Connect with us

Herceg Bosna

Bh. Hrvati su podstanari u vlastitoj državi

Objavljeno

-

Ekspertnoj grupi okupljenoj za prijedloge ustavnih reformi u BiH rečeno je da od trećeg entiteta nema ništa, a ni od diranja u Republiku Srpsku”, rekao je prof. dr. Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru govoreći na tribini “Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata”.

– Ako kod nas kažete da ste za konsocijaciju, niste dobro prošli– kazao je Lasić, poručivši kako bez brzog dogovora političkih lidera u BiH nije moguće napraviti korak dalje, te istaknuo kako je federalizacija jedno od najdemokratskijih rješenja za upravljanje te da se bez konsocijacije ne može se izaći iz nestabilnog i podijeljenog društva.

Na tribini u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i Instituta za društveno-politička istraživanja na kojoj su, pored Lasića, govorili Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu te Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja, moglo se čuti kako samo federalizam može odvesti BiH u EU, kako je federalizam najdemokratskija metoda te da su bh Hrvati podstanari u vlastitoj državi.

”Rezolucija o BiH, koju je u veljači usvojio Europski parlament, prekretnica je u odnosima međunarodne zajednice prema BiH jer se po prvi put u nekom službenom međunarodnom dokumentu kaže kako su unitarističke snage blokirale europski put BiH te da samo federalizam može pokrenuti BiH – izjavio je večeras u Mostaru zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier.

Sarajevski centralizam

”Do sada se govorilo kako je separatizam opasan za BiH, ali nigdje se nije spominjalo da postoji i drugi ekstrem, a to je unitaristička i centralistička politika koja koči europsku perspektivu BiH i njezin gospodarski te društveni razvoj”, kazao je Davor Ivo Stier tijekom izlaganja, ocijenivši kako “sarajevski centralizam za BiH nije ništa bolji od beogradskog centralizma za bivšu Jugoslaviju”.

Stier je napomenuo kako novi pristup EU prema BiH traži i novi pristup hrvatske politike prema BiH, a odnosi se na to da se unutar Hrvatske stvori zajedništvo oko politike prema BiH i položaja hrvatskog narod u BiH.

”Hrvatska je 90-tih ostvarila svoj san da bude svoj na svome, ali neće moći disati punim plućima ako i Hrvati u BiH ne budu svoji na svome”, poručio je Stier te zaključio kako je rezolucija Europskog parlamenta o BiH uspjeh za “sve dobre ljude u ovoj zemlji i pokazuje BiH put kako doći do Europske unije”.

Uvažavanje činjenica

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić istaknuo je kako je federalizacija jedno od najdemokratskijih rješenja za upravljanje te da se bez konsocijacije ne može se izaći iz nestabilnog i podijeljenog društva.

”Ako kod nas kažete da ste za konsocijaciju, niste dobro prošli”, kazao je Lasić, poručivši kako bez brzog dogovora političkih lidera u BiH nije moguće napraviti korak dalje.

Ivan Vukoja Iz Instituta za društveno-politička istraživanja rezoluciju Europskog parlamenta o BiH nazvao je epohalnom jer su se, kako je kazao, počele uvažati političke i društvene činjenice u BiH.

”Međunarodna zajednica, nakon više dvadeset godina, opet se okrenula konceptu neutralnog posrednika u BiH koji želi izbalansirati odnose sva tri konstitutivna naroda. To je za mene epohalan trenutak jer se međunarodna zajednica vraća onom prvotnom “referendumskom konceptu” po pitanju unutarnjeg odnosa prema BiH, a to je da se traži pravedno rješenje za sve konstitutivne narode u BiH, da budu svi jednakopravni” kazao je Vukoja.

Referendumski koncept

Pojasnio je kako je “referendumski koncept” međunarodne zajednice prema BiH bio sve do početka rata nakon čega međunarodna zajednica mijenja svoju politiku prema unutarnjom uređenju BiH i od tada se Hrvatima konstantno ugrožavaju osnovna prava.

”Karakteristika tog razdoblja je ignoriranje hrvatskog nacionalnog pitanja pa je Federacija sve više postajala bošnjački entitet”, kazao je Vukoja te pozdravio novi pristup Europske unije prema BiH i vraćanje na “referendumski koncept”.

”I u tadašnjem Cutillerovom planu dominantni službeni stav međunarodne zajednice bio je da BiH treba biti uređena kroz tri federalne nacionalne jedinice, a čak je to bio i preduvjet da bi BiH bila međunarodno priznata”, kazao je Vukoja.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas