Pratite nas

Religija i Vjera

Bez praštanja, ne možemo otvoriti srce

Objavljeno

na

”Neka Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom društvu koje svi moramo izgrađivati”, rekao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svojoj božićnoj poruci upućenoj jutros u javljanju za TV N1.

Vjernici, barem oni u Bosni i Hercegovini, blagdan dočekuju u prilično sumornoj političkoj i socio-ekonomskoj atmosferi.

”Možemo reći da je u cijelom svijetu sumorna atmosfera, a na poseban način na komadiću zemlje koji se zove BiH. Smatram da za Božić želimo ono čega najviše trebamo – zdravlja, mira, razumijevanja, suradnje, a na poseban način je to potrebno u ovoj zemlji u kojoj puno toga nedostaje. Moramo se osobno zauzeti da se to mijenja”, poručio je kardinal Puljić.

Poruka Božića su ljubav i mir, a u svojoj poruci kardinal je kazao da “nema Božijeg mira gdje nema opraštanja”.

”Božićna noć je donijela svjetlo. Zato je važno shvatiti da bez praštanja ne možemo otvoriti srce ljubavi. Potrebno je očistiti svoju unutrašnjost od svakog otrova. Tek kada se čovjek očisti može djelovati prema drugima i sam ostvarivati ljudima. Prvi korak je praštati, a onda stvarati pomirenje među ljudima”, kazao je kardinal za N1.

Smatra da je potrebno prvo osobno doživjeti da moramo obnoviti svoje dostojanstvo.

”Božji mir je u saradnji s Bogom i čovjekom. Čovjek iz unutarnjeg uvjerenja gradi društvo i zato je potreban osobni stav i osobno uvjerenje koje ćemo ugraditi u život. Potrebno je shvatiti da čovjek ima puno veće vrijednosti od stranke, države, međunarodne zajednice, interesa i novca”, kazao je kardinal Puljić.

”Gdje je Isus tamo vlada mir, sloga i ljubav. Slavlje Božića je vrijeme kada Bogu ništa ne možemo dodati, već od Boga primamo Božju ljubav”, poručio je kardinal Vinko Puljić svim građanima BiH i Hrvatske, ali i cijelog svijeta.

Fena/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari