Pratite nas

BiH

Bh. građani trebali bi raditi čak 149 godina da zarade prvi milijun

Objavljeno

na

milijun dolaraIstraživanje je rađeno pod pretpostavkom da se ništa ne troši

Da bi jedno kućanstvo zaradilo prvi milijun u Americi, potrebno je 20 godina rada, izračunao je u svom istraživanju londonski ‘Economist’. Oni milijun mjere u dolarima, a osnova je prosječno kućanstvo.

Po metodi Economista, izračunato je koliko treba raditi za milijun eura u regiji. Za prosječnu obitelj, računajući da u svakoj trećoj rade dva člana, Bosancu i Hercegovcu za prvi milijun trebaju dva života,

Naime, na prvi milijun eura treba čekati 149 godina. Ako je to za neku utjehu, u Srbiji se mora čekati još duže, do prvog milijuna tek nakon 158 godina. Još teže je do prvog milijuna doći u Makedoniji. Prosječnoj makedonskoj obitelji trebalo bi čak 189 godina. Ni Crnogorci to ne bi dočekali do kraja života jer za milijun eura treba 130 godina, a čini im se da ima mnogo milijunaša oko njih.

Prosječno hrvatsko kućanstvo na tu magičnu cifru čekat će 80 godina, dakle relativno brzo u odnosi na BiH. Od zemalja bivše Jugoslavije, do prvog milijuna najprije se stigne u Sloveniji, za “samo” 60 godina. Ne zaboravimo, račun je rađen pod uvjetom da od tih plaća nitko ništa ne troši ni za hranu ni za struju, ni vodu…, nego da žive na zraku i od zraka.Međutim, ako ima utjehe, kada bi ostale trenutačne statistike i kada bi prosječna plaća bila mjerilo, onda bi prosječnoj bugarskoj i turskoj obitelji trebalo po 250 godina do milijuna, a Rumunjska, koja je u Europskoj uniji, nevjerojatnih 350 godina.

Zanimljivo je da u SAD-u, također, ima najviše kućanstava sa zaradom od jednog milijuna. Svaka 25. obitelj godišnje zaradi toliko. U Danskoj treba tridesetak godina, slično kao i u Kanadi i Japanu.

U Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji treba četrdesetak godina do prvog milijuna, a u Italiji, Španjolskoj i Izraelu blizu 50. Zanimljivo je da je u Portugalu potreban cijeli jedan jako dug životni vijek, gotovo 90 godina, da bi se zaradio prvi milijun. U Čileu to, međutim, ne možete uraditi za životnog vijeka, jer je za potrebno blizu 160 godina.

večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari