Pratite nas

BiH

Bez jednakopravnosti u BiH nema ni povratka Hrvata u Republiku Srpsku

Objavljeno

na

Radujte se narodi kad čujete glas..., poveo je tradicionalnu božićnu pjesmu banjolučki biskup Franjo Komarica, a spremno su nastavili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ostali sudionici nakon okončanog jučerašnjeg okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive” koji je održan u Banjoj Luci. Tamo su se prvi put na jednome mjestu u organizaciji Večernjeg lista BiH okupili hrvatski politički, gospodarski, znanstveni uglednici, predstavnici RH, a skupu se priključio i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Progon u srcu Europe

Poruke sudionika su bile više od same simbolike svehrvatskog zajedništva, budući da su na njemu govorili predstavnici podrijetlom iz Mostara, Broda, Zagreba, Banje Luke, Livna, Širokog Brijega. Razmatrali su kako regenerirati hrvatsku zajednicu u Republici Srpskoj, omogućiti održivi povratak, zajamčiti sigurnost, politička i narodna prava, kako u ovome entitetu, tako i u cijeloj BiH. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, koji je moderirao okrugli stol, istaknuo je da je 95 posto Hrvata protjerano ‘ne našom krivnjom’ te je pozvao da se Hrvati počnu boriti za bolju budućnost. Banjolučki biskup iznio je dramatične podatke o padu broja Hrvata katolika u posljednjih stotinu godina, napose u posljednjem ratu kada su etnički očišćeni na polovini zemlje u RS-u, a u FBiH prepolovljeni. Podsjetio je kako Hrvati katolici u BiH koja je u srcu Europe doživljavaju sudbinu katolika u Iraku, Siriji, Bangladešu.

To je sramota, a događa se u 20. stoljeću, rekao je biskup. Pri tome je naveo kako za nesprečavanje odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice, ali i Hrvata koji su šutjeli. Istodobno, Katolička crkva je, po njegovim riječima, počevši od Pape činila sve što je moguće kako bi se stanje promijenilo u župama otkud su Hrvati eliminirani.

Pozivnica za povratak

Pozvao je na izradu zajedničke strategije u okrilju politike, gospodarstva i Crkve kako bi se otvorio prostor za održivi povratak. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH što podrazumijeva i hrvatsku opstojnost u RS-u “Moramo stvoriti ambijent da od BiH stvorimo normalnu državu, stvoriti ambijent pravne sigurnosti s jasnim naznakama što uraditi na polju gospodarstva i socijalne skrbi. Mi nećemo uspjeti ako se ne izborimo za ustavnu i svaku drugu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Naša opredjeljenje moraju biti euroatlantske integracije, a unutarnjim preustrojem osigurati učinkovitost”, rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je obraćujući se na okruglome stolu da druga dva konstitutivna naroda ‘moraju prestati misliti na to da nam nešto daju jer mi tražimo ono što nam pripada, a sljedeći mjeseci će pokazati hoćemo li mi dobiti to što nama pripada’.- Dajem potporu svemu onom što je danas rečeno, i vjerujem da će ovakav skup postati kontinuitet. Čestitke organizatoru Večernjem listu na ovakvom eminentnom skupu. Pred nama je vrijeme kada više nema prostora za bilo kakvo odugovlačenje, pogotovo nakon vremena nelegitimne vlasti koja je dovela sve građane BiH, ne samo Hrvate, u nepovoljan položaj – istaknuo je državni premijer Bevanda.

Visoki predstavnik kazao je kako je ovaj okrugli stol izuzetno važan. – Hrvati su najmanji od tri brata, i treba im dati najviše pažnje, ali taj najmanji brat može posredovati između druga dva brata, može posredovati BiH na europski put. Hrvati moraju biti oni koji će vući prema Bruxellesu – kazao je Inzko. Uz spomenute govorili su Ljerka Ostojić rektorica Sveučilišta u Mostaru, Borjana Krišto dopredsjedateljica Z. doma BiH, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, Ivan Miloloža Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” i predsjednik Udruge poslodavaca RH, Josip Jerković potpredsjednik RS-a, Dejan Vanjek Institut za društveno-politička istraživanja, Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ivan del Vechio veleposlanik RH u BiH, kao i predsjednici udruga iz RS-a.

Skup je zaključio glavni urednik Pavković koji je istaknuo da je ključno izraditi strategiju za bh Hrvate. – Moramo se prestati boriti za bolju prošlost, okrenimo se budućnosti. Napravimo strategiju u kojoj ćemo osigurati bolji život ljudima koji sada žive ovdje i oni će biti najbolja pozivnica onima koji se žele vratiti- kazao je Pavković. Doneseni su i Zaključci Okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perepektive”, a oni su, između ostalog, izrada strategija i razrada projekta i ostanka i povratka Hrvata u RS-u, utemeljenje posebnog odjela u okviru HNS-a koji bi se bavio Hrvatima u RS-u,  rad na pomirenju, uspostavljanju boljih veza i razumijevanju s predstavnicima drugih naroda, a uvršten je u zaključak i prijedlog jednog od nazočnih da se utvrdi točan broj onih koji se žele vratiti u RS, na čemu je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u RS-u već radilo. (Fena/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Ne smijemo zaboraviti veliku žrtvu koju je HVO Bihać dalo u teškim vremenima

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku.

„U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, te članovima obitelji poginulih i nestalih pripadnika upućujem iskrene čestitke.

Doprinos hrvatskog naroda i HVO-a regije Bihać u obrani nekadašnjeg Bihaćkog okruga, a današnje Unskosanske županije, kao i zajedničku borbu i suradnju hrvatskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata moramo sačuvati od zaborava. Ne smijemo zaboraviti ni veliku žrtvu koju je HVO regija Bihać dao u tim teškim vremenima, 72 poginulih, troje nestalih i oko 250 teže i lakše ranjenih svojih pripadnika.

Svaki pripadnik HVO-a regije Bihać može biti ponosan na svoju dostojanstvenu borbu i žrtvu koju su postrojbe HVO-a regije Bihać dale za opstanak na ovim prostorima.

Stoga, obilježavanjem ove značajne obljetnice odajmo počast svim poginulim pripadnicima HVO-a regije Bihać, njihovim obiteljima uputimo izraze dubokog poštovanja, a svim pripadnicima HVO-a regije Bihać beskrajnu zahvalnost“, stoji u čestitki.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je “sve na Bleiburgu trebalo pobiti” potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u ponedjeljak je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

“Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, kazao je Dodik u intervjuu kojega je u nedjelju objavila beogradska “Politika”.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NHD nad Srbima počinile ganocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

“U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo”, kazao je Dodik dodajući kako je “povijesna istina” da su “ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu”.

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

“Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu”, naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na u Bleiburgu “pobijeni nedužni, civili-starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici”.

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju Svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako će njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati. (Hina)

Ivan Miklenić: Predugih 45 godina bila je nametnuta apsolutna šutnja o bleiburškim žrtvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

    Invalid API Key