Pratite nas

BiH

Bez jednakopravnosti u BiH nema ni povratka Hrvata u Republiku Srpsku

Objavljeno

na

Radujte se narodi kad čujete glas..., poveo je tradicionalnu božićnu pjesmu banjolučki biskup Franjo Komarica, a spremno su nastavili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ostali sudionici nakon okončanog jučerašnjeg okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive” koji je održan u Banjoj Luci. Tamo su se prvi put na jednome mjestu u organizaciji Večernjeg lista BiH okupili hrvatski politički, gospodarski, znanstveni uglednici, predstavnici RH, a skupu se priključio i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Progon u srcu Europe

Poruke sudionika su bile više od same simbolike svehrvatskog zajedništva, budući da su na njemu govorili predstavnici podrijetlom iz Mostara, Broda, Zagreba, Banje Luke, Livna, Širokog Brijega. Razmatrali su kako regenerirati hrvatsku zajednicu u Republici Srpskoj, omogućiti održivi povratak, zajamčiti sigurnost, politička i narodna prava, kako u ovome entitetu, tako i u cijeloj BiH. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, koji je moderirao okrugli stol, istaknuo je da je 95 posto Hrvata protjerano ‘ne našom krivnjom’ te je pozvao da se Hrvati počnu boriti za bolju budućnost. Banjolučki biskup iznio je dramatične podatke o padu broja Hrvata katolika u posljednjih stotinu godina, napose u posljednjem ratu kada su etnički očišćeni na polovini zemlje u RS-u, a u FBiH prepolovljeni. Podsjetio je kako Hrvati katolici u BiH koja je u srcu Europe doživljavaju sudbinu katolika u Iraku, Siriji, Bangladešu.

To je sramota, a događa se u 20. stoljeću, rekao je biskup. Pri tome je naveo kako za nesprečavanje odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice, ali i Hrvata koji su šutjeli. Istodobno, Katolička crkva je, po njegovim riječima, počevši od Pape činila sve što je moguće kako bi se stanje promijenilo u župama otkud su Hrvati eliminirani.

Pozivnica za povratak

Pozvao je na izradu zajedničke strategije u okrilju politike, gospodarstva i Crkve kako bi se otvorio prostor za održivi povratak. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH što podrazumijeva i hrvatsku opstojnost u RS-u “Moramo stvoriti ambijent da od BiH stvorimo normalnu državu, stvoriti ambijent pravne sigurnosti s jasnim naznakama što uraditi na polju gospodarstva i socijalne skrbi. Mi nećemo uspjeti ako se ne izborimo za ustavnu i svaku drugu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Naša opredjeljenje moraju biti euroatlantske integracije, a unutarnjim preustrojem osigurati učinkovitost”, rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je obraćujući se na okruglome stolu da druga dva konstitutivna naroda ‘moraju prestati misliti na to da nam nešto daju jer mi tražimo ono što nam pripada, a sljedeći mjeseci će pokazati hoćemo li mi dobiti to što nama pripada’.- Dajem potporu svemu onom što je danas rečeno, i vjerujem da će ovakav skup postati kontinuitet. Čestitke organizatoru Večernjem listu na ovakvom eminentnom skupu. Pred nama je vrijeme kada više nema prostora za bilo kakvo odugovlačenje, pogotovo nakon vremena nelegitimne vlasti koja je dovela sve građane BiH, ne samo Hrvate, u nepovoljan položaj – istaknuo je državni premijer Bevanda.

Visoki predstavnik kazao je kako je ovaj okrugli stol izuzetno važan. – Hrvati su najmanji od tri brata, i treba im dati najviše pažnje, ali taj najmanji brat može posredovati između druga dva brata, može posredovati BiH na europski put. Hrvati moraju biti oni koji će vući prema Bruxellesu – kazao je Inzko. Uz spomenute govorili su Ljerka Ostojić rektorica Sveučilišta u Mostaru, Borjana Krišto dopredsjedateljica Z. doma BiH, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, Ivan Miloloža Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” i predsjednik Udruge poslodavaca RH, Josip Jerković potpredsjednik RS-a, Dejan Vanjek Institut za društveno-politička istraživanja, Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ivan del Vechio veleposlanik RH u BiH, kao i predsjednici udruga iz RS-a.

Skup je zaključio glavni urednik Pavković koji je istaknuo da je ključno izraditi strategiju za bh Hrvate. – Moramo se prestati boriti za bolju prošlost, okrenimo se budućnosti. Napravimo strategiju u kojoj ćemo osigurati bolji život ljudima koji sada žive ovdje i oni će biti najbolja pozivnica onima koji se žele vratiti- kazao je Pavković. Doneseni su i Zaključci Okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perepektive”, a oni su, između ostalog, izrada strategija i razrada projekta i ostanka i povratka Hrvata u RS-u, utemeljenje posebnog odjela u okviru HNS-a koji bi se bavio Hrvatima u RS-u,  rad na pomirenju, uspostavljanju boljih veza i razumijevanju s predstavnicima drugih naroda, a uvršten je u zaključak i prijedlog jednog od nazočnih da se utvrdi točan broj onih koji se žele vratiti u RS, na čemu je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u RS-u već radilo. (Fena/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali bez jednakopravnosti

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju jednaka prava, čemu je na neki način pridonio Dejtonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat, ali nije stvorena jednakopravnost.

Kardinal Puljić je na susretu s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem naglasio kako Hrvati u BiH nemaju ni političku niti gospodarsku ravnopravnost s drugim konstitutivnim narodima.

“Koji put velike sile na neki način kroje BiH, koja nikad nije sebe sama stvarala. Uvijek su je krojile velike sile. I sad kao da nas ignoriraju i kao da ne postojimo. To je ozbiljan problem.

Mi želimo vrisnuti: pa ljudi, živi smo, nemojte nas žive pokopati“, rekao je Puljić i dodao da kao vjernik nikad ne gubi nadu.

“Nisam je gubio ni kad je bilo najteže, a kamoli sada. Vjerujem da ćemo upornošću postići ne samo za sebe, već za sva tri naroda, da svaki građanin bude vrednovan u svojim pravima i dostojanstvu“, ustvrdio je Puljić.

Naglasio j kako je u posljednje vrijeme veći interes i razumijevanje Hrvata u Hrvatskoj za položaj Hrvata u BiH, na čemu je zahvalan.

Zahvalio je županu Dobroslaviću na razumijevanju i raspoloživosti u podršci provedbe programa i projekata kako bi hrvatski narod opstao na prostoru BiH i ostvario se na svojoj grudi.

“Tu prije svega mislim na ravnopravnost, ali očekujemo i potporu našim središnjim ustanovama, od bogoslovije i sjemeništa do škola.

Katoličkoj crkvi u BiH jedini su prihodi milostinja u crkvi, a od toga ne možemo uzdržavati ni redovni život“, poručio je Puljić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je nakon susreta kako Republika Hrvatska kao dobar susjed ne može ne reći da je jednakopravnost u BiH nužna za daljnji razvoj i stabilnost.

Tijekom svog boravka u Dubrovniku kardinal Puljić održao je i javnu tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te se sastao s lokalnim predstavnicima javne vlasti i gospodarstva. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Parlament entiteta RS uz prijetnje traži vraćanje na ‘izvorni Dayton’

Objavljeno

na

Objavio

Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u utorak je prihvatio dokument s dvadeset točaka u kojemu poziva na ukidanje svih odluka kojima je nakon 1996. izmijenjen ustroj BiH kakav je bio predviđen Daytonskim sporazumom, a u suprotnome najavio je kako će donijeti novi ustav RS i samostalno odrediti koje će ovlasti ta tvorevina imati.

Nakon raprave koja je trajala u ponedjeljak cijeli dan, a završena u utorak rano ujutro, glasovima zastupnika iz stranaka vladajuće većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Narodna skupština RS pozvala je strane potpisnice i svjedoke Daytonskog sporazuma, kao i od sve predstavnike međunarodne zajednice, da ponište ranije i spriječe donošenje novih odluka “koji pozivaju na razgradnju Daytonskog sporazuma” i tako osiguraju pokretanje procedura kojima će se BiH “vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma”.

Ako na taj poziv ne bi bilo odgovora, parlament RS najavio je kako će donijeti novi entitetski ustav kojim će RS vratiti “oduzete ovlasti” poput vojske, carina i obavještajne službe.

Parlament RS je najavio kao će se odluično usprotiviti svakom pokušaju teritorijalnog preustroja BiH te izmjeni strukture te zemlje, koju u Banjoj Luci vide kao “državnu zajednicu” bez suvereniteta, uz ocjenu kako on pripada samo entitetima i suverenim narodima.

Prema dokumentu vladajuće većine u RS, taj bi entitet sada trebao stupiti u pregovore s Federacijom BiH kako bi se dogovorili koje ovlasti bi mogle eventualno ostati na razini države.

Odlukom parlamenta RS svako djelovanje dužnosnika iz tog entiteta koje bi bilo protivno ovim zaključcima tretiralo bi se kao kazneno djelo, a ta prijetnja izravno se odnosi i na moguću integraciju BiH u NATO.

Navodi se kako se RS protivi članstvu BiH u NATO “najprije zbog toga što neprihvatljivim smatraju uspostavu NATO granice prema Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH”.

“U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu u bilo kakvim vojnim savezima”, stoji na kraju zaključaka koje nisu poduprli zastupnici iz oporbe, koji nisu ni došli glasovati.

Jedan od oporbenih lidera i aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kako je ova sjednica bila čisto gubljenje vremena i da se usvojenih zaključaka za pet dana “nitko neće ni sjećati”.

Predsjednik kluba skupina Zajedno za BiH Edin Ramić poručio je kako bi se parlament RS trebao baviti stvarnim, a ne izmišljenim problemima, upozorivši kako je stvarna kušnja za vlast to što je BDP u tom entitetu po stanovniku za tisuću eura manji nego u Federaciji BiH, a plaće su im manje za 20 posto.

“Zbog financijske nestabilnosti više od 15 vodećih tvrtki iz RS je svoje sjedište premjestilo u Federaciju BiH. To su teme za posebnu sjednicu Narodne skupštine, a ne pokušaj da se bavimo stvarimo na koje realno ne možemo utjecati”, kazao je tijekom rasprave Ramić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari