Connect with us

BiH

Bh. građani trebali bi raditi čak 149 godina da zarade prvi milijun

Objavljeno

-

milijun dolaraIstraživanje je rađeno pod pretpostavkom da se ništa ne troši

Da bi jedno kućanstvo zaradilo prvi milijun u Americi, potrebno je 20 godina rada, izračunao je u svom istraživanju londonski ‘Economist’. Oni milijun mjere u dolarima, a osnova je prosječno kućanstvo.

Po metodi Economista, izračunato je koliko treba raditi za milijun eura u regiji. Za prosječnu obitelj, računajući da u svakoj trećoj rade dva člana, Bosancu i Hercegovcu za prvi milijun trebaju dva života,

Naime, na prvi milijun eura treba čekati 149 godina. Ako je to za neku utjehu, u Srbiji se mora čekati još duže, do prvog milijuna tek nakon 158 godina. Još teže je do prvog milijuna doći u Makedoniji. Prosječnoj makedonskoj obitelji trebalo bi čak 189 godina. Ni Crnogorci to ne bi dočekali do kraja života jer za milijun eura treba 130 godina, a čini im se da ima mnogo milijunaša oko njih.

Prosječno hrvatsko kućanstvo na tu magičnu cifru čekat će 80 godina, dakle relativno brzo u odnosi na BiH. Od zemalja bivše Jugoslavije, do prvog milijuna najprije se stigne u Sloveniji, za “samo” 60 godina. Ne zaboravimo, račun je rađen pod uvjetom da od tih plaća nitko ništa ne troši ni za hranu ni za struju, ni vodu…, nego da žive na zraku i od zraka.Međutim, ako ima utjehe, kada bi ostale trenutačne statistike i kada bi prosječna plaća bila mjerilo, onda bi prosječnoj bugarskoj i turskoj obitelji trebalo po 250 godina do milijuna, a Rumunjska, koja je u Europskoj uniji, nevjerojatnih 350 godina.

Zanimljivo je da u SAD-u, također, ima najviše kućanstava sa zaradom od jednog milijuna. Svaka 25. obitelj godišnje zaradi toliko. U Danskoj treba tridesetak godina, slično kao i u Kanadi i Japanu.

U Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji treba četrdesetak godina do prvog milijuna, a u Italiji, Španjolskoj i Izraelu blizu 50. Zanimljivo je da je u Portugalu potreban cijeli jedan jako dug životni vijek, gotovo 90 godina, da bi se zaradio prvi milijun. U Čileu to, međutim, ne možete uraditi za životnog vijeka, jer je za potrebno blizu 160 godina.

večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari