečko, on je treća generacija odrastao u Njemačkoj , faks , ma nemam riči kako je to vridna i poštovana obitelj:) tako da doista ne vridi uopćavat 🙂
  a ovi moji novodošli priko vode njih ti više ne podnose domaći gradski muslimani jer ih sramote, prepričava se anegdota ( naime domaći muslimani nisu niti držali do vjerskih običaja slavljenja Bajrama ) al sad novo vrime, i svađaju se gradska i seoska novopridošla muslimanka a veli njoj ova gradska nikad građani nisu postili nego samo seljaci Blagajci:)))

  a dres može naravno, budem ga ja i pronosala 😉

 • HRSmoock

  Ma red se uvede za tri dana, nego gospoda na vlasti se plaše jer su oni najveća stoka. Bahatost sam vidjeo i u Italiji i u Engleskoj (šta tamo ima stoke, da ne povjeruješ) ali tamo nije “zaštićena zakonom”. Pun mi je kufer “navijača”, šatro gangstera, Feliksa, Ćazima, policijskih funkcionera i braće raznoraznih premijera. Neverovatno se nakotilo raznih kromanjonaca. Policija ćuti i trpi zajedno sa narodom. Izgleda da ovaj glupan Vučić ne shvata koliko je nezadovoljstvo. Ne znam kako ga nije strah da se kola ne slome na njemu= I zbog onoga što je on zabrljao i još više zbog onoga što su radili ovi prije njega.

 • peppermintt

  je al kako bi fukara bila na vlasti kao je red ..:D
  nego ovo s zastavom je stvarno spektakl neviđen tribalo je to smislit, svaka čast za ideju, a konstrukcije mogla je bit ovo il ono..pa uvik možeš nagađati i širit priču 🙂 nego nije jasno kako je letjelica mogla dignuti se s tornja pravoslavne crkve ??

 • wolf

  Treca slika cccc,Samo stolica srbina spasava :)))))

 • Herceg-Bosna

  heheheh

 • 1diablo

  :))

 • HRSmoock

  Mnogo buke niokočega. Popeo se neko uz gromobran (stepenice). Big deal. Bilo bi čudno da se desilo nešto normalno.