Connect with us

Šport

BICIKLOM PO NASIPU OD OSIJEKA DO BATINE!

Objavljeno

-

Sustav navodnjavanja Baranja, vrijedan 129 milijuna kuna i s obuhvatom od 5.000 hektara, otvoren je prošle godine, a u svibnju ove godine Osječko-baranjska županija će na natječaj za izgradnju sustava navodnjavanje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. godine nominirati još četiri sustava (SN Mala šuma – Veliki vrt, SN Budimci – Krndija, SN Dalj i SN Poljoprivredni institut Osijek), ukupne vrijednosti 117 milijuna kuna i obuhvata od 1.573 hektara. O tim i drugim zajedničkim projektima na sastanku održanom u prostorijama Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Osijeka danas (7. ožujka 2018. godine) župan Ivan Anušić razgovarao je s direktorom VGO Osijek Željkom Kovačevićem i njegovim suradnicima.

– Nakon SN Baranja, sada su četiri velika sustava navodnjavanja spremna za realizaciju, no mi zapravo radimo 14 sustava za navodnjavanje, trenutno u različitim fazama pripreme i realizacije, čija je ukupna vrijednost 576,2 milijuna kuna, a njima ćemo pokriti 13.642 hektara poljoprivrednih površina. Sustavi za navodnjavenje su izuzetno važni budućnost naše županije i nemaju nikakvu alternativu. Naime, da bi pomogli ljudima koji rade i žive od poljoprivredne proizvodnje, što je jedna od temeljnih županijskih djelatnosti, nužno je graditi sustave navodnjavanja i tako se prilagođavati posljedicama snažnih klimatskih promjena – rekao je župan na sastanku.

Hrvatske vode i Županija potpisat će i u 2018. godini godišnji Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području Osječko-baranjske županije, kojim su utvrđeni iznosi sredstava za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Prema prijedlogu Ugovora ukupan iznos sufinanciranja iznosi 4.587.500,04 kuna, s time da Županija osigurava sredstva u iznosu 917.500,04 kune (20 %), a Hrvatske vode preostalih 3.670.000,00 kuna (80 %).

Posebna novost u zajedničkim aktivnostima Hrvatskih voda i Županije je projekt modernizacije nasipa za obranu od poplava u Baranji. Asfaltiranjem i drugim mjerama ojačala bi se primarna uloga nasipa u zaštiti od poplava, ali i omogućilo korištenje za biciklistički promet i vožnju turističkim vlakićem. Planira se urediti 24,5 kilometara nasipa od Osijeka do Batine (kao i 28,5 kilometara na području Virovitičko-podravske županije), i to u okviru prekograničnog programa suradnje IPA Hrvatska – Mađarska. Ovaj projekt koštao bi oko 18,3 milijuna kuna od čega je 85 posto novac europskih fondova, dakle bespovratna sredstva. Idejni projekt je završen, pa može početi izrada projektne dokumentacije.

– Bit će to to je potpuno novi sadržaj u turističkoj ponudi naše županije, a investicija će se također financirati kroz fondove EU te u suradnji Hrvatskih voda i Županije – dodao je župan Anušić.

Sudionici sastanka naglasili su i važnost izgradnje sustava aglomeracija. Ugovori za izgradnju tri takva sustava (Đakovo, Valpovo i Osijek) već su potpisani (1. prosinca 2017. godine na sjednici Vlade RH održanoj u Osijeku), a – kako ističe Željko Kovačević – takvim sustavima planira se obuhvatiti još desetak općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji. Ukupna vrijednost tih radova na odvodnji i vodoposkbri iznosila bi oko dvije milijarde kuna.

Na kraju sastanka, Ž. Kovačević je upozorio da su vodostaji rijeka na području Osječko-baranjske županije u blagom porastu, no za sada se ne očekuje veći rast. Naravno, stalno se rade procjene rizika, osobito zbog rekordnih količina snijega u Alpama, a sve službe su spremne za intervenciju u slučaju porasta vodostaja. Očekuje se tek da će redovite mjere obrane od poplave biti proglašene na slivu Karašica-Vučica zbog otapanja snijega s Papuka i Krndije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas