Connect with us

Komentar

Bevanda – Čast mi je živjeti u slobodnoj i suverenoj državi

Objavljeno

on

isječak/HRT

Umirovljeni pukovnik Danko Bevanda, član predsjedništva posebne jedinice policije Kumrovec 90. prisjetio se u emisiji Studio 4 akcije na Plitvicama prije 30 godina.

– Imao sam točno 22 godine i zajedno sa svojim kolegama sam išao braniti ustavno-pravni poredak Hrvatske koji je bio narušen od strane pobunjenih Srba na Plitvičkim jezerima. Bilo je straha, pomiješanih osjećaja, išlo se u nešto novo, nepoznato, manje od mjesec dana bila je akcija u Pakracu gdje je prvi put pucano na nas. Prvo vatreno krštenje nakon toga su bile Plitvice. Za vrijeme vožnje čuli smo da je Josip Jović teško ranjen i da se bori za život. Nije lako primati takvu informaciju, svi smo bili u svojim mislima, prisjetio je Bevanda.

Rano jutro dobili su, kaže zapovijed a da nisu ni znali kamo idu, pa normalno, osjećaji su bili pomiješani.

– Ali svi smo bili spremni dati svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku u kojoj će svi ljudi živjeti slobodno i nitko neće biti diskriminiran – naglasio je.

Zadnje što je u mladosti mogao pretpostaviti je, kaže, da će biti policajac. Upisao je bio strojarski fakultet, htio nastaviti školovanje, ali dogodilo se što se dogodilo i trebao je, kaže, čuvati državu, a jedan od načina je bio pristupiti u posebnu jedinicu policije Kumrovec.

Nikada nije požalio da se prijavio u policiji, čast mu je, kaže da može živjeti u slobodnoj suverenoj državi, koju je i sam stvarao.

Klabot: Bili smo hrabri, a sreća prati hrabre

Svog ratnog puta i posebno sudjelovanje u akciji prisjetio se i Alen Klabot, zapovjednik Specijalne policije MUP-a.

– Težak je to dan bio, znali smo da svaka akcija nosi opasnosti i nije nam bilo lako. Bili smo uvježbani, pripremljeni, ali nitko nije pripremljen za trenutak u kojem saznaješ da je suborac poginuo. To je teško opisati, rekao je.

A nakon što staneš i razmisliš, svjestan si, kaže da uz ono na što si se spremao, dolazi nešto još teže.

– Bili smo motivirani da napokon imamo svoju državu, obuka je napravila svoje, nismo puno pitali ni razmišljali, radili smo motorički, slušali zapovjednike. Bili smo hrabri, a sreća prati hrabre – naglasio je Klabot.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari