Pratite nas

Bez ravnopravnosti Hrvata BiH nije na europskom putu

Objavljeno

na

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je na nedavno održanim lokalnim izborima u Hrvatskoj osvojio peti mandat zaredom na čelu hrvatske prijestonice, rakao je u intervjuu za Dnevni avaz kako će uraditi sve da Hrvatska bude svojevrsni veleposlanik BiH na njenom europskom putu. Tvrdi kako je Zagreb to već godinama.

Prema Bandiću, koji je svojevremeno bio i kandidat za predsjednika Hrvatske, prioritet političarima u BiH trebaju biti izmjene Ustava koje će osigurati istinsku ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda,

– Ako se ne dogode izmjene Ustava BiH i ne osigura stvarna ravnopravnost hrvatskog s ostala dva naroda, proces demokratizacije bit će odgođen za neko bolje vrijeme. Dok se to ne desi, BiH neće učiniti iskorak na europskom putu. To je preduvjet da BiH bude europska zemlja i primjer kako se može ustrojiti država koja je u svojem habitusu multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna – kazao je Bandić, inače rođeni Hercegovac.

Mislite li kako u trenutnoj političkoj situaciji u BiH može doći do rješenja u svezi s takvim jednim krupnim pitanjem, koje je svima prihvatljivo?

– Ja plediram da do toga dođe! Ako do toga ne dođe, onda se bojim kako će svatko tražiti svoje, a to znači kako će se morati naći prostora za Hrvate. Morat će se naći prostora za treći etnicitet.

Znači li to treći entitet?

– Vidjet ćemo u kojem će smjeru ići ustavne promjene. Vidjet ćemo hoće li se političke elite na razini BiH, predstavnici tri naroda uspjeti dogovoriti, na najtransparentniji i najpošteniji način, uz više iskrenosti. Nadam se kako će se to dogoditi, jer bi BiH onda bolje funkcionirala.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedavnom intervju za naš list je kazao da “pokušaj majorizacije hrvatskog naroda u Federaciji pogoduje pogubnom procesu, a to je separatizam srpske strane”. Dijelite li Vi ovo mišljenje?

– Ja ne volim komentirati mišljenja drugih, ja uvijek iznosim svoj stav. Na političkom nebu Hrvatske malo je ljudi koji poznaju situaciju u BiH bolje od mene. Dopustite da izrazim skepsu da će taj proces, ako ne bude istinskih ustavnih promjena, uistinu biti poguban. Poznato vam je kako je izabran predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH. To je poguban proces.

Kako će na odnose Hrvatske i BiH utjecati činjenica da ste sada postali dio EU?

– Interes je Hrvatske imati dobre odnose sa svojim najbližim susjedom, ne samo zbog toga što sa BiH dijeli najdužu granicu. To je strateški interes. Pa, i ustavna obveza ove države je brinuti se o hrvatskim ljudima ma gdje bili, ali ne na način da u BiH bude njihov mentor ili patron, nego da pomogne definirajući odnose sa BiH. Ponavljam, ne paternalistički, nego partnerski sa svim narodima.

Ali, naše dvije države, kada je riječ o trgovačkoj razmjeni te o graničnim prijelazima, imaju dosta nesuglasica. Ne čini se baš da ovdje imamo fer-plej utakmicu. Što Vi mislite?

– Žao mi je što se događaju određene nesuglasice na tom planu. Ja ne vidim druge opcije nego sjesti za stol i probati postići dogovor o svim tim pitanjima. Obzirom kako nisam premijer Hrvatske, mogu samo reći što bih ja uradio. Ja bih bio uporan da dođe do dogovora s odgovornim ljudima u BiH o svim strateškim interesima između dvije države.

Dnevni avaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Veliki petak obilježen u oštećenoj katedrali Notre Dame

Objavljeno

na

Objavio

Katedrala Notre Dame oštećena je od požara i ima ogromnu rupu na krovu, a Pariz je zbog koronavirusa u karanteni, no slavna crkva ipak je obilježila Veliki petak.

Nadbiskup Michel Aupetit je sa samo troje suradnika ušao u 800 godina staru katedralu, sa zaštitnom građevinskom kacigom koju je skinuo samo kako bi se poklonio Trnovoj kruni.

Riječ je o jednoj od najsvetijih relikvija kršćanstva. Vjeruje se da su Rimljani njome okrunili Isusa prije raspeća koje se obilježava na Veliki petak.

Vatrogasci su spasili relikviju tijekom požara koji je prije godinu dana pogodio crkvu.

Ceremonija u petak druga je u Notre Dameu od te katastrofe, nakon što se prošle godine u kapelici pored održala misa.

Katedrala je izgubila krov i toranj te je kontaminirana živom koja se rastopila s krova.

„Danas, Gospode, u ovom svetom tjednu, cijeli svijet je pogođen pandemijom koja širi smrt te nas je paralizirala“, rekao je Aupetit pred krunom.

„Da, Gospode, dođi i pokaži nam da nas ne napuštaš u ova vremena koja moramo proživjeti“. (Hina)

Kršćani, pogotovo u Europi, umukli su. I dolazi vrijeme da kamenje progovori…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

prof. dr. Ivica Granić: ‘Pomoć’ iz Zagreba prema Mostaru, ne zna se što je gore

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar, dugogodišnji novinar i profesor na dubrovačkom sveučilištu dr.sc. Ivica Granić komentirao je odluku Vlade RH o pomoći BiH. Donacija je teška 43 milijuna kuna, a izazvala je lavinu reakcija u hrvatskoj javnosti.

Uvijek tzv. pomoć ili donacija iz Zagreba prema Hrvatima BiH u (ipak značajno malom) dijelu hrvatske javnosti pokrene raspravu treba li ili ne. Naravno, uvijek sa velikim NE prvi reagiraju ražalovani Titoisti i apologeti jugoslavenstva, koji su 90te prestali disati i u svojim ex-yu glavama još uvijek nisu upokojili tu sotonsku tvorevinu. Ako laže koza, ne laže rog, čak i pored ponekad glumljenje demokracije dovoljno je pogledati im facebook profile i stranačke članske iskaznice.

Onda se protivljenje nevješto, krajnje glupo i šlampavo, ilustrira loše fotošopiranom bolničkom zgradom u Mostaru, a ove godine i nekakvom snimkom ravnatelja bolnice, koji doista jest, kako se čini, neka teška primitivčina, koja bi odmah trebala biti smijenjena.

Ali, ne pišem ovo zbog njih, nisu ti zgubidani više toliko važni, čak se može biti zločest pa uživati u tom njihovom koprcanju na tihoj vatrici, njih i takve trendove će, čini se, jedino biologija počistiti. Rekao bi pokojni veliki Vlado Gotovac ‘umrijeti će u pustoši svog mrtvog srca.’

Pišem zbog činjenice kako i SDP i HDZ na tome pokušavaju politički lešinariti, profitirati, ušićariti pokoji poen. Dakle, SDP ovce mi morale konačno shvatiti što znači sintagma ‘hrvatsko jedinstvo’ i da bi ona trebalo biti aksiom, univerzalna i iznad svega, iznad svih stranaka i politika. I da nema razlike među Hrvatima Zagreba, Mostara, Orašja, Toronta, Canbere ili Ognjene zemlje ili… ili… Zagovarajući suprotnu politiku, što, tobože oportuno, čini dio njihovih elita, rade izravno u korist vlastite političke štete i idu na ruku zna se kome, od političkih suparnika do ortodoksnih četnika.

HDZ ovce bi morali znati i shvatiti da ‘njihova’ Vlada kada tobože pomaže, u stvari nikoga ‘ne pomaže’ nego izvršavajući ustav financira humanitarne, kulturne udruge i programe, opće projekte… a naj više, dakle naj više – u ogromnoj većini, novac ide – u zdravstvo.

Normalnom, zdravom i ponosnom čovjeku pomoć ne treba, ne treba niti Hrvatima BiH, iako žive u vjerojatno najšizofrenijoj i po svemu najgoroj državi u Europi, u državi, ovakvoj kakva jest, baš bez ikakve realne perspektive za opstankom.

A i jedni i drugi bi morali znati kako RH godišnje iz Hercegovine (i BiH) povuče, sofisticirano ‘reciklirajući’, čak i nekoliko desetina ako ne i stotina puta više novca nego ide iz Zagreba u npr. Mostar. Samo što se to ne zna a i proces ide ‘nevidljivije’. Npr. koliko se struje bagatelno ili po bitno nižim cijenama od tržišnih iz HE Buško Blato isporuči RH? I tako godinama, desetljećima. Dalje, BiH je možda čak i jedina država na svijetu s kojom RH ima pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, skoro 800 mil – 1. mlrd dolara, a znamo ‘tko’ u BiH kupuje hrvatske proizvode, tko srpske a tko turske. Podjela naravno nije striktna, ali je – u pravilu tako. O uplatama dijaspore, koja je pretežito BiH, a danas velikim dijelom ide ili direktno u RH ili putem hrvatskih banaka, ne treba niti govoriti, svaki ozbiljan ekonomist tvrdi kako se radi o grozno ogromnim (direktnim) sredstvima koji praktički ‘spašavaju hrvatski proračun’. Jedna sitnica, ne znam jeste li znali, samo u Neumu se godišnje proda preko 48 posto proizvodnje čokolade ‘Bajadera’ zagrebačkog Kraša. Ova sitnica tek kao ilustracija, svakom normalnom je jasno da hrvatska nema niti kvalitetu a niti kapacitete za ozbiljno EU tržište. A proizvode koji pune RH proračun netko treba kupovati, je li. O turistima ne treba niti govoriti, radna snaga BiH Hrvata je nezamjenjiv faktor RH gospodarstva… itd… itd…

Ništa to nije niti čudno niti nenormalno. Upravo suprotno, normalno je, politički poželjno, tako mora biti zauvijek, dakle, bilo kakvih granica među vlastitim narodom nema, niti smije biti. Za neke fejs-objave koje su osvanule ovih dana po ‘pojedinim’ što pravim što lažnim profilima, u npr. Izraelu se ide izravno – u zatvor, komentirao je Ivica Granić.

Vlada RH daje 43 milijuna kuna za pomoć na suzbijanju epidemije koronavirusa u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari