Connect with us

BiH

BH. INOVATORI OPET ODUŠEVILI U PARIZU Posušaninu i Širokobriježaninu zlatna medalja!

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Sa 114. izložbe inovacija “Concours Lépine” u Parizu, završene proteklog vikenda, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine donijeli su čak osam priznanja za sedam inovacija.[/su_heading]
Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu, navode u Asocijaciji.
Najbolje ocjene dobila je “Trajna osnova za saće” Ivana Milićevića iz Posušja. Ova je inovacija nagrađena zlatnom medaljom a, povrh toga, medalju joj je dodijelio i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma. Pčelarstvo je sve popularnije u Francuskoj, što se moglo zaključiti i po velikom zanimanju posjetitelja za ovu inovaciju. Također, Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je zlatnu medalju i to za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću.

Srebrene medalje

Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi pričvršćenoj na platformu, kroz koju prolazi PVC konop dug više kilometara, najmanje dvije dužine od površine vode do mjesta gdje se nalazi potonulo plovilo. U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spašavanje, čijim se čeličnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC konop, i izvuče brod na površinu, objašnjavaju u Asocijaciji inovatora. Ni to nije sve, brojni drugi inovatori iz naše zemlje nagrađeni su u glavnome gradu Francuske. Tako je prof. dr. Zehrudin Osmanović iz Tuzle dobio srebrenu medalju za sustav pretvaranja u cement kemijskog otpada nastalog prilikom proizvodnje soli i sode. Ovakvu medalju dobio je i sarajevski inovator Miralem Fetahagić, za trotaktni motor s unutrašnjim izgaranjem.

Brončane medalje

Brončane medalje dobili su mladi inovatori, počevši od srednjoškolki iz Bihaća, Amine Hajdarević i Jasne Nuhić za uređaj kojim se plastični otpad pretvara u tekuće gorivo i Avde Halilović iz Kladnja koji je predstavio higijenski podmetač za glavu na sjedištima u vozilima. Ovakvu medalju dobio je i Zdravko Bosnić, iz Banje Luke, za automobilsku gumu koja se, bez zaustavljanja, automatski popravi u slučaju bušenja oštrim predmetom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas