Connect with us

Bez ravnopravnosti Hrvata BiH nije na europskom putu

Objavljeno

-

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je na nedavno održanim lokalnim izborima u Hrvatskoj osvojio peti mandat zaredom na čelu hrvatske prijestonice, rakao je u intervjuu za Dnevni avaz kako će uraditi sve da Hrvatska bude svojevrsni veleposlanik BiH na njenom europskom putu. Tvrdi kako je Zagreb to već godinama.

Prema Bandiću, koji je svojevremeno bio i kandidat za predsjednika Hrvatske, prioritet političarima u BiH trebaju biti izmjene Ustava koje će osigurati istinsku ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda,

– Ako se ne dogode izmjene Ustava BiH i ne osigura stvarna ravnopravnost hrvatskog s ostala dva naroda, proces demokratizacije bit će odgođen za neko bolje vrijeme. Dok se to ne desi, BiH neće učiniti iskorak na europskom putu. To je preduvjet da BiH bude europska zemlja i primjer kako se može ustrojiti država koja je u svojem habitusu multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna – kazao je Bandić, inače rođeni Hercegovac.

Mislite li kako u trenutnoj političkoj situaciji u BiH može doći do rješenja u svezi s takvim jednim krupnim pitanjem, koje je svima prihvatljivo?

– Ja plediram da do toga dođe! Ako do toga ne dođe, onda se bojim kako će svatko tražiti svoje, a to znači kako će se morati naći prostora za Hrvate. Morat će se naći prostora za treći etnicitet.

Znači li to treći entitet?

– Vidjet ćemo u kojem će smjeru ići ustavne promjene. Vidjet ćemo hoće li se političke elite na razini BiH, predstavnici tri naroda uspjeti dogovoriti, na najtransparentniji i najpošteniji način, uz više iskrenosti. Nadam se kako će se to dogoditi, jer bi BiH onda bolje funkcionirala.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedavnom intervju za naš list je kazao da “pokušaj majorizacije hrvatskog naroda u Federaciji pogoduje pogubnom procesu, a to je separatizam srpske strane”. Dijelite li Vi ovo mišljenje?

– Ja ne volim komentirati mišljenja drugih, ja uvijek iznosim svoj stav. Na političkom nebu Hrvatske malo je ljudi koji poznaju situaciju u BiH bolje od mene. Dopustite da izrazim skepsu da će taj proces, ako ne bude istinskih ustavnih promjena, uistinu biti poguban. Poznato vam je kako je izabran predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH. To je poguban proces.

Kako će na odnose Hrvatske i BiH utjecati činjenica da ste sada postali dio EU?

– Interes je Hrvatske imati dobre odnose sa svojim najbližim susjedom, ne samo zbog toga što sa BiH dijeli najdužu granicu. To je strateški interes. Pa, i ustavna obveza ove države je brinuti se o hrvatskim ljudima ma gdje bili, ali ne na način da u BiH bude njihov mentor ili patron, nego da pomogne definirajući odnose sa BiH. Ponavljam, ne paternalistički, nego partnerski sa svim narodima.

Ali, naše dvije države, kada je riječ o trgovačkoj razmjeni te o graničnim prijelazima, imaju dosta nesuglasica. Ne čini se baš da ovdje imamo fer-plej utakmicu. Što Vi mislite?

– Žao mi je što se događaju određene nesuglasice na tom planu. Ja ne vidim druge opcije nego sjesti za stol i probati postići dogovor o svim tim pitanjima. Obzirom kako nisam premijer Hrvatske, mogu samo reći što bih ja uradio. Ja bih bio uporan da dođe do dogovora s odgovornim ljudima u BiH o svim strateškim interesima između dvije države.

Dnevni avaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari