Pratite nas

Herceg Bosna

Bh. Hrvati su podstanari u vlastitoj državi

Objavljeno

na

Ekspertnoj grupi okupljenoj za prijedloge ustavnih reformi u BiH rečeno je da od trećeg entiteta nema ništa, a ni od diranja u Republiku Srpsku”, rekao je prof. dr. Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru govoreći na tribini “Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata”.

– Ako kod nas kažete da ste za konsocijaciju, niste dobro prošli– kazao je Lasić, poručivši kako bez brzog dogovora političkih lidera u BiH nije moguće napraviti korak dalje, te istaknuo kako je federalizacija jedno od najdemokratskijih rješenja za upravljanje te da se bez konsocijacije ne može se izaći iz nestabilnog i podijeljenog društva.

Na tribini u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i Instituta za društveno-politička istraživanja na kojoj su, pored Lasića, govorili Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu te Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja, moglo se čuti kako samo federalizam može odvesti BiH u EU, kako je federalizam najdemokratskija metoda te da su bh Hrvati podstanari u vlastitoj državi.

”Rezolucija o BiH, koju je u veljači usvojio Europski parlament, prekretnica je u odnosima međunarodne zajednice prema BiH jer se po prvi put u nekom službenom međunarodnom dokumentu kaže kako su unitarističke snage blokirale europski put BiH te da samo federalizam može pokrenuti BiH – izjavio je večeras u Mostaru zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier.

Sarajevski centralizam

”Do sada se govorilo kako je separatizam opasan za BiH, ali nigdje se nije spominjalo da postoji i drugi ekstrem, a to je unitaristička i centralistička politika koja koči europsku perspektivu BiH i njezin gospodarski te društveni razvoj”, kazao je Davor Ivo Stier tijekom izlaganja, ocijenivši kako “sarajevski centralizam za BiH nije ništa bolji od beogradskog centralizma za bivšu Jugoslaviju”.

Stier je napomenuo kako novi pristup EU prema BiH traži i novi pristup hrvatske politike prema BiH, a odnosi se na to da se unutar Hrvatske stvori zajedništvo oko politike prema BiH i položaja hrvatskog narod u BiH.

”Hrvatska je 90-tih ostvarila svoj san da bude svoj na svome, ali neće moći disati punim plućima ako i Hrvati u BiH ne budu svoji na svome”, poručio je Stier te zaključio kako je rezolucija Europskog parlamenta o BiH uspjeh za “sve dobre ljude u ovoj zemlji i pokazuje BiH put kako doći do Europske unije”.

Uvažavanje činjenica

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić istaknuo je kako je federalizacija jedno od najdemokratskijih rješenja za upravljanje te da se bez konsocijacije ne može se izaći iz nestabilnog i podijeljenog društva.

”Ako kod nas kažete da ste za konsocijaciju, niste dobro prošli”, kazao je Lasić, poručivši kako bez brzog dogovora političkih lidera u BiH nije moguće napraviti korak dalje.

Ivan Vukoja Iz Instituta za društveno-politička istraživanja rezoluciju Europskog parlamenta o BiH nazvao je epohalnom jer su se, kako je kazao, počele uvažati političke i društvene činjenice u BiH.

”Međunarodna zajednica, nakon više dvadeset godina, opet se okrenula konceptu neutralnog posrednika u BiH koji želi izbalansirati odnose sva tri konstitutivna naroda. To je za mene epohalan trenutak jer se međunarodna zajednica vraća onom prvotnom “referendumskom konceptu” po pitanju unutarnjeg odnosa prema BiH, a to je da se traži pravedno rješenje za sve konstitutivne narode u BiH, da budu svi jednakopravni” kazao je Vukoja.

Referendumski koncept

Pojasnio je kako je “referendumski koncept” međunarodne zajednice prema BiH bio sve do početka rata nakon čega međunarodna zajednica mijenja svoju politiku prema unutarnjom uređenju BiH i od tada se Hrvatima konstantno ugrožavaju osnovna prava.

”Karakteristika tog razdoblja je ignoriranje hrvatskog nacionalnog pitanja pa je Federacija sve više postajala bošnjački entitet”, kazao je Vukoja te pozdravio novi pristup Europske unije prema BiH i vraćanje na “referendumski koncept”.

”I u tadašnjem Cutillerovom planu dominantni službeni stav međunarodne zajednice bio je da BiH treba biti uređena kroz tri federalne nacionalne jedinice, a čak je to bio i preduvjet da bi BiH bila međunarodno priznata”, kazao je Vukoja.

bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari