Connect with us

Bevanda: Izvještaj Europske komisije je realan – Nije baš crn

Objavljeno

on

– Izvješće je realno. Posebno je istaknut i zastoj privatizacije, te ono što ja stalno tvrdim, nepoticanje privatnog sektora u BiH. Mnogo se novca troši na saniranje propalih državnih poduzeća. Osim toga, naglašena je i potreba daljnje borbe protiv korupcije – kazao je Bevanda.SARAJEVO – Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Bosne i Hercegovine nije baš crn, BiH je ipak učinila određene pomake u odnosu na prošlu godinu, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) nakon što mu je specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen uručio dokument. Bevanda je, međutim, kazao da nas na europskom putu čekaju dva ključna uvjeta, provođenje presude Europskog suda u Strasbourgu i uspostava koordinacijskog mehanizma.

– Izvješće je realno. Posebno je istaknut i zastoj privatizacije, te ono što ja stalno tvrdim, nepoticanje privatnog sektora u BiH. Mnogo se novca troši na saniranje propalih državnih poduzeća. Osim toga, naglašena je i potreba daljnje borbe protiv korupcije – kazao je Bevanda.

Iako se nedavno činilo da je na pomolu rješenje za koordinacijski mehanizam, Bevanda je kazao da se, zapravo, ništa nije pomaklo od tada. Konstatirao je da je postojeći mehanizam neefikasan, jer ne postoji dovoljna koordinacija između tehničkog i političkog nivoa.

– Imamo najnoviji primjer sa IPARD-om, da se entitetski ministri poljoprivrede ne mogu dogovoriti, i onda se poziva država da to koordinira – rekao je Bevanda. Mnogo je politike i politikantstva, tvrdi, ali i nerazumijevanja, te je u bh. javnosti uvriježeno pogrešno mišljenje da se za sve odluke mora aktivirati koordinacijski mehanizam.

Naglasio je da se, zapravo, ovaj mehanizam aktivira samo ako stvari ne idu normalnim tokom. Uspostava koordinacijskog mehanizma odražava se na ukupnu situaciju u zemlji, a kao primjer je naveo privremenu suspenziju sredstva iz IPA fondova.

– Dolazimo u rizik da ne možemo početi da programiramo IPA 2014.-2020. godina, a tu imamo 600 milijuna eura – kazao je Bevanda.

Dodao je, međutim, da se ništa ne može „nasilu rješavati”. Pojašnjava da je ključni problem u BiH to što jedva bude ispunjeno ono što prethodno bude dogovoreno.

– Kada ljudi naprave nešto, kao što je slučaj s prijedlogom rješenja za mehanizam koordinacije, treba to staviti na sto i o tome razgovarati. Međutim, čim se pojavi rješenje, pojave se i oni koji kažu: Mi nismo za to, a kada ih pitate zašto, ne znaju – tvrdi Bevanda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari