Pratite nas

BiH

Bezakonje na ulicama Sarajeva: Gradonačelnik pozvao na 24-satni policijski nadzor

Objavljeno

na

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izrazio je u petak bojazan da bi građani mogli uzeti pravdu u svoje ruke ako snage reda ne zaštite građane glavnog grada BiH koji je posljednjih mjeseci pogođen valom ubojstava, obračuna, pucnjava, pljački, prometnih nesreća.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Komšić je pozvao na 24-satni policijski nadzor i ophodnje cijelim gradom te na uspostavu pričuvnog i gradskog sastava policije u sklopu MUP-a sarajevske županije.

Komšić: Potrebno hitno reagirati na kriminal

“Građani Sarajeva ne mogu sigurno hodati ulicama glavnog grada BiH. Sigurnosna situacija u Sarajevu je složena i svi smo svjedoci nemilih događaja poput pucnjava, ubojstava, ranjavanja, tuča, krađa i ugriza pasa. Potrebno je hitno reagirati”, rekao je Komšić.

Gotovo svakodnevno u Sarajevu policija registrira pucnjavu, eksplozije bombi, a nerijetki su i fatalni slučajevi. Prije dva dana u sarajevskom naselju Vratniku je ubijen mladić, razbojnik je pokušao opljačkati Intesa Sanpaolo banku u najprometnijoj gradskoj ulici, a u prometnoj nesreći je poginula žena, majka sedmero djece koju je automobilom pogazio višestruki počintelj prometnih nesreća. Zbog toga je gradonačelnik Komšić pozvao na hitnu policijsku reakciju.

Nužna civilna zaštita

“Potrebna je stalna nazočnost policajca na gradskim ulicama, prometnicana u središnjim i perifernim naseljima grada. Potrebno je uspostaviti pričuvni sastav policije i aktiviranje civilne zaštite. Mi nemamo gradsku policiju. Ako se ne uspostavi bojim se da će građani uzeti stvar u svoje ruke, sami se organizirati i riješiti probleme”, rekao je Komšić.

Izrazio je očekivanje i da će policijske ophodnje s rotacijama 24 sata kružiti gradskim četvrtima kako bi bile blizu građana.

Komšić je odbio i policijske navode koji zabrinutost građana umiruju tvrdnjama da se slične stvari događaju u svim većim eurpskim i svjetskim gradovima.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari