Connect with us

BiH

Bevanda: Nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto

Objavljeno

-

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao kako očekuje da će se ubrzati proces usvajanja proračuna institucija BiH za 2020. godinu, te da ukoliko bi to zavisilo samo od Ministarstva financija i trezora BiH i njega osobno, proračun bi već bio usvojen.

– Mene svi pitaju, naravno, jer sam ministar financija, ali procedure su takve da prvo dobijemo proračunske zahtjeve, a tek onda kreiramo proračun i šaljemo ga u dalju proceduru usvajanja, prvo Vijeću ministara pa Predsjedništvu BiH i na koncu Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo dugo čekali i da Fiskalno vijeće usvoji Globalni fiskalni okvir za razdoblje 2020.-2022. godina, a zna se da od toga zavisi koliko je sredstva na raspolaganju institucijama BiH, a potom se radi i dalji plan – pojasnio je ministar Bevanda.

Mi smo, dodao je on, bez obzira na ova kašnjenja, „uradili veliku većinu posla, ali nismo završili jer, jednostavno, ne zavisi sve od nas“.

Kazao je da je proračun dokument koji nije samo financijske nego i političke prirode i „uvijek izazove određene potrese kada se usvaja, ne samo kod nas nego u svim državama“.

– U svakom slučaju, očekujem da ćemo ovaj proces ubrzati, jer smo na privremenom financiranju koje nas ograničava u smislu kapitalnih ulaganja – naveo je ministar Bevanda.

Globalnim fiskalnim okvirom predviđeno je povećanje proračuna za 30 milijuna KM, a na pitanje zna li se u što će taj novac biti usmjeren, Bevanda odgovara da se ne zna ništa dok se ne okonča procedura glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Sve do tada je proračun u fazi usvajanja i moguće su promjene. Mi, naravno, planiramo proračun prema zahtjevima proračunskih korisnika i onoga što su njihove realne potrebe, a ne želje. Iznos od 30 milijuna KM mnogo je manji nego što su potrebe proračunskih korisnika i svi bi imali neki plan, ali moramo to usmjeriti u ono što je tog trenutka najpotrebnije. Imamo zahtjeva, od  trajnog rješavanja smještaja, nabavke opreme do sindikalnih inicijativa za povećanje plaća. Morate znati da 30 milijuna na proračun od skoro milijardu nije iznos koji može napraviti epohalne promjene – istaknuo je ministar financija i trezora BiH.

Na pitanje koliko je realno povećanje plaća u institucijama BiH, kazao je da je to realno, što se tiče njegovog ministarstva i njegovog stava, ali “ponovo moram reći da to ne zavisi samo od mene”.

– Znači, mi smo na inicijativu više sindikata poslali prijedlog odluke o povećanju osnovice na plaću za 4,5 posto i ta odluka je u Generalnom tajništvu Vijeća ministara, pripremljena je i čeka da se izjasnimo o njoj kada dođe na dnevni red. Što se mene tiče, to se već moglo desiti. Kao što je poznato mi smo sa sindikatima imali sporazum da se ne smanjuje plaća idućih dvije godine, a to se odnosilo na razdoblje od 2012. godine i prošlo je, evo, osam godina od tada. Moramo imati u vidu i svoje obaveze i prava zaposlenih i njihovih predstavnika da se zalažu za njihov status – smatra Bevanda.

Po njegovim riječima, javnost se usmjeri samo na primanja funkcionera, a zaboravlja se da povišica više znači vojnicima, policajcima i vozačima, iako to nitko ne spominje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, koji predviđa proračunskih inspektorat, usvojen je u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda je kazao kako mu je drago što su zastupnici podržali ovaj zakon u prvom čitanju i nada se da će u daljoj proceduri, u drugom čitanju, shvatiti koliki je značaj ovih izmjena.

Naime, pojasnio je da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH uspostavlja proračunska inspekcija kao sektor u Ministarstvu financija i trezora i „to bi trebalo da spriječi razne greške i nejasnoće u financijskom poslovanju i trošenju iz proračuna“.

Dakle, istaknuo je on, ne formira se nova institucija, niti novi organ, već na ovaj način Ministarstvo financija i trezora uspostavlja mehanizam za dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti.

Ministar je pojasnio da je predviđeno da proračunska inspekcija postupa po prijavama pravnih ili fizičkih osoba isključivo za postupanje institucija BiH.

– Također, uspostavom ovog tijela ispunjava se obaveza iz Upitnika koji je upućen Europskoj komisiji, jer samo na razini BiH do sada ovo tijelo nije formirano dok u oba entiteta već egzistiraju proračunske inspekcije. Mi ćemo na ovaj način unaprijediti procedure raspolaganja javnim sredstvima, uvesti više discipline i odgovornosti i očekujem da to zastupnici podrže u interesu svih nas – naveo je ministar Bevanda.

Već duže vrijeme aktualna tema je raspodjela prihoda od PDV-a i neke najave o povećanju PDV-a ili uvođenju diferencirane stope.

Upitan o tome, ministar Bevanda kaže da će biti direktan o ovoj temi, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

– Dakle, u proceduri donošenja Zakona o PDV-u ključni je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i to tijelo, na čijem sam čelu, usvojilo je nacrt zakona o PDV-u i time je on već u proceduri. Taj je nacrt ranije upućen entitetskim nadležnim komisijama da se izjasne o tome, što je u skladu s procedurama bila obveza – kaže ministar financija i trezora BiH.

Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konzultacije, pa tako i ovo, i nitko tko je zainteresiranih strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije.

Pa, dodaje on, “mediji javljaju svakog dana da je ovo ili ono udruženje iznijelo svoj stav o novom nacrtu zakona, dalo prijedlog da se izmijeni ovo ili ono”.

– Znači, kao netko tko je akter ovih dešavanja, kao netko tko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV-u i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopće krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osuvremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima – pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, svaka promjena koja se tiče prijave i obračuna PDV-a je složen posao za UNO i sve što se radi mora počivati na sveobuhvatnim analizama.

Bevanda ističe da je riječ o sustavu koji se ne može mijenjati preko noći i koji može povući za sobom negativne posljedice ako mu se površno pristupi.

– Zato ja inzistiram da se sve temelji na analizama i na europskim iskustvima, a kada zakon dođe pred Vijeće ministara i zastupnike onda ćemo vidjeti koliko će biti prihvatljiv. Za sada, jedina adresa za taj zakon je Upravni odbor UNO, kao i za raspodjelu PDV-a i utvrđivanje koeficijenata, čim se entitetske vlade dogovore, jer su tu obavezu preuzeli na sebe i očekujemo njihov sastanak uskoro – kazao je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u razgovoru za Fenu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari