Bh. tvrtke će zajednički nastupiti u projektima Elektroprijenosa BiH

0

Energoinvest d.d. Sarajevo i Elektroinženjering Banja Luka organizirali su danas u Sarajevu sastanak povodom mogućnosti zajedničkog nastupa bosanskohercegovačkih tvrtki na najavljenim projektima Elektroprijenosa BiH.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici vodećih tvrtki s prostora čitave Bosne i Hercegovine u oblasti energetike, a kako bi razmijenili mišljenja, pozicije i mogućnosti angažmana u investicijama koje su najavljene iz Elektroprijenosa BiH.

Sudionici sastanka su se usuglasili da domaće tvrtke posjeduju ljudske resurse, reference i tehnologije koje mogu uspješno odgovoriti najkompleksnijim poslovima u oblasti energetike.

Sa zadovoljstvom je konstatirano da ovakav pristup ima podršku nadležnih ministarstava iz FBiH i RS, kao i predstavnika sindikata iz oba entiteta, te su ovom sastanku prisustovali Muhamed Hadžić iz Sindikata metalaca BiH, Obrad Belenzada iz Sindikata metalaca i rudara RS, Bajro Melez iz Sindikata metalaca ŽS i Mustafa Jugo iz Sindikata Energoinvesta.

Uočeno je da u postojećem pravnom okviru ne postoji dovoljno prostora za razvoj i aktivnosti domaćih tvrtki, te su se prisutni usuglasili da je neophodno uraditi izmjene za poboljšanje uvjeta nastupa domaćih tvrtki.

S obzirom na to da je Elektroprijenos BiH najavio da će u sljedećih 10 godina osigurati 800 milijuna KM za investicije iz vlastitih sredstava, domaće tvrtke žele aktivno participirati i biti ključni izvođač radova na projektima sanacije dalekovoda i trafostanica na području BiH, izgradnji novih dalekovoda i trafostanica do naponskog nivoa 400 kV i ostalih investicija u BiH, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta.

Dogovoreno je da će ovakvi sastanci biti redovno održavani radi blagovremenog informiranja, planiranja i nastupa na sljedećim projektima.

Osim gore navedenih, sastanku su prisustvovali predstavnici tvrtki Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova Sarajevo, Energoinvest – Sustavi upravljanja energijom Sarajevo, Energoinvest – Dalekovodizgrdanja Sarajevo, Tvornica elektroopreme d.d. Sarajevo, Umel – Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, Deling d.o.o. Tuzla, Elker Ljubija, Inving Prijedor, Dalekovod TKS a.d. Doboj (Rudanka), Elnos BL Banja Luka, Kaldera Company Laktaši, Kapis d.o.o. Tomislavgrad, Inving-Invest inženjering d.o.o. Prijedor i Elko d.o.o. Istočno Sarajevo.

Fena

facebook komentari