Connect with us

Iz Svijeta

Biden kaže da nema namjeru odstupiti

Objavljeno

-

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da “nema namjeru otići”, suočen s pozivima mnogih demokrata da prekine svoju kandidaturu za ponovni izbor, koristeći proslavu Dana neovisnosti da uzvrati na sumnje u svoju izdržljivost i mentalnu oštrinu.

Loši rezultati 81-godišnjeg demokrata na debati 27. lipnja s republikanskim suparnikom Donaldom Trumpom znače da se svaki njegov nastup sada pomno prati. Mnogi demokratski birači zabrinuti su hoće li on moći održati naporan tempo rada sljedećih 4 i pol godine, a neki u njegovoj stranci su ga pozvali da se povuče.

Biden je u četvrtak bio domaćin godišnje svečanosti povodom Dana neovisnosti SAD-a u Bijeloj kući, uključujući roštilj za nekoliko tisuća aktivnih pripadnika vojne službe i njihove obitelji.

Na prijemu jedna je osoba iz publike uzviknula: “Nastavite se boriti! Trebamo vas!” američkom predsjedniku koji je odgovorio: “Možete računati na mene. Nemam namjeru otići”, ponavljajući svoje obećanje da će ostati u utrci unatoč sve glasnijim pozivima da se povuče.

Abigail Disney, unuka Walta Disneya koji je utemeljio kompaniju koja nosi njegovo ime, posljednja je u nizu donatora koja je rekla da će prestati financirati Demokratsku stranku dok Biden ne odstupi iz utrke za izbore, rekla je u četvrtak za CNBC.

Potpredsjednica Kamala Harris vodeća je kandidatkinja za Bidenovo mjesto na izborima 5. studenog ako aktualni predsjednik odustane, rekli su izvori.

Deseci demokrata u Zastupničkom domu pažljivo prate i spremni su zamoliti Bidena da se povuče ako pokaže fizičku ili mentalnu nesigurnost u intervjuu za ABC u petak, rekao je izvor za Reuters.

Ako bude ponovno izabran, Biden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. Neki bivši pristaše od njega traže da odstupi kako bi očuvao svoje nasljeđe i umanjio šanse da Trump osvoji drugi mandat.

S obzirom da je do izbora ostalo još samo četiri mjeseca, odluka se mora donijeti vrlo brzo, kažu. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas