Pratite nas

BiH

Bez jednakopravnosti u BiH nema ni povratka Hrvata u Republiku Srpsku

Objavljeno

na

Radujte se narodi kad čujete glas..., poveo je tradicionalnu božićnu pjesmu banjolučki biskup Franjo Komarica, a spremno su nastavili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ostali sudionici nakon okončanog jučerašnjeg okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive” koji je održan u Banjoj Luci. Tamo su se prvi put na jednome mjestu u organizaciji Večernjeg lista BiH okupili hrvatski politički, gospodarski, znanstveni uglednici, predstavnici RH, a skupu se priključio i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Progon u srcu Europe

Poruke sudionika su bile više od same simbolike svehrvatskog zajedništva, budući da su na njemu govorili predstavnici podrijetlom iz Mostara, Broda, Zagreba, Banje Luke, Livna, Širokog Brijega. Razmatrali su kako regenerirati hrvatsku zajednicu u Republici Srpskoj, omogućiti održivi povratak, zajamčiti sigurnost, politička i narodna prava, kako u ovome entitetu, tako i u cijeloj BiH. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, koji je moderirao okrugli stol, istaknuo je da je 95 posto Hrvata protjerano ‘ne našom krivnjom’ te je pozvao da se Hrvati počnu boriti za bolju budućnost. Banjolučki biskup iznio je dramatične podatke o padu broja Hrvata katolika u posljednjih stotinu godina, napose u posljednjem ratu kada su etnički očišćeni na polovini zemlje u RS-u, a u FBiH prepolovljeni. Podsjetio je kako Hrvati katolici u BiH koja je u srcu Europe doživljavaju sudbinu katolika u Iraku, Siriji, Bangladešu.

To je sramota, a događa se u 20. stoljeću, rekao je biskup. Pri tome je naveo kako za nesprečavanje odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice, ali i Hrvata koji su šutjeli. Istodobno, Katolička crkva je, po njegovim riječima, počevši od Pape činila sve što je moguće kako bi se stanje promijenilo u župama otkud su Hrvati eliminirani.

Pozivnica za povratak

Pozvao je na izradu zajedničke strategije u okrilju politike, gospodarstva i Crkve kako bi se otvorio prostor za održivi povratak. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH što podrazumijeva i hrvatsku opstojnost u RS-u “Moramo stvoriti ambijent da od BiH stvorimo normalnu državu, stvoriti ambijent pravne sigurnosti s jasnim naznakama što uraditi na polju gospodarstva i socijalne skrbi. Mi nećemo uspjeti ako se ne izborimo za ustavnu i svaku drugu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Naša opredjeljenje moraju biti euroatlantske integracije, a unutarnjim preustrojem osigurati učinkovitost”, rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je obraćujući se na okruglome stolu da druga dva konstitutivna naroda ‘moraju prestati misliti na to da nam nešto daju jer mi tražimo ono što nam pripada, a sljedeći mjeseci će pokazati hoćemo li mi dobiti to što nama pripada’.- Dajem potporu svemu onom što je danas rečeno, i vjerujem da će ovakav skup postati kontinuitet. Čestitke organizatoru Večernjem listu na ovakvom eminentnom skupu. Pred nama je vrijeme kada više nema prostora za bilo kakvo odugovlačenje, pogotovo nakon vremena nelegitimne vlasti koja je dovela sve građane BiH, ne samo Hrvate, u nepovoljan položaj – istaknuo je državni premijer Bevanda.

Visoki predstavnik kazao je kako je ovaj okrugli stol izuzetno važan. – Hrvati su najmanji od tri brata, i treba im dati najviše pažnje, ali taj najmanji brat može posredovati između druga dva brata, može posredovati BiH na europski put. Hrvati moraju biti oni koji će vući prema Bruxellesu – kazao je Inzko. Uz spomenute govorili su Ljerka Ostojić rektorica Sveučilišta u Mostaru, Borjana Krišto dopredsjedateljica Z. doma BiH, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, Ivan Miloloža Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” i predsjednik Udruge poslodavaca RH, Josip Jerković potpredsjednik RS-a, Dejan Vanjek Institut za društveno-politička istraživanja, Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ivan del Vechio veleposlanik RH u BiH, kao i predsjednici udruga iz RS-a.

Skup je zaključio glavni urednik Pavković koji je istaknuo da je ključno izraditi strategiju za bh Hrvate. – Moramo se prestati boriti za bolju prošlost, okrenimo se budućnosti. Napravimo strategiju u kojoj ćemo osigurati bolji život ljudima koji sada žive ovdje i oni će biti najbolja pozivnica onima koji se žele vratiti- kazao je Pavković. Doneseni su i Zaključci Okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perepektive”, a oni su, između ostalog, izrada strategija i razrada projekta i ostanka i povratka Hrvata u RS-u, utemeljenje posebnog odjela u okviru HNS-a koji bi se bavio Hrvatima u RS-u,  rad na pomirenju, uspostavljanju boljih veza i razumijevanju s predstavnicima drugih naroda, a uvršten je u zaključak i prijedlog jednog od nazočnih da se utvrdi točan broj onih koji se žele vratiti u RS, na čemu je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u RS-u već radilo. (Fena/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari