Bevanda: Predloženi mehanizam dobar i efikasan, a osporen bez ijednog kontraargumenta

  0

  Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojila je danas zaključak kojim je prihvatila Informaciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o procesu izrade efikasnog mehanizma koordinacije te kojim predlaže kolegijima domova PSBiH da otvore ovo pitanje na sjednicama.

  Bevanda je u iscrpnom izvještaju kako o procesu izrade predloženog mehanizma tako tijekom razgovora na visokom nivou u Bruxellesu istaknuo da je predloženi mehanizam koji su kreirali članovi Tima za izradu efikasnog mehanizma koordinacije dobar, efektivan i efikasan.

  – Ovo je efikasan sustav, bez diskriminacije ikoga i poziva na povjerenje kojeg sada nema – naglasio je Bevanda.

  Naglasio je da oni koji su ga osporili u Bruxellesu nisu dali nikakve kontraargumentacije te izdvojio da je po njima, ne želeći da ih imenuje, najveći problem u odlučivanju konsenzusom i uključivanju predstavnika županija u mehanizam koordinacije.

  – Konsenzus je jedini način za donošenje odluka u BiH i u to smo se uvjerili nebrojeno puta. Također, predloženi mehanizam zasnovan je na ustavnim nadležnostima i zakonskim rješenjima jer nitko nema pravo da oduzima nadležnosti bilo kome – pojasnio je Bevanda.

  Model koji je bio na stolu na posljednjem sastanku na visokom nivou podrazumijeva formiranje nekoliko tijela koji bi koordinirano odlučivali o pitanjima vezanim za evropske integracije.Mehanizam bi se sastojao od kolegija, ministarske konferencije, političkih savjetnika, komisija i radnih grupa gdje bi politički savjetnici bili spona između tehničkog i političkog.

  Podsjećamo, postojeći mehanizam koordinacije koji je osporen 27. lipnja 2012. je kao najveću zamjerku od EU imao upravo nedostatak koordinacije između tehničkog i političkog dijela.Članovi Komisije su iskazali zabrinutost veličinom predloženog modela u smislu da on kao takav neće biti dovoljno efikasan. Međutim, Bevanda je uvjeren da je Tim odradio izvanredan posao te istaknuo da ne vidi prepreke u njegovoj praktičnoj primjeni.

  U nastavku sjednice članovima Komisije se obratila i direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić koja je pojasnila tok dijela sastanka na visokom nivou u Bruxellesu, a koji se odnosio na implikacije ulaska Hrvatske u EU u smislu trgovine s ovom zemljom te istakla da EU inzistira na primjeni tradicionalne trgovine, odnosno, zadržavanju istih uvjeta trgovine s Hrvatskom čak i nakon njezinog istupanja iz CEFTA-e.

  – Predstavnici BiH su zastupali stav da ovaj način nije uključen u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da smo spremni na suradnju, ali da se ono što ne piše, ne može nasilu nametati – kazao je Bevanda po završetku sjednice Komisije.Ovaj stav bh. pregovarača jednoglasno su podržali članovi Zajedničke komisije za evropske integracije.

  Fena

  facebook komentari