Connect with us

Događaji

Betlehemska svjetlost stigla u Sarajevo

Objavljeno

on

Izviđači Sarajeva preuzeli su večeras ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu od članova Odreda izviđača “Radobolja” Mostar betlehemsku svjetlost, koja je iz Beča, preko Banje Luke, Podmilačja, Bugojna i Visokog, stigla u Sarajevo.
Prenos ‘svjetlosti’ je realiziran u okviru manifestacije “Betlehemska svjetlost” koju, u saradnji s Austrijskom televizijom ORF, organiziraju izviđači iz Austrije, a Odred izviđača “Radobolja” i ove godine se, tradicionalno, uključio u organizaciju ove manifestacije.

– Ova se manifestacija posljednjih 20 godina održava i u BiH. To je tradicija izviđača koji prenose betlehemsku svjetlosti povodom nastupajućih Božićnih blagdana, kao znak dobre volje i ljubavi – kazao je za Fenu načelnik Saveza izviđača Kantona Sarajevo Sead Đukanović.

Kako kaže, Odred izviđača “Radobolja” iz Mostara jučer je bio u Beču, gdje su između 30 delegacija, predstavljali BiH, nakon čega su preuzeli betlehemsku svjetlost i danas je donijeli u Sarajevo.

– Sada ćemo mi u Sarajevu preuzeti betlehemsku svjetlost i upaliti je, a nakon šest-sedam dana, izviđači iz Sarajeva će je tradicionalno prenijeti u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu – pojašnjava Đukanović.

Od prošle godine, osim izviđača iz Zenice, Sarajeva i Ljubače, dodaje, tu su i izviđači iz Širokog Brijega i Potoka kod Mostara koji su došli ovdje uzeti betlehemsku svjetlost.

Svake godine, u vrijeme Došašća ili adventa, u Beču se okupe predstavništva izviđača, kako bi na ekumenskom slavlju u jednoj od crkava upalili svoje svjetiljke sa svijeće donesene iz Betlehema te svjetlost prenijeli svim ljudima dobre volje, širom Evrope i SAD-a, promovirajući tako na simboličan način mir, slogu i ljubav među ljudima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari