Pratite nas

Događaji

Biciklisti iz BiH i Hrvatske krenuli iz Mostara prema Vukovaru

Objavljeno

na

Treća međunarodna biciklistička karavana prijateljstva “Mostar – Vukovar”, koju pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović organizira Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, krenula je jutros ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

[ad id=”68099″]

Na put dug više od 400 kilometara krenulo je 25 biciklista iz Mostara, Čitluka, Širokog Brijega i Vukovara, a putem će im se pridružiti biciklisti iz središnje Bosne i Posavine.

Nakon što su položili vijenac te zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima ispred Kosače sudionici karavane su unatoč lošem vremenu krenuli prema Vukovaru.

mostar-vukovarrr

Karavanu su ispratili brojni građani Mostara te predstavnici lokalne vlasti i gradskog sportskog saveza

Predsjednik Biciklističkog kluba Mostara Toni Zorić pojasnio je kako se biciklističkom karavanom želi unaprijediti prijateljski odnosi između BiH i Hrvatske, kao i Grada Mostara i Grada Vukovara, te se želi odati počast svim stradalima u BiH i Hrvatskoj, posebice u Vukovaru.

– Drago nam je da i ove godine organiziramo biciklističku karavanu kojom želimo povezati dva prijateljska grada i dvije prijateljske države. Karavanom želimo učvrstiti nit prijateljstva između svih njih, ali i između gradova kroz koje karavana prolazi’ – kazao je Zorić, dodavši kako će karavana, između ostalog, proći Kiseljakom, Žepčem, Orašjem i Županjom.

Tajnik Udruge za promociju biciklizma ”Hercegovina Bike” Goran Prskalo pojasnio je kako će biciklistička karavana trajati pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine 420 kilometara.

– Namlađi sudionik biciklističke karavane ima 10 godina, a ono na što smo posebno ponosni i ove godine jeste da u karavani sudjeluju četiri žene i to iz Mostara i Čitluka – kazao je Prskalo, zahvaljujući svima koji su pomogli u organizaciji ove karavane.

– Sretan sam što i ove godine mogu biti u karavani i nadam se da ću ovaj put s biciklom preći više kilometara nego prošle godine – kazao je najmlađi sudionik karavane Matej Zorić, koji je sudjelovao u svakoj od dosad održanih karavana.

Pokrovitelji ovogodišnje karavane su i gradovi Mostar, Vukovar te Županja, zatim općine Kiseljak i Žepče te Sportski savez Grada Mostara.

Karavanu su još pomogli: GumaM, Euroherc osiguranje, Keš d.o.o, Restoran „Karting klub”, MM TT, Hotel „Mepas”, Tržni centar “Mepas Mall”, Hercegovina Vino, Agrokor-Zagreb d.o.o., Bernina, CandyMix, Cvjećarna „Maslina”, Zoom d.o.o, Svadbeni salon “Astoria”, Oil-AC, Energy Comerce i Mario Leko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari