Connect with us

Vijesti

Bez novih pravila za Mostar i općine u Srpskoj neće biti novih općih izbora

Objavljeno

on

Sve je manje vremena za izmjene Izbornog zakona BiH, bez čega je nemoguće raspisati opće izbore koji bi trebali biti održani iduće godine, upozorava Irena Hadžiabdić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Izmjene ovog zakona, kojim se predviđaju i provedbe dvije odluke Ustavnog suda BiH (o promjenama u izbornom procesu u Mostaru i o novim imenima općina u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS), Vijeće ministara je podržalo 28. svibnja. No u parlamentu je proces stao jer strankama sa sjedištem u Sarajevu ne odgovara predložena promjena da Mostar ubuduće bude jedna izborna jedinica, pri čemu bi vrijedio princip “jedan čovjek jedan glas”.

Hadžiabdićeva za Nezavisne novine kaže kako je za raspisivanje narednih izbora krucijalno pitanje usvajanje izmjena Izbornog zakona u koji bi bila uvrštena “nova” imena općina i gradova u RS. Ističe kako je izbore moguće raspisati bez usvajanja novih pravila za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda, ali i bez provedbe presude “Sejdić i Finci”, što, naglašava, ne bi bilo dobro rješenje, ali je izvodivo.

– SIP mora poštovati zakon, koji predviđa raspisivanje izbora najkasnije 150 dana prije dana izbora, dakle najkasnije 8. svibnja 2014. Ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH do kraja godine, naći ćemo se u nezavidnoj poziciji. Naime, odredbe članka 9.3, koje se odnose na nazive općina u RS, jer nisu u skladu sa njihovim nazivima utvrđenim entitetskim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, rješenjem Ustavnog suda BiH su stavljene van snage. Praktično odredbe Izbornog zakona BiH koje su regulirale broj izbornih jedinica i nazive općina RS za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH više ne postoje. U ovakvoj situaciji izbore nije moguće raspisati – naglasila je Hadžiabdićeva.

Pred Ustavnopravnim povjerenstvom Zastupničkog doma izmjene Izbornog zakona opet su na dnevnom redu 27. kolovoza, a već jednom su dobile negativno mišljenje. Šta je krajnji rok za usvajanja izmjena zakona?

– Taj posao bi parlament morao završiti do kraja godine, jer u preostalom vremenu do 8. svibnja 2014. godine SIP mora pripremiti i usvojiti oko 40 podzakonskih akata, koji bi bili usklađeni s najnovijim odredbama Izbornog zakona. Međunarodni i europski izborni standardi naglašavaju kako se izborna pravila ne smiju mijenjati u izbornoj godini, i stoga je ovaj posao potrebno završiti prije kraja 2013. godine.

Teoretski, je li naredne opće izbore moguće održati i ako Izborni zakon ne uskladimo s dvije odluke Ustavnog suda BiH?

– Izbore nije moguće održati bez provedbe odluke Ustavnog suda BiH iz studenoga 2011. godine kojom je naloženo usklađivanje Izbornog zakona BiH s pozitivnim zakonskim propisom o nazivima općina, odnosno Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Drugačija je situacija u svezi s odlukom Ustavnog suda BiH o Mostaru iz studenoga 2010. godine. Odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar, a koje su odlukom Suda stavljene van snage, nisu relevantne za raspisivanje općih izbora naredne godine. Međutim, to je aktualni problem, jer podsjećam kako lokalne izbore 2012. godine nismo održali u gradu Mostaru zbog nedostajućih odredbi u Izbornom zakonu BiH, i osobno smatram kako je neprimjereno ići u naredne opće izbore 2014, a da u jednom gradu niste završili lokalne iz 2012. Situacija s Mostarom je ozbiljno upozorenje za preispitivanje vrijednosti glasa i broja mandata po izbornim jedinicama. To nikada nije urađeno iako je Izbornim zakonom precizirana obveza Parlamentarne skupštine BiH da svake četiri godine preispituje izborne jedinice i broj mandata dodijeljenih svakoj izbornoj jedinci. Sve to kako bi se osigurala proporcionalnost između broja mandata i broja birača upisanih u Središnji birački popis.


Hoće li raspisivanje izbora i njihovo održavanje biti otežano ako bh. vlast ne uspije promijeniti Ustav BiH i uskladiti ga s presudom “Sejdić i Finci”, koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda bh. parlamenta?

– Već dugo primamo upozorenja međunarodne zajednice kako neće priznati izbore u BiH ako ova presuda koja nalaže ukidanje diskriminirajućih odredbi Ustava BiH ne bude provedena. Zakonska obveza Središnjeg izbornog povjerenstva je donošenje odluke o raspisivanju izbora čak i ako njihovi rezultati ne bi bili priznati. Stav SIP-a BiH je kako je presudu potrebno provesti. Podsjećam kako su nam institucije međunarodne zajednice “progledale kroz prste” kada smo 2010. godine opće izbore održali po diskriminirajućim odredbama Ustava i Izbornog zakona, koji je mogućnost izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH predvidio samo za pripadnike konstitutivnih naroda.

Imate li povratnu informaciju iz parlamenta, hoće li do kraja godine usvojiti neophodne izmjene Izbornog zakona?

– Nemamo, ali mi smo u svim razgovorima inzistirali na poštivanju rokova što skorijem rješavanju ovoga pitanja. To smo radili i prilikom predstavljanja našeg godišnjeg izvješća o radu pred parlamentom BiH.

Provedbe dvije odluke Ustavnog suda nisu jedine promjene u Izbornom zakonu. Predloženo je i uvođenje zatvorenih listi…

– SIP službeno nije obaviješteno o novinama u zakonu, niti je traženo njeno izjašnjavanje o predloženim promjenama i stoga ih neću komentirati. Dovoljno je ako kažem kako smo o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, usvojenim u Vijeću ministara, upoznati putem medija i privatnim kanalima.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari