Connect with us

Bh. politički čelnici trebaju uložiti maksimalne napore kako bi se postigao dogovor

Objavljeno

-

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Londonu s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom . Izetbegović je informirao Haguea o statusu razgovora koji se trenutno vode pod okriljem Europske komisije , odnosno povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea , o implementaciji presude u slučaju Sejdić – Finci . Sugovornici su se složili da bi rješenje ovog pitanja imalo ogroman značaj za europsku budućnost Bosne i Hercegovine , te da stoga bh. . politički lideri u narednim danima treba da ulože maksimalne napore da se postigne dogovor .

Hague je potvrdio spremnost Velike Britanije da na bilateralnom i multilateralnom planu nastavi pružati svu potrebnu potporu Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija , ističući da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje posebnu važnost što skorijem pristupanju BiH NATO savezu , te da , u tom smislu , želi se što brže riješi pitanje knjiženja vojne imovine i aktivira Akcijski plan za članstvo NATO .

Izetbegović je izrazio snažan interes za liberalizaciju viznog režima Velike Britanije prema državljanima Bosne i Hercegovine , ocijenivši da bi takav potez , između ostalog , značajno doprinio jačanju bilateralnih odnosa , osobito gospodarske suradnje , između dvije zemlje .

Ministar Hague je istaknuo da će nadležne institucije Velike Britanije ovo pitanje nastaviti aktivno razmatrati u predstojećem razdoblju .

Izetbegović i Hague su ovom prilikom razmotrili ideju o razvoja ” Tehnološkog grada ” , odnosno parka visoke tehnologije u Sarajevu , po uzoru na sličan projekt koji se trenutno razvija u Londonu , au kojem bi se angažirali mladi bosanskohercegovački stručnjaci na istraživanju , inovaciji i razvoju takozvanih visokih tehnologija , kao na primjer informacijske tehnologije , što bi imalo za cilj da spriječi ” odljev mozgova ” iz naše zemlje , dalo šansu mladim bh. . stručnjacima , doprinjelo razvoju poduzetništva i povećanju konkurentnosti bh. . ekonomije .

Izražena je spremnost da se u narednom periodu ispitaju i razrade mogućnosti realizacije ovog projekta , uzimajući u obzir prakse i iskustva iz Velike Britanije , SAD – a , Izraela i drugih zemalja gdje postoje slični takvi projekti .

Sugovornici su zajednički ocijenili da je u proteklom razdoblju došlo do značajnog unapređenja regionalne suradnje i bilateralnih odnosa zemalja u regiji zapadnog Balkana , te da je od izuzetne važnosti da se sve zemlje regije međusobno podržavaju na putu ka članstvu u Europskoj uniji .

Izetbegović se zahvalio Hagueu za podršku i značaj koji britanska vlada , i Hague osobno , daju obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici , kao i pravdi i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regiji , pri tome osobito ističući pomoć koju je britanska vlada pružila da se 11. srpnja 2013. godine u Londonu po prvi put obilježi Dan sjećanja na žrtve Srebrenice .

Razgovarno je io ” Inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu ” koju je ministar Hague pokrenuo u okviru britanskog predsjedanja G8 , a koja za cilj ima da se iskorijeni korištenje seksualnog nasilja kao instrumenta ratovanja , te da se pravdi privedu osumnjičeni za seksualno nasilje tijekom konflikta . Naglasivši važnost ove incijative , naročito za žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini , Izetbegović je podržao i pohvalio ovu inicijativu , ističući da je tijekom 68. zasjedanja Generalne skupštine UN – a Bosna i Hercegovina podržala Deklaraciju o prevenciji seksualnog nasilja u konfliktu koju je predložila Ujedinjeno Kraljevstvo .

Na sastanku su također razmijenjena mišljena o aktualnim procesima i dešavanjima u islamskom svijetu . Izetbegović je rekao da historijska iskustva Bosne i Hercegovine mogu ponuditi vrijedne lekcije vezano za izazove s kojima se islamski svijet danas suočava , osobito u razumijevanju i rukovođenju različitošću i promjenama . Istakao je da europski muslimani , koji su u direktnom kontaktu sa zapadnom kulturom , imaju posebnu ulogu i moraju dati svoj ​​doprinos u poboljšanju odnosa i razumijevanja između Zapada i islamskog svijeta , te pronalaženju funkcionalnog amalgama islamskih i zapadnih vrijednosti , rečeno je iz Predsjedništva BiH .
( Vijesti.ba / Fena )

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari