Connect with us

Komentar

Bespilotni nastavak srpsko-albanskih tenzija

Objavljeno

-

Bespilotna letjelica sa zastavom “velike Albanije” na stadionu u Beogradu. Ta provokacija zbog koje je nastala i tučnjava među igračima i utakmica prekinuta predstavlja novu fazu u nadmetanju nacionalista s obje strane.

Prekinuta nogometna utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu nije predstavljala samo sigurnosni propust nego je dovela i do diplomatskog skandala. Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, uhićen u VIP-loži Partizanovog stadiona pod „osnovanom sumnjom“ da je rukovodio incidentom s bespilotnom letjelicom i zastavom “velike Albanije”, kako su prenijeli portali beogradskih medija. Kasnije je javljeno da je on ipak pušten nakon samo „informativnog razgovora“ s policijom.

Stefan Mitrović sa zastavom velike AlbanijeNogometaš Stefan Mitrović dohvatio je zastavu, ali su mu ju oteli albanski reprezentativci

Nesportska letjelica

Visoko-tehnološki napad bespilotnom letjelicom i zastavom je novina na sportskim stadionima, i kako za DW kaže vojno-politički analitičar Aleksandar Radić, „očito je da kod Albanaca postoji nova generacija, koja za političke ciljeve može koristiti svoje informatičko znanje, koje se vidjelo u brojnim hakerskim napadima na web-stranice od značenja za prestiž Srba i Srbije. Sada se ide korak dalje i koriste se kvadkopteri za provokatorske akcije. To je nešto potpuno novo, presedan koji može privući pažnju i drugima da u situaciji kada to najmanje očekujete izazovu incident“, tvrdi Radić.

Međutim, ovaj stručnjak dodaje da se incident dogodio usred Beograda te da su srpske službe sigurnosti morale spriječiti takav razvoj događaja. „Izgleda nevjerojatno da se jedna tako velika skalamerija (nezgrapna naprava, op. ur.) našla na licu mjesta. Očito je da nešto ne funkcionira, jer su učestali incidenti vrlo različite prirode gotovo svakih nekoliko dana, a sada imamo i novo kompromitiranje sigurnosnih službi. Ako bismo željeli da se našalimo, mogli bismo reći da su par dežurnih Migova 29, koji se pripremaju za vojnu paradu, propustili da izvrše svoj zadatak“, kaže Radić. Dodaje da nitko nije mogao zamisliti scenarij da se objekt u zračnom prostoru može naći iznad stadiona s masom ljudi u centru grada.

Tučnjava igrača i naivjačaLetjele su i hoklice …

Upravo stoga su brojni komentari na društvenim mrežama u Srbiji upozorili da se ova provokacija, ma koliko izgledala bezazleno i sofisticirano, ne smije olako promatrati, jer se moglo dogoditi da se umjesto zastave na letjelici nađe i nešto mnogo opasnije.

Diplomatsko pogoršanje

Osim što će sada morati biti utvrđeno tko je odgovoran za sigurnosne propuste, čitav politički naboj oko meča Srbija-Albanija dodatno je pojačan vijestima o uhićenju brata albanskog premijera na stadionu, koji je uz to još i američki državljanin. I sve to sedam dana pred najavljeni posjet albanskog premijera Beogradu, prvi takav poslije 70 godina.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić ocjenjuje za DW da je sve što se dogodilo jedna tugaljiva situacija, ali s mnogo ozbiljnijim diplomatskim i političkim reperkusijama. „Tim gore što se dogodila u trenutku kada je najavljen posjet albanskog premijera Beogradu. Sada se mora ozbiljno istraživati tko je organizirao provokaciju. Jasno je da će sada uslijediti međusobne optužbe, što samo znači da će se nastaviti tenzije. Zato ne mislim da je to ikakav doprinos normalizaciji, a ovom prilikom bi se trebalo podsjetiti da je srpski premijer nedavno identificirao Albaniju kao maltene jedinu zemlju koja nije pružila pomoć oko poplava. Sve to ukazuje da je napetost velika i da ni na koji način ne obećava da će se odnosi u regiji na relaciji Beograd-Tirana popraviti. A znamo koliko su odnosi Beograda i Tirane važni za odnose Beograda i Prištine“, kaže Jakšić.

Tučnjava na travnjaku… ali je napadač svladan.

Aleksandar Radić smatra da srpsko-albansko pitanje na Balkanu još nije ni blizu rješenja, a da je srpska strana pod mnogo većim teretom. „Albanci su veoma uspješno afirmirali svoje ambicije, a srpska strana je ta koja uvijek mora pratiti albanske poteze i praviti kompromise kako bi mogla ispuniti političke uvjete koji dolaze iz inozemstva.

Zato bez obzira što je ovo incident koji su očito prouzrokovali Albanci, na kraju se plašim da će ipak teret dokazivanja dosljednosti u pronalaženju političkog rješenja biti ponovo na srpskoj državi. Zbog toga će sada biti potrebno dosta mudrosti i dinamične komunikacije sa zapadnim zemljama da se oni uvjere kako jedna ovakva provokacija može dosta da utječe na stvarne događaje“, kaže Radić.

>>Prekid utakmice Srbija – Albanija i tuča albanskih i srpskih igrača oko albanske zastave…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas