Connect with us

Zanimljivosti

Bezos nakon leta u svemir ‘zapanjen ljepotom i krhkošću’ Zemlje

Objavljeno

-

EPA

Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je “zapanjila ljepota i krhkost” Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda njegove kompanije Blue Origin.

“Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem”, izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometra visine.

Zemlja je “sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu”, rekao je Jeff Bezos. “Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka”.

Bilo je to prvo svemirsko putovanje s posadom Blue Origina i prvo s putnikom koji je platio put, što otvara novu etapu industrije svemirskog turizma.

Svemirski brod New Shepard, na čijem vrhu se nalazila kapsula s Jeffom Bezosom i tri putnika, poletjela je u utorak ujutro iz pustinje u Teksasu.

Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk ( 82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18). Wally Funk i on su postali najstariji, odnosno najmlađi astronauti u povijesti.

Kada se kapsula odvojila od potisnika, proveli su nekoliko minuta na visini od 107 km iznad međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira.

“Uživala sam u svakoj minuti, samo bih željela da je trajalo dulje”, rekla je Wally Funk i dodala da “ne može dočekati povratak u svemir”, prenosi Hina.

Podsjetimo, Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, poletio je u utorak prema rubu svemira iz pustinje u zapadnom Teksasu zajedno s trojicom članova posade u raketnom brodu New Shepard njegove kompanije Blue Origin, što se smatra još jednom prekretnicom u eri privatnih svemirskih putovanja.

Bezos, 57-godišnji milijarder, odletio je prema rubu svemira devet dana nakon leta Britanca Richarda Bransona u raketnom zrakoplovu svoje tvrtke Virgin Galactic. Putnici, Branson i još trojica djelatnika Virgin Galactica mogli su se odvezati i uživati u bestežinskom stanju nekoliko minuta. Letjelica se potom vratila na pistu s koje je krenula. Dvojica bogataša su žestoki suparnici u industriji svemirskog turizma u nastajanju.
Branson je poletio prvi, no Bezos je poletio na veću visinu, 100 kilometara od Zemlje, dok je Virgin Galactic bio na visini od 86 kilometara od Zemlje.

U letjelici New Shepard je uz osnivača Amazona bio njegov brat Mark, 82-godišnja avijatičarka Wally Funk i maturant, 18-godišnji Oliver Daemen.

Bezosov suborbitalni let pada na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec 1969., kada su na tlo Zemljinog satelita stupili astronauti Neil Armstrong i Edwin “Buzz” Aldrin.

Letjelica je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari