Connect with us

Iz Svijeta

Biden kaže da ne može jamčiti ‘ishod’ evakuacije u Kabulu

Objavljeno

on

Joe Biden je rekao u petak da ne može jamčiti “ishod” operacije evakuacije u Kabulu, jedne od “najtežih u povijesti”, nakon dvadesetogodišnjeg rata u Afganistanu.

“Ova zadaća evakuacije je opasna. Ona donosi rizik za naše oružane snage i vodi se u teškim uvjetima”, rekao je američki predsjednik u govoru u Bijeloj kući.

“Ne mogu reći kakav će biti konačan ishod”, priznao je, u društvu potpredsjednice Kamale Harris, državnog tajnika Antonyja Blinkena, čelnika Pentagona Lloyda Austina i visokog savjetnika za sigurnost Jakea Sullivana.

“No kao vrhovni zapovjednik mogu vam jamčiti da ću iskoristiti sva moguća sredstva”, obećao je.

Samo su Sjedinjene Države “kadre” obaviti takvu operaciju koja je među “najtežima u povijesti”, “na drugom kraju svijeta, s takvom točnošću”, istaknuo je američki predsjednik.

Rekao je da je SAD od 14. kolovoza evakuirao iz Afganistana 13.000 ljudi i 18.000 od srpnja, a još su tisuće evakuirane privatnim letovima koje je “organizirala američka vlada”.

Predsjednik je rekao da se njegova zemlja obvezala na evakuaciju svih Afganistanaca koji su tijekom rata pomagali SAD-u u njegovim operacijama u Afganistanu.

Joe Biden je na meti kritike zbog kaotičnih prizora evakuacije u Kabulu i priča afganistanskih kandidata za odlazak koji zbog talibanskih kontrola nisu uspjeli doći do zračne luke.

“U neprestanoj smo vezi s talibanima i nastojimo osigurati da civili imaju siguran pristup zračnoj luci”, rekao je američki predsjednik.

Ujedno je istaknuo da kaotično povlačenje ne utječe na vjerodostojnost SAD-a na međunarodnoj pozornici.

Naši saveznici u svijetu “ne dovode u pitanje našu vjerodostojnost”, rekao je Biden. “Razgovarao sam s našim saveznicima u NATO-u”, dodao je. “Zapravo je suprotno”. (Hina)

Ove izjave će Joe Bidena progoniti

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR